Feltets vilde favoritter spolerer fransk ikons afskedsfest: Oprejsning til Pogačar

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Feltets vilde favoritter spolerer fransk ikons afskedsfest: Oprejsning til Pogačar

Opdateret
Tadej Pogačar kunne lørdag fejre sin professionelle sejr nummer 62 i karrieren.
Tadej Pogačar kunne lørdag fejre sin professionelle sejr nummer 62 i karrieren.Anne-Christine Poujoulat/AFP
Selvom det ikke bliver til en samlet sejr i Tour de France for UAE Team Emirates’ slovenske superstjerne Tadej Pogačar, så kan han ikke desto mindre rejse fra Frankrig med to etapesejre i bagagen. Lørdag vandt den 24-årige stjerne således årets næstsidste Tour-etape.

Alting har en ende. For franske Thibaut Pinot er Tour de France-historien snart overstået. Groupama-FDJ-profilen kører sin sidste sæson som professionel cykelrytter, og lørdagens 20. etape i Tour de France var således næstsidste Tour-etape i Pinots karriere.

Han har vundet tre etaper i Tour de France, den første af dem helt tilbage i 2012, og han har vundet på nogle af de mest legendariske stigninger med sin sejr på Alpe d’Huez i 2015 og sin sejr på Col du Tourmalet i 2019.

Om lidt er det altså slut, men 33-årige Pinot gik ikke ud uden kamp. Der var spræl i franskmanden lørdag, da en eksplosiv etape på 133,5 kilometer skulle afvikles i det østligste Frankrig, i Vogeserne, med hele seks kategoriserede stigninger undervejs.

En af disse, den næstsidste, Petit Ballon, var i dagens anledning klistret til med Thibaut Pinot-fans. Et helt sving var inddraget af ellevilde Pinot-elskere, der var mødt talstærkt op for at hylde en af fransk cykelsports helt store helte i det seneste årti.

Thibaut Pinot har tilbragt hele sin professionelle karriere hos Groupama-FDJ.
Thibaut Pinot har tilbragt hele sin professionelle karriere hos Groupama-FDJ.Thomas Samson/AFP

Og hyldet blev han, for da Pinot ramte det føromtalte sving, sad han mutters alene, allerforrest, i ensom majestæt. Smukke scener af en cykelrytter, der er blevet kendt for at bære uden på cykeltrikoten, og som i flere år gav franskmændene fornyet håb og tro på, at en samlet fransk sejr i Touren igen kunne komme på tale.

Den samlede Tour-sejr kom aldrig for Thibaut Pinot, og desværre for Pinot, for Groupama-FDJ-chef Marc Madiot, og for alle de cykelgale franskmænd, blev det heller ikke til en smuk afskedssejr for Pinot. Der var nemlig nogle, der ville det anderledes.

Især Tadej Pogačar. Sloveneren har ellers haft en rædderlig tredje uge i årets Tour de France, hvor det først blev til et stort tidstab til rivalen Jonas Vingegaard på tirsdagens enkeltstart, og onsdag gik det så helt galt for den 24-årige superstjerne, da UAE Team Emirates-kaptajnen knækkede fuldkommen på årets kongeetape.

Knækket var Pogačar ikke denne lørdag. Benene var levende igen, og den dobbelte Tour-vinder forsøgte på dagens afsluttende stigning, Col du Platzerwasel, at hægte Jonas Vingegaard af. Danskeren var hverken til at hugge eller stikke i, men afsted kom de to da, med den nyslåede østrigske klatreged, vinderen af onsdagens vilde alpeetape, Felix Gall, i følgeskab.

Giulio Ciccone blev lørdag den første italiener til at vinde bjergkonkkurencen i Tour de France siden Claudio Chiappucci i 1992..
Giulio Ciccone blev lørdag den første italiener til at vinde bjergkonkkurencen i Tour de France siden Claudio Chiappucci i 1992..Anne-Christine Poujoulat/AFP

De tre både indhentede og overhalede alt, hvad der lå foran dem, herunder Lidl-Treks italienske Giulio Ciccone, der med fuld pointhøst på dagens første fire kategoriserede stigninger endegyldigt sikrede sig den polkaprikkede bjergtrøje, godt hjulpet på vej af sine danske holdkammerater Mads Pedersen og Mattias Skjelmose, der begge hjalp flot til med at etablere dagens udbrud.

Ingen større udskilning skete dog mod toppen af dagens sidste stigning, og på de efterfølgende kilometer kom der endnu mere samling i front, så da de førende ryttere tog hul på dagens sidste kilometer, var det med en gruppe på fem ryttere helt i front.

Her var Pogačars britiske sekondløjtnant, Adam Yates, naturligvis helt i front, og treeren i det samlede klassement leverede således sin holdkaptajn helt perfekt til dagens afgørelse, hvor Jonas Vingegaard dog forsøgte at overliste sloveneren med en tidlig spurt.

Jonas Vingegaard, i gult, havde ingen problemer med at følge angrebene på dagens finalestigning og sluttede som nummer tre på lørdagens etape.
Jonas Vingegaard, i gult, havde ingen problemer med at følge angrebene på dagens finalestigning og sluttede som nummer tre på lørdagens etape.Marco Bertorello/AFP

Der var dog reelt aldrig nogen tvivl om, at Pogačar ville vinde dagens etape, da først det stod klart, at den skulle afgøres i en spurt mellem de fem forreste. Sloveneren trådte an og passerede suverænt målstregen som forreste mand, årets anden etapesejr i Tour de France for sloveneren, der dermed bringer sin Tour-total op på 11 etapesejre.

I toppen af det samlede klassement måtte INEOS Grenadiers’ unge spanier Carlos Rodríguez kæmpe hårdt for at beholde sin plads i top-fem, efter han tidligt på etapen var en tur i asfalten og åbenlyst slog sig i et styrt, hvor også Vingegaards amerikanske holdkammerat, Sepp Kuss, var involveret.

Mens Rodríguez måtte se sig overhalet af Team Jayco AlUlas Simon Yates, der overtog fjerdepladsen, så måtte Kuss se sig selv glide helt ud af top-10 med et større tidstab, hvilket gav en fransk trio bestående David Gaudu, Guillaume Martin og dagens helt store fokuspunkt, Thibaut Pinot, mulighed for at klatre op i klassementet.

Vinderen af årets Tour de France er der dog ingen tvivl om. Det bliver for andet år i træk Jumbo-Vismas uhyggeligt stærke Jonas Vingegaard. Når rytterne søndag passerer målstregen på Champs-Élysées for sidste gang, kan den 26-årige danske række armene i vejret og fejre sin professionelle sejr nummer 25 i karrieren. Og hvem ved, måske med en dansk etapevinder i form af en formstærk Mads Pedersen?