Før VM: Kvindelige fodboldspilleres løn halter stadig markant efter mændenes

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Før VM: Kvindelige fodboldspilleres løn halter stadig markant efter mændenes

Opdateret
Sam Kerr er den bedst betalte kvindelige fodboldspiller, men hun tjener stadig kun en brøkdel af, hvad de bedste mandlige spillere gør.
Sam Kerr er den bedst betalte kvindelige fodboldspiller, men hun tjener stadig kun en brøkdel af, hvad de bedste mandlige spillere gør.Profimedia
VM i kvindefodbold starter den 20. juli. Dette års turnering bliver den største i historien med 32 deltagende hold. Og der er utvivlsomt flere globalt anerkendte navne end nogensinde før, herunder Alex Morgan, Ada Hegerberg og Lucy Bronze.

FIFA har også øget præmiepuljen. De 750 millioner kroner i samlede præmiepenge er 267 procent højere end de 205 millioner kroner, der blev tildelt i turneringen i 2019.

Forbundene har forbedret kompensationen til deres kvindehold, og nogle af dem giver det samme beløb til mændene for at repræsentere deres land. På trods af ligelønnen er kompensationen til spillerne i kvindefodbolden stadig langt under deres mandlige modstykker.

Nu hvor turneringen går i gang i Australien og New Zealand, har vi set på indtjeningen for kvinder, der repræsenterer England, Irland og USA. Derefter har vi set på gennemsnitslønningerne for spillere i hjemlige ligaer som WSL og NWSL og sammenlignet den kompensation, de får, med andre jobs for ikke-atleter.

Vi ønsker at sætte fokus på heltinderne fra FIFA Women's World Cup 2023 for at vise, hvordan de, på trods af at de er inspiration for millioner verden over, stadig kæmper for ligestilling på og uden for banen.

Indtjening på banen for mandlige og kvindelige fodboldspillere
Indtjening på banen for mandlige og kvindelige fodboldspillereFlashscore

Det er almindeligt kendt, at den bedst betalte kvindelige fodboldspiller i verden er Sam Kerr fra Australien og Chelsea. Matildas-kaptajnen tjener anslået 3.5 millioner kroner om året, hvilket er betydeligt højere end de fleste high-end jobs i Storbritannien, og næsten ti gange mere end gennemsnitslønnen for en WSL-spiller.

Den australske anfører tjener måske mere end de fleste af verdens administrerende direktører, men hendes løn for at være en af de bedste kvindelige spillere på planeten er kun krummer, sammenlignet med de fleste mænd inden for hendes felt. 

Ifølge Forbes' liste over de rigeste fodboldspillere har Cristiano Ronaldo en anslået årsindtægt på 313 millioner kroner, hvilket svarer til seks millioner kroner om ugen. Forud for sit skifte til Inter Miami tjente Lionel Messi ifølge Forbes 442 millioner kroner om året i Paris Saint-Germain.

Professional Footballers Association (PFA) rapporterer, at gennemsnitslønnen for Premier League-spillere er 520.000 kroner om ugen. Selvfølgelig tjener folk som Erling Haaland og Harry Kane mange gange det. Alligevel tjener den gennemsnitlige spiller i mændenes liga 27 millioner kroner om året. Det betyder, at de på bare syv uger tjener mere, end Kerr gør på et helt år.

Tre af de fire bedst betalte kvindelige fodboldspillere i verden spiller for det amerikanske kvindelandshold (USWNT). Den største tjerne ved VM i 2019 var Megan Rapinoe, som både blev kåret til kampens spiller i finalen og til turneringens spiller. Rapinoe meddelte tidligere på måneden, at hun planlægger at gå på pension efter denne sæson.

Rapinoe spiller i National Women's Soccer League (NWSL) for OL Reign. Hendes løn på 3.2 millioner kroner om året er lidt mindre end USWNT-holdkammeraten Alex Morgan på 3.250.000 kroner. Ifølge capology.com tjente det amerikanske herrelandsholds stjernespiller, Christian Pulisic, tidligere 1.3 millioner kroner om ugen i Chelsea, mens han samtidig kæmpede for spilletid.

NWSL har afsløret, at den gennemsnitlige årsløn for deres spillere er 365.000 kroner om året. Hvert hold har et lønloft på ca. 9.3 millioner kroner, hvilket er en stigning på 25 % fra 2022. Den populære jobside Indeed rapporterer, at gennemsnitslønnen for alle arbejdere er 380.000 kroner. Med en løn, der svarer til en grafisk designer på begynderniveau, tjener den gennemsnitlige spiller i NWSL dermed lige under gennemsnitslønnen for hele nationen.

