Skandinaviske talismaner brager sammen: Masser på spil i det nordlige London

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Skandinaviske talismaner brager sammen: Masser på spil i det nordlige London

Skandinaviske talismaner brager sammen: Masser på spil i det nordlige London
Skandinaviske talismaner brager sammen: Masser på spil i det nordlige LondonProfimedia
North London Derbyet har næppe brug for stridigheder mellem de to hold for at blive intenst, men denne gang er der ikke desto mindre et regnskab at gøre op mellem de to. I sidste sæson havde et genopstået Arsenal overrasket mange ved at ligge lunt i svinget til en Champions League-plads med blot tre kampe tilbage og skulle bruge en sejr mod Spurs, eller seks point i de sidste to kampe, for at sikre sig fjerdepladsen og nå den vigtigste europæiske klubturnering for første gang siden 2017.

Ingen af delene skete. En tydelig 3-0-sejr til Spurs blæste kapløbet om fjerdepladsen helt åben, og da Arsenal også tabte deres næste kamp mod Newcastle, var CL-fodbold pludselig i Tottenhams hænder, og sådan endte det med at blive. 'Typisk Arsenal', klagede Gunners-fansene. ’Hvor er det dog ulig Spurs,’ svarede Lilywhites fans, da begge holds tilhængere har en evne til at omfavne den elendighed, der ligger i ikke at vinde noget (større), som en del af deres identitet.

For Arsenals vedkommende ser det dog ud til, at tingene er vendt, for de fører ligaen i denne sæson efter 17 kampe. Er dette et anderledes Arsenal? Et vindende Arsenal? For at slippe af med spøgelserne fra sidste sæson vil de gerne følge deres sejr hjemme over Spurs op med en sejr på Tottenham Hotspur Stadium. Spurs har dog al mulig grund til at føle sig selvsikre, da de er ubesejret hjemme mod The Gunners siden marts 2014, da den nuværende Arsenal-manager Mikel Arteta stadig var Arsenal-spiller.

Fortjent føring

Det er længe siden, at Arsenal har startet sæsonen så godt, som de gjorde. Faktisk har kun fire hold siden Premier Leagues start haft flere end Arsenals 44 point efter 17 kampe. Disse hold (Chelsea under Mourinho, Manchester City under Guardiola to gange, Liverpool under Klopp) blev dog betragtet som nogle af de bedste i sin tid. At betegne dette Arsenal-mandskab som sådan er noget af en strækning. Det betyder dog ikke, at førstepladsen er nogen tilfældighed. Ifølge Stats Performs Expected Points-model skulle Arsenal have omkring 36 point baseret på deres præstationer indtil videre. På trods af at det er otte point færre end de faktisk har, ville det stadig placere dem på andenpladsen sammenlignet med de andre holds præstationer. Ligesom i den reelle stilling halter Tottenham Hotspur en smule efter deres rivaler, men er stadig i høj grad en top-fire-kandidat.

Arsenal har overpræsteret en anelse, hvis man ser på det forventede antal point holdt op med det reelle pointantal.
Arsenal har overpræsteret en anelse, hvis man ser på det forventede antal point holdt op med det reelle pointantal.Opta by StatsPerform

Milepælsjagt

Den største udfordring for Arsenal, og den største fordel for Tottenham Hotspur, er tilgængeligheden af deres topangribere. Gabriel Jesus har haft stor indflydelse, siden han kom til Arsenal i sommer, men brasilianeren pådrog sig en alvorlig skade under VM. Selv om han ikke er en decideret målscorer, var hans kvaliteter savnet, da Gunners spillede 0-0 mod Newcastle United i deres seneste ligaopgør. På den anden side styrede Harry Kane sit hold til en 0-4-sejr mod Crystal Palace med to mål og en assist i anden halvleg efter en sløv Spurs-præstation i første halvleg. Harry Kanes mesterpræstation kom i hans 300. Premier League-kamp, hvor han scorede sit 197. og 198. mål. Med de to mål skubbede han sig foran Alan Shearers tidslinje i sin jagt på at blive topscorer i Premier League.

Ingen spillere har scoret flere Premier League mål efter 300 kampe, end Harry Kane har.
Ingen spillere har scoret flere Premier League mål efter 300 kampe, end Harry Kane har.Opta by StatsPerform

Med endnu et par mål ville Harry Kane blive den tredje spiller med 200 Premier League-mål efter Alan Shearer (260) og Wayne Rooney (208) og den første spiller, der gør det for én klub.

Skandinaviske talismaner

Både Arsenal og Tottenham Hotspur vil forvente store præstationer fra deres skandinaviske stjerneskud. For Tottenham Hotspurs vedkommende har Dejan Kulusevski virkelig været et vidunder, siden han kom til fra Juventus. Indtil nu i denne sæson har han ikke tabt en ligakamp som starter (fem sejre, tre uafgjorte), mens Spurs har tabt fem af deres 10 kampe uden svenskeren (fem sejre). Hans indflydelse viser sig også i tallene. Blandt spillere med mindst 500 minutter har han et gennemsnit på 2,3 vellykkede driblinger pr. 90 minutter, hvilket næstbedst i ligaen kun overgået af Said Benrahma. Og når det kommer til forventede assists pr. 90 minutter, har han et gennemsnit på 0,35 xA, hvilket kun Kevin De Bruyne gør bedre (0,51) blandt spillere med mindst 500 minutter i denne sæson. Hvad der gør det endnu mere imponerende er, at Kulusevski formåede alt dette fra åbent spil, da han ikke er udpeget til at tage dødbolde, i modsætning til De Bruyne.

Dejan Kulusevski har udviklet sig til en absolut nøglespiller hos Antonio Conte.
Dejan Kulusevski har udviklet sig til en absolut nøglespiller hos Antonio Conte.Opta by StatsPerform

De Bruyne blev en af de bedste Premier League-midtbanespillere nogensinde efter at være blevet vraget i Chelsea, mens Kulusevski allerede nu ligner lid af en fejltagelse af Juventus, der smed midtbanespilleren til Spurs for en ret så, for Spurs, favorable pris. I Martin Ødegaard ser det ud til, at Arsenal har fundet en perle med en lignende historie. Efter flere lejeophold væk fra Real Madrid har den norske midtbanespiller nu fundet et hjem i London, og med sine kun 24 år ser det ud til, at det bedste endnu er på vej.

I denne sæson er Martin Ødegaard ligesom Dejan Kulusevski i top-10 med hensyn til forventede assists pr. 90 minutter (0,27), men han gør sig også bemærket som målscorer. Af alle spillere, der har spillet mindst halvdelen af de mulige minutter, er han den eneste, der har et xG OG et xA på 0,25 eller højere pr. 90 minutter. I 16 ligakampe i denne sæson har han enten scoret (7) eller lagt op til i alt 12 mål allerede, hvilket allerede er personlig rekord i en sæson i en top-fem liga. Mens Arteta får en stor del af æren for Arsenals genopblomstring, så er Ødegaard helt sikkert katalysatoren på banen, hvilket understreges af, hvordan holdet klarer sig i hans fravær.

Arsenal gør det markant bedre, når de har norske Martin Ødegaard på banen, end når han sidder udenfor.
Arsenal gør det markant bedre, når de har norske Martin Ødegaard på banen, end når han sidder udenfor.Opta by StatsPerform

Der har været sæsoner, hvor North London Derbyet ’bare’ har været et naboopgør uden større konkurrencemæssig betydning, men med Arsenal og Tottenham begge i de højere luftlag af Premier League er denne sæson bestemt ikke en af dem.