EKSKLUSIVT: Oscar Freire snakker om Vueltaen, Jumbo-Visma og sine største sejre

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
EKSKLUSIVT: Oscar Freire snakker om Vueltaen, Jumbo-Visma og sine største sejre
Oscar Freire vinder World Cup i Verona i 2004
Oscar Freire vinder World Cup i Verona i 2004
Profimedia
Oscar Freire er en cykellegende. Hans strålende meritter omfatter tre VM-guldmedaljer i landevejscykling - flest i historien sammen med Eddy Merckx, Alfredo Binda, Rik van Steenbergen og Peter Sagan. Han vandt også en VM-sølvmedalje og en VM-bronzemedalje.

I sin karriere vandt Freire fire etaper i Tour de France og syv i Vuelta a Espana. Han vandt både Milano-San Remo og Brabanste Pijl tre gange og vandt også Tirreno-Adriatico, Paris-Tours og Vuelta a Andalucia blandt andre store triumfer.

Freire var en sprinter med et enormt talent og en klog rytter, der som få andre kunne forberede sig til og udføre de store afslutninger. Han talte eksklusivt med Flashscore fra hjertet af Vueltaen, som han følger på første hånd.

Hvad lever Oscar Freire af nu om dage?

Freire: "Da jeg stoppede med at cykle, kom jeg tilbage til Spanien. Efter at have rejst og været væk hjemmefra i mange år ville jeg gerne være tæt på min familie, se mine børn vokse op og tage mig af mine investeringer.

"Nu følger jeg Vueltaen som ambassadør for Plenitude (løbets sponsor), og jeg er altid forbundet med cykling på den ene eller anden måde."

Når du ser løbet så tæt på, føler du dig så nostalgisk over din tid som rytter?

"Det gør jeg nogle gange. Jeg gennemlevede nogle meget turbulente år, hvor der var mere snak om doping end om selve sporten og resultaterne. Nu har alt ændret sig. Sporten er mere værdsat og meget mere professionaliseret.

"På den ene side ville jeg gerne have oplevet denne periode som cykelrytter, men på den anden side bliver alting analyseret meget mere nu, der er et bjerg af data at studere og fortolke. Da jeg kørte løb, var det en anden kultur, men generelt er det bedre at være cykelrytter nu end før."

Af alle de løb, du har vundet i løbet af din karriere, har du så en særlig kærlighed til nogen af dem?

"Det er svært at vælge. De tre VM-guld var stort, men jeg har et godt minde om den anden sejr i Milano-San Remo i 2007.

"Jeg havde haft et dårligt resultatår. I Tirreno-Adriatico var jeg syg med feber, jeg havde det ikke godt psykisk på grund af de manglende sejre, og jeg kom med et stort ønske om at vinde. Det var der, jeg fik den, og jeg blev meget lykkelig, for jeg havde virkelig brug for den."

Freire kører stadig meget ofte
Oscar Freire

Har du nogensinde set et hold så stærkt, som Team Jumbo-Visma er i dag?

"Det tror jeg ikke. For et par dage siden, efter den tredobbelte etape, de kørte i Vueltaen, tændte jeg for fjernsynet, da jeg kom til hotellet, og i et løb i England dominerede Jumbo også det løb.

"De kørte feltet tyndt to forskellige steder. Det er helt utroligt. Jeg tror, det er det stærkeste hold i cykelsportens historie, i hvert fald det, jeg nogensinde har set."

Kuss fortjener at vinde La Vuelta

Af de tre ledere, de har hos Jumbo-Visma, (Primoz Roglic, Jonas Vingegaard og Sepp Kuss), hvem ville du foretrække at vinde?

"Det ville være rart, hvis den, der har vundet mindst, vandt. Kuss er en flink fyr, han har altid hjulpet sine holdkammerater, han anses for at være den bedste hjælperytter i verden, og nu har han chancen for at vinde.

"De to andre er måske bedre ryttere, men Kuss fortjener det mere denne gang."

Tror du, at Roglic, Vingegaard og holdet vil give ham mulighed for at vinde?

"I starten troede jeg det ikke, men nu, på dette tidspunkt, tror jeg, at hvis Kuss holder fast i de resterende etaper, vil de kontrollere situationen hele vejen hjem.

"Hvis han fejler, vil der være en kamp mellem Roglic og Vingegaard, men jeg håber, at amerikaneren vil få chancen for at vinde Vueltaen."

Løbets niveau er imponerende, selv når Tadej Pogacar mangler. Ville hans tilstedeværelse have gjort en forskel?

"Det ville det nok have gjort. UAE har også et meget stærkt hold. I Touren var han måske ikke spektakulær, men Pogacar er en rytter, der næsten aldrig misser og er en fantastisk rytter. Med ham ville det have været et andet løb."

Freire er stadig i god form
Oscar Freire

Hvad har imponeret dig mest indtil videre i Vueltaen?

"På den ene side, er det Jumbos overvældende dominans og på den anden side (Remco) Evenepoels opvisning efter hans kollaps på vej til Tourmalet. Hvis man har været cykelrytter, ved man, hvor svært det er at gøre, hvad denne fyr har opnået.

"Dagen efter det hårde følelsesmæssige slag, han fik, formåede han at komme sig og kørte etapen i fuld fart fra kilometer nul med et gennemsnit på næsten 37 km/t på en virkelig hård rute og vandt etapen. Det var imponerende."

Hvem af de fire spaniere (Juan Ayuso, Enric Mas, Mikel Landa og Marc Soler) bag de tre Jumbo-førere har de bedste chancer for at køre med om den sidste podieplads?

"Det er meget svært at svare på. Måske er Ayuso og Landa de modigste. Soler har også en tendens til at gå til angreb, men da han klarer sig godt i klassementet, vil han måske hellere være på den sikre side. Enric er den mindst sandsynlige af de fire til at gå til angreb.

"Det vil afhænge af, hvor meget styrke de hver især har tilbage i den sidste uge, men nogle vil også være konservative for ikke at miste deres nuværende positioner.

"Evenepoel er anderledes i den henseende. Hvis han ser godt ud, glemmer han de andre og kører sit eget løb."

Et sidste ord - hvem tror du vinder La Vuelta?

"Indtil for nylig troede jeg, at Vingegaard ville vinde. Jeg så ham som meget stærk, og han kommer fra at have vundet Touren, men nu er jeg i tvivl om det med Kuss, der er kommet frem.

"Han er meget god, og jeg tror ærligt talt, at de kører for, at Kuss skal vinde."