Pengebonus skaber splid: Lewandowski og Co. i stormvejr trods første polske avancement

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Pengebonus skaber splid: Lewandowski og Co. i stormvejr trods første polske avancement

Landstræner Czesław Michniewicz og stjernen Robert Lewandowski spiller begge hovedroller i den verserende kontrovers i Polen.
Landstræner Czesław Michniewicz og stjernen Robert Lewandowski spiller begge hovedroller i den verserende kontrovers i Polen.Odd Andersen/AFP
En bonus - angiveligt lovet af den polske premierminister til det polske landshold for at gå videre fra gruppespillet - er blevet genstand for fortsat stor debat. Situationen er endda eskaleret til det punkt, hvor landstræner Czesław Michniewicz risikerer at miste sit job.

Ingen kunne have forudsagt, at der skulle være stor furore i kølvandet på Polens første gruppespilsavancement ved VM i 36 år. Det har dog vist sig, at store pengesummer har fyldt meget i miljøet omkring det polske landshold i forbindelse med VM.

Det polske medie WP SportoweFakty kunne mandag fortælle, at premierminister Mateusz Morawiecki havde lovet de polske spillere en stor bonus, hvis de gik videre fra gruppespillet. Det skulle dreje sig om 30 millioner polske zloty – 47,5 millioner danske kroner – som skulle fordeles mellem spillerne og den tekniske stab. Det har senere vist sig, at der ikke var tale om nogen formel eller officielt foreslået bonusordning. Ifølge polske beretninger skulle spillerne under et møde med premierministeren forud for VM have joket med emnet, og et endeligt beløb blev aldrig aftalt mellem parterne.

Som turneringen skred frem, skulle der dog udvikle sig en grisk stemning omkring de mange penge. Tomasz Włodarczyk fra det polske medie Meczyki.pl har blandt andet dækket sagen tæt.

Bonussen har angiveligt været stor genstand for debat i det polske omklædningsrum i løbet af VM, og skulle have ført til flere uenigheder undervejs. Ifølge nogle rapporter antog spillerne, at trænerstaben skulle have 10 procent af pengene, men landstræner Czesław Michniewicz fortalte i et møde med spillerne, at de skulle have 20 procent, hvilket Robert Lewandowski åbent erklærede sig uenig i.

Et andet debatpunkt skulle være hvordan pengene skulle fordeles mellem spillerne. Nogle ville have pengene fordelt efter, hvor mange minutter man havde optrådt ved VM. Også her var Lewandowski åbent uenig, da han ønskede en lige fordeling mellem alle 26 spillere, der var udtaget til VM.

Polske fans kan altså irriteres over to ting – dels selve idéen om så stor en bonus for blot at komme videre fra gruppespillet, dels de fremkomne oplysninger om at spillerne har haft travlt med at diskutere penge i stedet for at fokusere på kampene.

I forlængelse heraf er Michniewicz’ job angiveligt i fare, da præsident for det polske fodboldforbund, Cezary Kulesza, efter sigende skulle være rasende over, at bonussen skulle udbetales direkte til spillere og stab og på den måde altså omgå fodboldforbundet.

Hvad siger den polske regering til alt dette? En talsperson for regeringen, Piotr Muller, udtalte mandag, at der ganske vist ville blive udbetalt en bonus, men at der ikke var tale om penge til spillerne men snarere penge til at støtte polsk fodbold som helhed, altså for eksempel støtte til ungdomstræning eller idrætsfaciliteter til børn.

Situationen er yderst kompleks og tegner intet godt billede af de involverede parter fra landsholdet. Debatten er fortsat i løbet af tirsdagen. Mateusz Borek fra polske Channel Sportowy fortæller, at den polske premierminister tirsdag skal mødes med det polske landsholds anfører, Robert Lewandowski, for at snakke om sagen.

Sidstnævnte er dog stadig ikke i Polen. Szymon Jadczak – en journalist fra WP – erfarer, at Lewandowski ingen møder har i kalenderen tirsdag, men det er dog muligt, at der vil være tale om en telefonsamtale.