Menneskerettighedsorganisationer kritiserer Saudi-Arabiens mulige VM-værtskab

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Menneskerettighedsorganisationer kritiserer Saudi-Arabiens mulige VM-værtskab

Kronprins Muhammad bin Salman (højre) havde forleden inviteret FIFA-præsident Gianni Infantino (venstre) til åbning af Esports World Cuppen i Riyadh.
Kronprins Muhammad bin Salman (højre) havde forleden inviteret FIFA-præsident Gianni Infantino (venstre) til åbning af Esports World Cuppen i Riyadh.SPA/AFP
FIFA skal gøre det klart, hvordan Saudi-Arabien som sandsynlig vært for VM i 2034 opfylder det internationale fodboldforbunds forpligtelse til at leve op til de internationalt anerkendte menneskerettigheder.

Det siger Steve Cockburn, Amnesty Internationals chef for økonomisk og social retfærdighed, i en udtalelse tirsdag.

"Med blot én eneste bejler til hver turnering har FIFA muligvis scoret et selvmål," lyder det.

Tidligere tirsdag offentliggjorde FIFA, at Saudi-Arabien er den eneste værtsbejler til VM i 2034.

Turneringen anses som en vigtig brik i Saudi-Arabiens forsøg på at brede sig ud og gøre sig fri af den olieindustri, som landets rigdom er bygget på.

Kongeriget har i de seneste år derfor investeret massivt i en række sportsgrene fra golf til Formel 1 og i særdeleshed fodbold.

Verdensstjerner som Cristiano Ronaldo og Karim Benzema er blandt flere, der er blevet hentet til Saudi-Arabiens bedste fodboldliga.

Men kritikere mener, at investeringerne er et forsøg på at aflede det internationale samfunds opmærksomhed fra Saudi-Arabiens brud på menneskerettighederne.

"FIFA skal gøre det klart, hvordan det forventer, at værter lever op til dets politikker om menneskerettigheder," siger Cockburn.

"Det (FIFA, red.) skal også være klar til at stoppe budprocessen, hvis alvorlige risici i forhold til menneskerettighederne ikke bliver adresseret på en troværdig måde."

Erik Brøgger, direktør i Dansk Boldspil-Union (DBU), sagde også tirsdag, at man havde håbet på andre bejlere til VM i 2034.

"Vi mener ikke, at Saudi-Arabien lever op til de høje menneskerettighedsstandarder, som vi fra dansk side synes, et land skal opfylde," sagde han til Ritzau.

Efter at Australien tirsdag trak sig som bejler til turneringen, er Saudi-Arabien det eneste resterende bud.

Det endelige valg af VM-vært vil først officielt finde sted i slutningen af 2024.

Human Rights Watch opfordrer yderligere FIFA til at udsætte budrunden, da fodboldforbundet ifølge organisationen ikke har gennemført processen på en "etisk, transparent, objektiv og upartisk" måde.