Trænerfyring og transfervindue: Fire grunde til FC Københavns mesterskab

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Trænerfyring og transfervindue: Fire grunde til FC Københavns mesterskab

FC København leverede et flot comeback i sæsonen, og kan derfor kalde sig danske mestre.
FC København leverede et flot comeback i sæsonen, og kan derfor kalde sig danske mestre.Claus Bech/Ritzau Scanpix
Hvordan kan det være, at FC København endte med at vinde det danske mesterskab, når de nu var så langt efter FC Nordsjælland og Viborg? Flashscore har sat fokus på fire årsager til, at pokalen endnu engang skal til Østerbro.

FC København er igen danske mestre. Det blev en kendsgerning, da de i weekenden slog Viborg og FC Nordsjælland efterfølgende tabte til Brøndby. Hovedstadsklubben kan derfor fejre sit 15. mesterskab i en sæson, hvor ”løverne” skulle grave dybt for at sikre sig guldmedaljerne.

Ny træner tids nok

FC København var som sædvanlig favoritter til at vinde Superligaen, da sæsonen skulle til at starte. Klubben vandt også 2021/2022-sæsonen, og der var derfor ingen grund til at tro, at Jess Thorups ikke kunne gøre det igen.

De fik dog ikke den bedste start på sæsonen, da de meget overraskende tabte med 1-0 til AC Horsens på hjemmebane i Parken. I kampen efter vandt FCK dog 3-1 på udebane mod AaB, og alle var sikre på, at kampen mod Horsens var en enlig svale. Det var dog ikke tilfældet. Jess Thorups mandskab tabte tre af de første fem kampe, hvilket betød, at de allerede var hele syv point efter FC Nordsjælland på førstepladsen.

Den ujævne stime fortsatte indtil tiende spillerunde, hvor FCK skulle på besøg på MCH Arena for at spille mod titelkonkurrenterne fra FC Midtjylland, der også havde fået en skidt start på sæsonen. Det ekstremt vigtige opgør sluttede med et nederlag på 2-1 for FCK, der blot havde hentet 12 point på ti kampe.

Den ekstremt dårlige start havde efterladt FCK i den nederste halvdel, og det fik klubbens ledelse til at fyre Jess Thorup umiddelbart efter nederlaget til FCM. I stedet forfremmede de holdets assistenttræner Jacob Neestrup, og det skulle vise sig at være en god idé.

Neestrup overtog holdet inden 11. spillerunde, hvor FCK tog imod AGF på hjemmebane. Det endte med en 1-0-sejr, og det blev startskuddet til en lang og imponerende periode for københavnerne. I resten af grundspillet tabte FCK’erne ikke et eneste opgør, og de hentede hele 30 point i første 12 kampe, som Neestrup stod i spidsen for.

Jacob Neestrup
Jacob NeestrupProfimedia

Den flotte stime betød ikke blot, at ”Løverne” havde sikret sig en plads i top-6, men at de nu havde en realistisk chance for at kæmpe med om det danske mesterskab. Takket være nogle vigtige sejre over de øvrige guldkandidater fra Nordsjælland, Viborg og AGF kunne FCK indtage førstepladsen og sikre sig mesterskabet en runde før tid.

Et utroligt comeback af FCK. Et comeback, der i den grad blev kickstartet i forbindelse med ansættelsen af Neestrup, som kun har tabt tre superligakampe siden sin ansættelse. FCK’s ledelse må derfor være ekstremt tilfredse med beslutningen om trænerskiftet, da det så sort ud.

Et trænerskifte, der sagtens kan betegnes som altafgørende for, at FCK kunne vinde ”The Double”.

Vellykkede transfers

Man kunne sagtens bruge tid på at nævne de fejlslagne indkøb, der har været fra FCK’s side de seneste transfervinduer.

Hvis man tager et kig på nogle af de spillere, som er kommet FC København i henholdsvis sommerens og vinterens transfervindue, så har der været en del gode transfers.

Spillertilgange:

Sommer:

- Christian Sørensen

- Denis Vavro

- Mohamed Daramy (leje)

- Andreas Cornelius

Vinter:

- Diogo Goncalves 

- Jordan Larsson (leje)

En af de allervigtigste transfers for FCK var købet af Denis Vavro. Slovakken var i sidste sæsons forår udlejet fra Lazio til FCK, hvilket var en stor succes. Københavnerne skyndte sig derfor at gøre aftalen permanent, og Vavro har været en sikker mand på holdkortet i denne mesterskabssæson.

Efter salget af Pep Biel opstod, der et hul i på den offensive del af holdet. Her hentede ’løverne’ en anden ”gammel” kending – nemlig Mohamed Daramy. Daramy havde en svær i Ajax og spillede ikke så meget. Det gjorde, at han var lidt rusten i starten af sæsonen. Den danske landsholdsspiller blev dog bedre og bedre kamp for kamp, og han endte med at blive en vigtig del af Neestrups vinderhold.

