Klatring giver russiske og hviderussiske atleter mulighed for at kvalificere sig til OL

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Klatring giver russiske og hviderussiske atleter mulighed for at kvalificere sig til OL

Klatring fik sin olympiske debut i Tokyo 2020.
Klatring fik sin olympiske debut i Tokyo 2020.Profimedia
Klatring blev mandag den seneste olympiske sportsgren, der sagde, at den ville byde russiske og hviderussiske atleter velkommen tilbage.

International Federation of Sport Climbing (IFSC) meddelte, at klatrere fra de to lande, der har været udelukket siden invasionen af Ukraine i februar 2022, ville få lov til at konkurrere under et neutralt flag fra 2024.

Klatring slutter sig til det dusin sportsgrene, der har fulgt opfordringen fra Den Internationale Olympiske Komités chef Thomas Bach i marts om at finde en "vej" for atleter fra Rusland og Hviderusland, så de i det mindste kan forsøge at kvalificere sig til OL i Paris i 2024.

Mens fægtning, cykling og judo straks godkendte russernes og hviderussernes tilbagevenden, har IFSC's eksekutivkomité kun besluttet at "starte en proces for genindsættelse af atleter med russisk eller hviderussisk pas som neutrale atleter fra 2024".

"Atleter med russisk eller hviderussisk pas vil blive bedt om at få neutrale licenser som en forudsætning for at registrere sig til IFSC-begivenheder fra 2024," sagde IFSC-erklæringen.

Det blev ikke specificeret, hvordan atleterne ville få licenserne.

"Beslutningen om at indlede processen med at genindsætte atleter med russiske og hviderussiske pas var ikke nem og blev ikke taget let," sagde IFSC's præsident Marco Scolaris.

"IFSC fordømmer fortsat den russiske aggression mod Ukraine og fortsætter med at stå ved vores ukrainske nationale forbund og klatrere og det ukrainske folk.

"Vi tror på værdierne olympisme og inklusion," sagde han. "Vi er også klar over, at der - tragisk nok - er mere end hundrede væbnede konflikter, der mere eller mindre raser rundt omkring på kloden.

"Derfor har vi forsøgt at finde en balance mellem de forskellige holdninger og skabe et system, som kan implementeres retfærdigt i fremtiden, også for konflikter i forskellige områder."

Klatring fik sin olympiske debut i Tokyo i 2021 med guldmedaljer til mænds og kvinders kombinerede discipliner, der består af speedklatring, bouldering og lead climbing.

I Tokyo konkurrerede de russiske klatrere som atleter fra Den Russiske Olympiske Komité. Deres bedste placeringer var Viktoria Meshkova, nr. 9 i kvindernes disciplin, og Aleksey Rubtsov, nr. 13 i mændenes kombinerede disciplin.

I Paris vil der være fire guldmedaljer, og speed climbing bliver en separat disciplin.

Kvalifikationen er allerede begyndt, og russerne og hviderusserne er fortsat udelukket fra verdensmesterskaberne i august i Bern og fra de kontinentale kvalifikationskampe, der er planlagt til efteråret.

Men beslutningen betyder, at russerne og hviderusserne fortsat kan drømme om at sikre sig OL-pladser i den sidste konkurrence, hvor der er pladser på spil: den inviterende Olympic Qualifier Series fra marts til juni 2024.