Her er alt du skal vide før US Open finalen: Wozniackis overkvinde møder verdensetter

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Her er alt du skal vide før US Open finalen: Wozniackis overkvinde møder verdensetter

Coco Gauff fra USA
Coco Gauff fra USAAFP
Der er lagt op til en fantastisk finale i US Open, når Coco Gauff, der besejrede Caroline Wozniacki i 1/8-finalen tager i mod hviderusseren Aryna Sabalenka.

Coco Gauff (19) håndterede modent en 50 minutter lang protestafbrydelse og kæmpede i de sidste par partier for at besejre Karolina Muchova (27) 6-4, 7-5 for at booke billetten til sin anden Grand Slam-singlefinale. Hun havde besejret tjekken i Cincinnati-finalen for nylig, men havde brug for seks matchbolde for at gentage sejren.

Amerikaneren er en af de mest formstærke spillere, der kom ind i turneringen, efter at have vundet sin karrieres to største titler i Washington DC og Cincinnati. Hun har forlænget sin fabelagtige sommer på hjemmebane ved at blive den yngste amerikanske kvinde til at nå Open-finalen siden Serena Williams i 1999.

Hun har vundet 17 ud af 18 kampe siden det skuffende nederlag i første runde til Sofia Kenin i Wimbledon, og hun har bl.a. slået fire store mestre i denne periode. 

USA's Coco Gauff fejrer sin sejr over Tjekkiets Karolina Muchova.
USA's Coco Gauff fejrer sin sejr over Tjekkiets Karolina Muchova.AFP

Der har været tre forskellige amerikanske kvinder, der har vundet titlen i Flushing Meadows i det 21. århundrede, med Sloane Stephens som den seneste i 2017. Gauff skal forsøge at slutte sig til den liste efter at være blevet den yngste kvinde til at optræde i flere Grand Slam-finaler siden Maria Sharapova ved US Open i 2006.

Guaff, der tabte US Open finalen som junior i 2017, har vundet fem og blot tabt 'en finale på WTA-touren, hvor det eneste nederlag kom i Roland-Garros sidste år til Iga Swiatek (6-1, 6-3). Hun har dog vundet alle tre 2023-finaler sikkert og kun tabt 14 partier i seks sæt.

Modstander
ModstanderFlashscore / AFP

Aryna Sabalenka ødelagde håbet om en ren amerikansk finale efter et fantastisk comeback mod 2017-finalisten Madison Keys. Efter at være blevet udraderet i første sæt, kom den andenseedede bagud 3-5 (0-15) i andet sæt og 2-4 i tredje, før hun kom tilbage og vandt kampen 0-6, 7-6(1), 7-6(5).

Det er et bevis på hendes kampgejst, at hun var på randen af knock-out to gange i træk i tredje sæt, men vandt 14 af de sidste 19 point. Indtil da havde hviderusseren vundet de første fem runder i lige sæt og ikke tabt mere end fem partier i nogen af dem.

Hun ankom til New York efter at have tabt tre højt profilerede semifinaler i træk, i Roland-Garros, Wimbledon og Cincinnati, hver af dem i tre-sæts kampe. Men den 25-årige har stadigvæk haft en fantastisk sæson med titler i Australian Open og Madrid.

Hvideruslands Aryna Sabalenka (L) og USA's Madison Keys (R) krammer hinanden.
Hvideruslands Aryna Sabalenka (L) og USA's Madison Keys (R) krammer hinanden.AFP

Den kommende verdensetter havde allerede en strålende statistik i Flushing Meadows, hvor hun vandt double-titlen i 2019 og nåede semifinalen i 2021 og 2022 i single. Med en sejrs- og nederlagsliste på 50-10 i sæsonen satser hun på at forbedre landsmanden Victoria Azarenkas statistik med tre tabte US Open finaler.

Hun skal spille sin 24. finale i karrieren med en sejrs-statistik på 13-10, hvor hun bl.a. slog Elena Rybakina med 4-6, 6-3, 6-4 i sin eneste store turnering i Melbourne. Pudsigt nok har hun i finaler på amerikansk grund tabt tre ud af fire finaler; New Haven-titlen i 2018 var tilfældigvis hendes første triumf i karrieren.

Indbyrdes opgør: Coco Gauff fører 3-2. Teenageren vandt tre af deres første fire opgør, inklusive sejren i Toronto i 2022 med 7-5, 4-6, 7-6(4).