Den bedst betalte engelske spiller er Fran Kirby. Chelsea-angriberen anslås at tjene mere end 2.7 millioner kroner om året. Chelsea-angriberen på herrelandsholdet, Raheem Sterling, er den bedst betalte englænder. Han blev droppet fra den sidste Three Lions-trup, men tjener stadig 2.8 millioner kroner om ugen.

Kirbys Chelsea-hold har vundet WSL-titlen i hver af de sidste fire sæsoner. Spillere i WSL er fuldtidsansatte og tjener i gennemsnit 407.000 kroner om året, omtrent det samme som en gymnasielærer.

Arsenal har øget deres lønudgifter til kvindeholdet og dets personale med 30 procent. Klubben har afsløret, at det årlige budget for deres WSL-hold dermed er på 37.3 millioner kroner. Gennemsnitslønnen for kvinder i spillertruppen er 850.000 kroner om året. Ifølge Glassdoor er det mere end gennemsnittet på 806.000 kroner for en administrerende direktør i Storbritannien.

Deloittes Football Money League for 2023, som er en årlig profil af de rigeste klubber i verdens fodbold, rapporterer, at Arsenals Premier League-hold har en årlig lønudgift på over 1.37 milliarder kroner. Klubbens brasilianske angriber, Gabriel Jesus, tjener angiveligt 119 millioner kroner om året - mere end det tredobbelte af det årlige budget for WSL-truppen og personalet.

I Irland er Katie McCabe landets bedste spiller. Hendes sande løn er dog ukendt, da hun spiller for Arsenal, og vi forventer, at hun tjener omkring truppens gennemsnit på 850.000 kroner.

Hendes irske holdkammerater tjener sandsynligvis betydeligt mindre, især dem, der konkurrerer i den irske Women's National League. Ligesom i WSL er WNL-spillere fuldtidsatleter. De får som minimum 3100 kroner om ugen, hvilket svarer til 165.000 kroner om året, hvilket svarer til en sekretær. Gennemsnitslønnen i Irland anslås at være 303.000 kroner om året.

Præmiepenge til verdensmesterskaber for mænd og kvinder
Præmiepenge til verdensmesterskaber for mænd og kvinderFlashscore

Ligeløn

FIFA har afsløret, at den gennemsnitlige globale løn for kvindelige fodboldspillere er omkring 95.400 kroner om året, hvilket er lidt mindre end gennemsnitslønnen for en telefonsælger i Storbritannien, som er 97.000 kroner

Alle kvinder, der deltager ved dette års VM, får en stor bonus, så for mange af dem er honoraret en stor økonomisk gevinst for året. Hver spiller modtager nemlig 204.000 kroner for at være med. Dette honorar vil stige gennem hver del af turneringen, således at hver spiller hos de endelige verdensmestre vil tjene 1.83 millioner kroner.

FIFA har således annonceret en betydelig stigning i præmiepuljen til denne turnering. I 2019 var den samlede præmiepulje på 203 millioner kroner. I år er den vokset til 750 millioner kroner.

På trods af den generøse stigning er det ikke i nærheden af de 3 milliarder kroner, der blev afsat til mændenes turnering i Qatar sidste år. Alligevel fastholder FIFA sit mål om paritet ved kvindernes turnering i 2027.

De engelske landsholdskvinder, de irske ditto samt USWNT-holdene har fået tildelt samme løn som mændene. Engelske spillere, både mænd og kvinder, får 17.300 kroner pr. landskamp. Irske spillere får 15.000 kroner hver pr. kamp, og de amerikanske spillere får 68.000 kroner i grundløn pr. spiller pr. kamp, yderligere 95.000 kroner for en sejr eller 27.000 kroner ekstra for en uafgjort kamp.

Selv om det er store fremskridt siden VM for kvinder i 2019, er den samlede lønforskel stadig kolossal. Snart vil alles øjne være rettet mod Australien og New Zealand til den største turnering af sin art inden for kvindefodbold. Så vi må spørge, hvor lige spillereglerne vil være om fire år?

Metodologi

Vi har set på den gennemsnitlige indtjening for spillere i England, Irland og USA. Vi har sammenlignet denne indtjening med mænds for at fastslå forskellen mellem de to køn. Som en del af vores research har vi kigget på førende britiske rekrutteringshjemmesider for at udregne tilsvarende lønninger for nogle kvindelige spillere.

De respektive fodboldforbund i England, Irland og USA bekræftede, at deres spillere er fuldtidsatleter og tjener det samme som mænd, når de konkurrerer for deres land. Vi har brugt den seneste valutakurs til at omregne lønningerne til danske kroner. Løndata er indsamlet fra Forbes, AS, FIFA, Indeed, Glassdoor og The Office for National Statistics.