Redaktøren mener: FC Midtjylland skal satse på egen avl efter Isaksen

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Redaktøren mener: FC Midtjylland skal satse på egen avl efter Isaksen

Efter Isaksen forlader Herning, skal der tænkes i de gamle dyder for at genopfinde holdet, mener Flashscores redaktør.
Efter Isaksen forlader Herning, skal der tænkes i de gamle dyder for at genopfinde holdet, mener Flashscores redaktør.Profimedia
Er “The Skys the limit” for FC Midtjylland, eller er de ved at ramme grænsen for, hvad de kan opnå? Klubben har været en af de største succeshistorier i dette årtusinde, men en sæson, der har været præget af ujævne resultater er på vej til at resultere i et for klubben uacceptabelt nedrykningsspil.  Man er svært afhængige af den overdådigt spillende Gustav Isaksen, der allerede er alt for god til at spille i Superligaen, og når han forlader klubben, hvad gør man så på Heden? En anbefaling vil være, at man ser på, hvordan klubben fik succes i første omgang. 

Der har været masser af stjerneglans i Herning, men det er ikke alle de dyre indkøb forundt at have haft stor succes på MCH Arena.

Der har været forsøgt med deciderede “Galacticos”, som for eksempel den hollandske stjerne-10’er Rafael van der Vaart, der kom til klubben i en regn af blitzlys og en hype, som den på det tidspunkt halv-invalide Van der Vaart slet ikke kunne leve op til. 

Og selvom man har kunnet tiltrække vordende stjerner som Evander, Sory Kaba og spillere i periferien af det danske landshold, såsom Anders Dreyer og Pione Sisto, så har det ikke været spillere, man kunne tænke langsigtet med. 

En undtagelse har netop været Pione Sisto, der som 28-årig burde være i sin allerbedste alder, men som i stedet ligner en spiller, der er på vej til at melde sig helt ud af professionel fodbold. Det skal ikke ligge FCM, der har strakt sig meget langt for at gøre forholdene optimale for Sisto, til last, men det er nu engang sådan, landet ligger. Sisto skal man ikke regne med at få meget mere ud af. 

Herning-klubben har tjent svimlende summer på spillersalg, blandt andet af de ovennævnte, og til sommer er der lagt op til en dansk rekord-transfer, når den offensive juvel Gustav Isaksen skal skibes afsted til udlandet.

Og det er især her, det bliver spændende for FCM. Og herfra skal lyde en opfordring til, at man udnytter den massive talentmasse, der er til stede i klubben.

For hvordan erstatter man lige en spiller, der har udgjort en veritabel enmands-hær i både Superligaen og Europa, når man trods alt ikke kan vælge fra allerøverste hylde?

Her skal Claus Steinleins notorisk snusfornuftige (Ja, måske ikke lige i tilfældet Van der Vaart) købmandsskab endnu engang stå sin prøve. Eller rettere, så skal han teste sin evne til at lade den ret velspækkede tegnedreng ligge i baglommen.

Talenter kræver tillid

Nogle penge skal der dog selvfølgelig bruges. For selvom FCMs talentafdeling byder på et væld af spændende, unge talenter, så er det for klubbens selvbevidstheds skyld vigtigt, at man også har nogle større navne, der kan drive holdet frem, fra det øjeblik, de sætter støvlerne på banen for første gang.

Så spørgsmålet er, om det ikke er tid til, at midtjyderne finder nogle af de dyder frem, der i første omgang gjorde klubben til en af de største magtfaktorer i dansk fodbold i dette årtusinde. De rigtige spillerindkøb er i den henseende afgørende, og FC Midtjylland har som nævnt med deres økonomiske tæft opbygget en ikke uanselig mængde midler, som man kan bruge til dette. 

Det er bare ikke det, der oprindeligt gjorde dem til det såkaldt “uindtagelige fort”, som Thomas Frank i sin tid som Brøndby-træner kaldte MCH Arena. Det var derimod en tro på egne, solide kvaliteter og et tårnhøjt bundniveau.

Så hvis FC Midtjylland ender med at skulle udkæmpe sidste del af sæsonen i et nedrykningsslutspil, så er der ikke udelukkende grund til at pege fingre af Albert Capellas. Så skal man i stedet se på, hvorfor man er havnet der, hvor man er, og det er grundet en manglende tiltro til egne styrker, hvilket ærligt talt er noget, man aldrig havde troet, man skulle komme til at sige om FC MIdtjylland. 

Det skorter ikke på talenter i Midtjylland, der blandt andet har typer som Aral Simsir, Gustav Kristensen og Valdemar Byskov rendende, og som alle tre står på vippen til at få deres gennembrud, når Gustav Isaksen forlader klubben.

Men det kræver, at man viser dem tillid, og ikke bliver fristet af at bruge klubbens mange millioner på enkelte spillere, der ikke passer ind i klubbens DNA. 

Husk at se jer tilbage, FCM

De skal dog selvsagt også have nogen at læne sig op ad. Man bør tænke mere i typer som Jakob Poulsen og “Farlige” Frank Kristensen, end i Marrony og Vagner Love, når FCM skal genopfindes, og selvom Erik Sviatchenko og Henrik Dalsgaard også er ledertyper, der kan lære fra sig, så skal FCM have flere af den slags karakterer i stalden, hvis man skal komme godt fra at sælge Isaksen. 

Det er tid til at tænke mere i spilleres mentalitet, end om de ser godt ud i Matthew Benhams statistikker. Sportschef Svend Graversen har før vist, at han er god til at sammensætte et bæredygtigt mandskab, og til sommer skal han bevise det igen. Og det skal gøres med jysk snusfornuft, og ikke ved at købe dyrt og satset ind.