Ex-Team Danmark direktør: Tre ting har gjort at håndboldkvinder kan drømme om OL-billet

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Ex-Team Danmark direktør: Tre ting har gjort at håndboldkvinder kan drømme om OL-billet
Ex-Team Danmark direktør: Tre ting har gjort at håndboldkvinder kan drømme om OL-billet
Ex-Team Danmark direktør: Tre ting har gjort at håndboldkvinder kan drømme om OL-billetProfimedia
Den tidligere direktør Michael Andersen siger i et interview med Flashscore.dk, at en kulturændring på kvindelandsholdet har banet vejen for, at Danmark for første gang siden OL i London har en realistisk chance for igen at kvalificere sig til OL, der næste gang afholdes i Paris i 2024. Michael Andersen gav dette interview før slutrundens begyndelse.

Kvalifikation til OL udgør en meget vigtig del af grundlaget for den økonomiske støtte, som Team Danmark yder til Dansk Håndbold. Derfor har det også været en alvorlig ridse i lakken på dansk kvindehåndbolds ellers tidligere så velpolerede renommé, at man i forbindelse med OL i 2016 og OL i Tokyo 2021 slukørede måtte følge arrangementet fra hjemlige breddegrader, og opleve, at mændene løb med al æren. Derfor er det ikke kun medaljer, der står på spil ved EM i Slovenien, siger Michael Andersen.

24 millioner kr,- skal give OL-kvalifikation

”På længere sigt er målet både for Dansk Håndbold Forbund og Team Danmark, som investerer mere end 6 mio. kr. årligt i kvindelandsholdet kvalifikation til OL 2024. Frankrig er som vært kvalificeret blandt de 12 nationer, som skal spille om OL-medaljer, men også den kommende Europamester sikrer sig allerede nu en OL-billet. Såfremt Frankrig vinder EM-titlen går OL-billetten til taberen af EM-finalen. Norge og Frankrig, som har vundet 8 ud af de seneste 10 internationale mesterskaber – OL, VM og EM – er også storfavoritter til EM-finalen, mens Holland, Montenegro og Danmark formentlig skal kæmpe med om bronzemedaljerne”, siger Michael Andersen.

Danmark og Ungarn har spillet tætte kampe mod hinanden i historien
Danmark og Ungarn har spillet tætte kampe mod hinanden i historienFlashscore

Michael Andersen var en af de hårdeste kritikere, da Danmark floppede totalt ved VM i Japan i 2019, og ikke kun gik glip af medaljer, men også kvalifikation til OL. Dengang rettede Michael Andersen en hård kritik af landsholdet og ikke mindst forberedelserne op til slutrunden.

”Flere kampe var præget af et stort antal tekniske fejl og et meget lavt bundniveau, hvilket betød, at Danmark ikke opnåede en placering blandt verdens otte bedste hold”, skrev Michael Andersen dengang i et blogindlæg på sin hjemmeside ligesom han også kritiserede forberedelserne til slutrunden over for BT. ”Det er en katastrofe, og det har såvel Team Danmark som DHF et stort ansvar for. Selvfølgelig skal der trænes hårdt. Men man bliver alene skærpet af at spille kampe. At man i et halvt år ikke har spillet en landskamp, er uhørt”, sagde Michael Andersen dengang.

Markant fremgang

Siden dengang er der dog kommet andre boller på suppen i setuppet omkring landsholdet og forberedelserne, hvilket i dag styres kompetent af bl.a. Jesper Jensen. Danmarks præstationer i de tre indledende gruppekampe mod Slovenien, Serbien og Sverige har været meget svingende, men kvindelandsholdet har vist markant fremgang ved de tre seneste slutrunder efter Jesper Jensens tiltrædelse som landstræner efter VM-fiaskoen i 2019, hvor også kvalifikationen til OL 2020 blev forspildt. Fremgangen kan især registreres på tre områder, siger Michael Andersen i dag.

Mette Tranborg kan blive en af de helt centrale spillere i mellemrunden
Mette Tranborg kan blive en af de helt centrale spillere i mellemrundenProfimedia

”For det første har landsholdsspillerne løftet deres fysisk kapacitet, både med hensyn til tempo- og retningsskift samt ikke mindst i forhold til spillernes individuelle forsvarsaktioner. Det danske forsvarsspil er i de fleste kampe meget kompakt, hvilket skaber gode vilkår for verdensklassemålvogteren Sandra Toft. Alle jævnbyrdige kampe ved internationale mesterskaber vindes nemlig på stærkt målmands- og forsvarsspil.”

”For det andet har Danmarks fløjspillere, især Emma Friis og Trine Østergaard, højt internationalt niveau, både i kontraspillet og som meget dygtige afslutningsspillere, både ved opspil fra backs og i overtalssituationer. De to fløje er danske EM-topscorere med henh. 17 og 15 mål og scoringsprocenter på 68 og 78 %. Ingen andre nationer har fløjspillere med så høje scoringsprocenter.”

”For det tredje har landstræneren og hans stab tildelt de enkelte spillere nogle klare roller, både i forsvars- og angrebsspillet. Det kommer bl.a. til udtryk i forbindelse med timeouts, hvor Jesper Jensen skaber ro med korte, præcise og konkrete anvisninger. Håndboldkampe kan tabes af trænere ved for få, for mange eller forkerte ind- eller udskiftninger, men det sker yderst sjældent for den nuværende danske landstræner og hans assistent Lars Jørgensen”, siger Michael Andersen.

Sandra Toft have en redningsprocent på hele 75% i 1. halvleg mod Sverige
Sandra Toft have en redningsprocent på hele 75% i 1. halvleg mod SverigeProfimedia

Norge og Frankrig på et andet niveau

Danmark står med en virkelig god chance til medaljekampene ved EM, præcis ligesom man gjorde ved EM på hjemmebane for to år siden og VM i Spanien sidste år. Ungarn og Kroatien, som man møder i de første to kampe ved mellemrunden har langt fra fordums styrke, og det vil sandsynligvis bane vejen for en dansk semifinale før mødet med Norge på onsdag i næste uge.

Trods den danske fremgang er både Frankrig og Norge stadig på et helt andet niveau end andre nationer, og derfor skal Danmark også spille på et meget højt niveau, både forsvars- og angrebsmæssigt, såfremt Norge skal besejres i den sidste mellemrundekamp. For det danske kvindelandshold, der ikke formåede at kvalificere sig hverken til OL 2016 eller OL 2020, vil OL-kvalifikation allerede nu være et særdeles vigtigt skridt på vejen til at udfordre Frankrig og Norges status som verdens suverænt stærkeste, kvindelige håndboldnationer.