Is i maven: Skjelmose leverer fantastisk trøjeforsvar og vinder Schweiz Rundt

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Is i maven: Skjelmose leverer fantastisk trøjeforsvar og vinder Schweiz Rundt

Opdateret
Mattias Skjelmose sikrede sig søndag den samlede sejr i Schweiz Rundt.
Mattias Skjelmose sikrede sig søndag den samlede sejr i Schweiz Rundt.Profimedia
Det danske stortalent Mattias Skjelmose sikrede sig søndag karrierens største sejr, da han med et fantastisk trøjeforsvar formåede at holde Remco Evenepoel og Juan Ayuso bag sig i det samlede klassement på den afsluttende enkeltstart.

Hvis ikke der lå en tung skygge over løbets afsluttende dage, havde der formentlig været dansk fest uden lige i det nordlige Schweiz, tæt på Bodensee, eller Lac de Constance. For her sikrede 22-årige Mattias Skjelmose sig nemlig søndag den samlede sejr i Schweiz Rundt.

Men ak, der lå altså ikke desto mindre en skygge over løbet. Det har der gjort lige siden 26-årige Gino Mäder fredag formiddag måtte give fortabt i kampen mod de skader, han pådrog sig under et alvorligt styrt på torsdagens etape.

Et enormt tragisk dødsfald, en ulykkelig situation, der fik to mandskaber og en del ryttere til at trække sig fra løbet og havde indvirkning på afviklingen af både fredagens etape, der blev aflyst og erstattet af en mindetur på cyklerne, og lørdagens etape, hvor tidtagningen skete 25 kilometer før mål, hvorefter der blev kørt om etapesejren.

Søndagens enkeltstart, knap 26 kilometer rundt i det bakkede landskab omkring Sankt Gallen, blev dog afviklet præcis, som det hele tiden har været planen. Mand mod mand, mand mod ur, mand mod sig selv. Cykelsportens måske ondeste og hårdeste disciplin.

Trek-Segafredos store danske Mattias Skjelmose har tidligere vist, at han er dygtig med hovedet bøjet mod asfalten og armene i enkeltstartsbøjlerne. Som da han ved PostNord Danmark Rundt i 2022 kun blev slået af det amerikanske stortalent Magnus Sheffield på enkeltstarten i Assens, men til gengæld slog både Jumbo-Vismas bomstærke franskmand Christophe Laporte og INEOS Grenadiers’ tidligere Tour-vinder, Geraint Thomas.

Ikke desto mindre så det for en kort stund ud til, at Skjelmose skulle ende søndagen med at aflevere sin gule førertrøje. Forud for enkeltstarten var der således 18 sekunder til UAE Team Emirates’ spanske kæmpetalent, 20-årige Juan Ayuso, og 46 sekunder til Soudal-Quick Steps tempofænomen og verdensstjerne Remco Evenepoel.

Og ved første mellemtid så det altså umiddelbart skidt ud for danskeren. 24 sekunder efter Evenepoel, der havde bedste tid efter de første 10,5 kilometer, 19 sekunder efter føromtalte Ayuso. Førertrøjen virtuelt tabt. Bare ikke til den belgiske verdensstjerne, i stedet til den spanske opkomling.

Men Skjelmose har is i maven. Det har den 22-årige dansker haft i løbet af hele Schweiz Rundt. Kørt med fokus på sig selv og sin egen plan, ikke ladet sig lokke af accelerationer til højre og venstre. Så da første mellemtid var krydset, og rytterne påbegyndte en stigning op mod anden mellemtid, kørte Skjelmose så at sige kontra på sig selv.

Pedalerne blev flået rundt med en helt anden energi, og danskeren hentede ni sekunder på Ayuso fra første frem til anden mellemtid. Således skulle danskeren bare tackle løbets sidste nedkørsel uden uheld, og så ville sejren ellers være hjemme.

Og det gjorde han så. Bevarede køligheden, overblikket, havde fortsat is i maven. Ind over målstregen kom Skjelmose, ni sekunder efter Ayuso, der sluttede som etapevinder, og blot ét sekunder efter fænomenet Remco Evenepoel, en af verdens bedste enkeltstartsryttere.

Således skriver Skjelmose sig altså i historiebøgerne som første dansker vinder af Schweiz Rundt nogensinde. Fire gange tidligere er Jakob Fuglsang sluttet på podiet, men aldrig før har en dansker altså stået øverst.

Det gør 22-årige Mattias Skjelmose fra Amager søndag, og det er formentlig ikke sidste gang, danske cykelentusiaster kan nyde det store talent sejre i et af cykelsportens største løb. Om det lige bliver til samlet sejr i Skjelmoses næste løb, er måske tvivlsomt, for her venter nemlig Tour de France, hvor landsmand Jonas Vingegaard i øjeblikket ligner den store favorit. Dansk cykling har i sandhed kronede dage.