Topbrag i Serie A: Kan 'Den gamle dame' spolere napolitanernes titeldrømme?

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Topbrag i Serie A: Kan 'Den gamle dame' spolere napolitanernes titeldrømme?

Topbrag i Serie A: Kan 'Den gamle dame' spolere napolitanernes titeldrømme?
Topbrag i Serie A: Kan 'Den gamle dame' spolere napolitanernes titeldrømme?Profimedia & Isabella Bonotto/AFP
Lad os starte med en underdrivelse: Den gennemsnitlige napolitaner er ikke særlig glad for Juventus. Historisk set er rivaliseringen mellem Napoli og Juventus opstået på grund af de økonomiske forskelle mellem Norditalien (Torino) og Syditalien (Napoli), men siden Napoli i den seneste tid begyndte at kæmpe med om titlen, har rivaliseringen også fundet vej til fodboldbanen. Det beroligede bestemt ikke de napolitanske nerver, da Juventus købte Napolis stjerneangriber Gonzalo Higuaín i 2016, eller da Juventus lokkede napolitanernes succesfulde cheftræner Maurizio Sarri til Torino for at vinde sin første nationale titel nogensinde.

Med Napolis seneste Scudetto helt tilbage i 1990 håber Partenopei nu at slå Juventus på Stadio Diego Armando Maradona i fredagens topbrag for at tage et skridt tættere på deres første mesterskab i over 30 år.

Den georgiske kunstner

Mens ærkefjenderne Juventus har en tendens til at tiltrække stjerner, og gerne handler ind blandt de mest prestigefyldte klubber i verden, så er Napoli vant til at fiske i noget mindre damme - og klubben hentede således klublegender som Marek Hamsik (flest kampe i klubbens historie) og Dries Mertens (flest mål i klubbens historie) i henholdsvis Serie B og Eredivisie.

En af denne sæsons nye spillere i truppen kom endda til fra georgiske Dinamo Batumi. Ingen havde forventet, at en spiller fra den georgiske liga, en vis Khvicha Kvaratskhelia, ville blive Serie As allermest omtalte spiller inden VM-pausen. Men med hele 16 målinvolveringer i sine første 16 kampe for Partenopei i alle turneringer (8 mål, 8 assists) fangede Kvaratskhelia ikke desto mindre hele verdens opmærksomhed. Fem af målene blev scoret i Champions League (2 mål, 3 assists i 370 minutter), og Kvartskhelias effekt blev sammenlignet med en anden tidligere storspiller, og Napoli-fansene ynder allerede at kalde deres fløj for 'Kvaradona.'

Khvicha Kvaratskhelia har i sandhed taget Serie A med storm og har givet napolitanerne håb om en Scudetto.
Khvicha Kvaratskhelia har i sandhed taget Serie A med storm og har givet napolitanerne håb om en Scudetto.Opta by StatsPerform

I Serie A fører Kvaratskhelia stadig alle spillere med hensyn til antal driblinger (85), driblinger på modstanderens banehalvdel (70) og driblinger i modstanderens boks (12), mens han også er den mest involverde spiller målt på angrebssekvenser fra åbent spil pr. 90 minutter (min. 990 minutter spillet), selv om han har været ude med en rygskade i et par kampe. Napolitanerne, der endnu ikke har scoret eller assisteret i 2023, vil håbe på, at ’Kvaradona’ kan gøre livet surt for Juventus' bagkæde.

Georgiske Khvicha Kvaratskhelia er involveret i nærmest det hele for Napoli.
Georgiske Khvicha Kvaratskhelia er involveret i nærmest det hele for Napoli.Opta by StatsPerform

Pragmatikeren over dem alle

Inden opgøret mod Serie A-etterne fra Napoli ligger Juventus på andenpladsen med det suverænt bedste forsvar i ligaen. Bianconeri har blot lukket syv mål ind, seks færre end noget andet hold i den bedste italienske række, og deres forsvar er blandt de allerbedste i Europas fem store ligaer. Max Allegris mandskab rejser til Napoli med en stime på otte sejre i træk - deres længste sejrsstime siden december 2018 (også under Allegri) - og, endnu mere forbløffende, otte clean sheets i træk. Juventus har således formået at holde buret rent i 12 af deres 17 første kampe i denne Serie A-sæson, hvilket er den næstbedste defensive start på en sæson i konkurrencens historie (efter Cagliaris 13 i 1966-67).

Juventus kom ikke flyvende fra start i årets Serie A, men Max Allegri har fået rettet op på tingene.
Juventus kom ikke flyvende fra start i årets Serie A, men Max Allegri har fået rettet op på tingene.Opta by StatsPerform

Efter en ellers vaklende start har pragmatiske Max Allegri virkelig fået vendt skuden. I løbet af de seneste otte spillerunder har Juventus forbedret sig i alle aspekter af spillet, sammenlignet med sæsonens første ni kampe: De har scoret oftere og selv produceret flere Expected Goals per kamp, alt imens de har lukket nul mål ind fra ca. 0,7 Expected Goals imod per kamp. Otte sejre i træk i de foregående otte kampe betyder, at de næsten har fordoblet deres pointantal i forhold til de første ni kampe i sæsonen (24 mod 13).

Allegris defensive tilgang - at stå dybt selv på hjemmebane mod nedrykningskandidater i denne sæson – har kastet en forrygende stime af sig i de seneste måneder, men hvor længe kan stimen fortsætte? Juventus har givetvis kun indkasseret kun syv mål, men kigger man på Expected Goals imod ligger Juve på 18,1, hvilket altså betyder, at de har lukket omkring 11 mål færre ind, end man kunne have forventet baseret på kvaliteten af modstandernes skud. Forskellen mellem deres faktiske indkasserede mål og deres Expected Goals er den største positive forskel i Europas fem store ligaer. Endnu et clean sheet i opgøret mod Napoli ville resultere i Bianconeri's længste periode uden at lukke mål ind siden marts 2018 (også under Allegri) og kan bringe Allegri tættere på sin syvende Serie A-titel i karrieren. Ikke dårligt for en så defensivt indstillet manager.

Selvom Juventus kunne forventes at have lukket 18 mål ind, er det rent faktisk kun blevet til syv scoringer imod Juve.
Selvom Juventus kunne forventes at have lukket 18 mål ind, er det rent faktisk kun blevet til syv scoringer imod Juve.Opta by StatsPerform