Australske VM-værter kalder på ligeløn forud for slutrunde: Får kun en fjerdedel

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Australske VM-værter kalder på ligeløn forud for slutrunde: Får kun en fjerdedel

New Zealand og Australien lægger grund til årets kvinde-VM.
New Zealand og Australien lægger grund til årets kvinde-VM.Marty Melville/AFP
Australiens kvindelige fodboldlandshold har forud for VM-slutrunden offentliggjort en video, hvor de rejser kritik af præmiepengesummerne ved slutrunden, som ifølge dem er for lave.

Ved slutrunden slås de kvindelige spillere for småbeløb sammenlignet med de 440 millioner dollar, der var på højkant ved mændenes VM i Qatar sidste år. Det svarer til 2,9 milliarder danske kroner.

Den samlede præmiepengesum ved kvindernes VM er i år på 110 millioner dollar. Det svarer til 730 millioner danske kroner og er over 300 procent mere end ved det seneste VM i Frankrig i 2019.

Videoen er støttet af den australske spillerforening. Alle spillere fra landsholdet deltager i videoen, der kommer i kølvandet på uenigheder om løn på flere forskellige af de hold, der deltager ved slutrunden.

I videoen opfordrer spillerne derudover fans til at støtte ligakampe i Australien for at løfte de spillere, der i fremtiden kan blive en del af landsholdet.

VM afholdes i Australien og New Zealand og starter torsdag. Det danske hold spiller første kamp lørdag i Perth mod Kina.

Spillere fra både England, Canada og Nigeria har været i strid med deres forbund over løn forud for VM-slutrunden.

"736 spillere har æren af at repræsentere deres land på den største scene i denne turnering, dog bliver mange stadigvæk nægtet basale rettigheder om at organisere sig og forhandle samlet," lyder det i videoen.

"Samlet forhandling har tilladt os de samme forhold som Socceroos (det mandlige australske fodboldhold, red.) - med én undtagelse - FIFA (Det Internationale Fodboldforbund, red.) tilbyder stadigvæk kun kvinder en fjerdedel af de præmiepenge, som mænd får for samme bedrift," udtaler de australske spillere i videoen.