Københavnerne vidste godt, at der ville være stor interesse for Victor Kristiansen i sommerens transfervindue, men selvom han ikke blev solgt, så købte hovedstadsklubben en særdeles kompetent erstatning. Christian Sørensen blev hentet efter at have imponeret i Viborg, og da ”VK” skiftede til Leicester i vinterens vindue, så var Sørensen mere end klar til at indtage pladsen som venstre back.

Christian Sørensen mod Manchester City
Christian Sørensen mod Manchester CityProfimedia

I vinterens transfervindue var der et klart mål om at hente en stærk 9’er. Om sommeren havde københavnerne for tredje gang i historien hentet Andreas Cornelius hjem til klubben. Men et hav af skader og tilbageslag gjorde, at ”Corner” aldrig fandt rytmen. Derfor hentede de Jordan Larsson på en lejeaftale fra Schalke 04, og svenskeren viste i flere tilfælde, at han besidder nogle store kvaliteter.

Vinterens mest imponerende transfer kom dog, da FCK offentliggjorde købet af den portugisiske offensivspiller Diogo Goncalves. En teknisk dygtig spiller, der kom til København fra Benfica, og han har allerede vist prøver på sit store potentiale.

De to transfervinduer har i den grad været med til at sørge for, at FCK også kunne gøre sig gældende i denne sæson.

Profilerne stepper op

Der var ikke mange, der præsterede godt for FC København i starten af sæsonen, da præstationerne var meget ujævne og resultaterne var sløje.

Efter ansættelsen af Jacob Neestrup virkede det dog til at flere af profilerne hævede niveauet på samme tid, hvilket var med til at føre FCK ud af den lille krise, som de var havnet i.

Lukas Lerager
Lukas LeragerProfimedia

En spiller som Lukas Lerager havde været ude og inde af holdet under Jess Thorup, men under Neestrup blev han fast mand på midten, hvilket gav en hel masse stabilitet til holdet.

Også Mohamed Daramy havde svært ved at finde sine fødder i starten af sæsonen, hvor han både så tung og selvtillidsforladt ud. Under Neestrup kom han efter det, og inden længe lignede han den Daramy, der tryllebandt FCK’s fans med hurtige fodskift, kraftfulde driblinger og farlige aktioner. Inden sidste runde i Superligaen har Daramy bidraget med otte mål og fire assists i Superligaen.

Unge spillere som Elias Jelert, William Clem og Hakon Haraldsson var med til at styre det københavnske mandskab tilbage til toppen.

Vinterens tilføjelser Diogo Goncalves og Jordan Larsson viste sig særligt stærke i mesterskabsspillet, hvor de begge var uhyre målfarlige. Blandt andet i de seneste to kampe mod Viborg (2-1) og AGF (4-3), hvor de begge kom på måltavlen i begge kampe. Goncalves har lavet fem mål i Superligaen, mens Jordan Larsson har scoret fire.

Diogo Goncalves og Jordan Larsson
Diogo Goncalves og Jordan LarssonClaus Bech/Ritzau Scanpix

En af sæsonens største profiler i Superligaen har dog været den 31-årige svensker Viktor Claesson. Han har været en vital del af det hold, der nu kan kalde sig for danske mestre. Udover at være en leder på banen, så har han udvist stor målfarlighed. Svenskeren ligger nummer to på topscorerlisten inden sidste spillerunde med 12 mål og fire oplæg.

Det gav Neestrup og FCK et kæmpe boost, at holdet og de ovennævnte spillere fandt en rytme og et niveau, der gjorde, at de nu kan løfte trofæet.

Bedst i de vigtige kampe 

Når Superligaen er så tæt, som den har været i år, så er der specielt én ting, der er virkelig vigtigt. Man må ikke smide point mod guldkonkurrenterne. I Superligaen plejer det imod slutningen af sæsonen at være en guldduel mellem to hold, men det har ikke været tilfældet i år. Helt frem til 30. spillerunde havde FCK, Viborg, FC Nordsjælland og AGF alle en realistisk mulighed for at vinde mesterskabet.

Københavnerne var dog for stærke i de indbyrdes kampe.

FCK har i løbet af sæsonen mødt de tre guldkonkurrenter fire gange hver. To gange i grundspillet og to gange i mesterskabsspillet.

I grundspillet hentede FCK blot et enkelt point i de to kampe imod FCN. Nederlaget i til FC Nordsjælland kom i syvende spillerunde - altså inden Neestrup havde overtaget. Mod Viborg blev det til en sejr og et nederlag, mens det blev til to sejre mod AGF i grundspillet. Hvilket betyder, at FCK hentede ti point på de seks kampe mod de øvrige top-4-hold.

Mohamed Daramy i en glidende tackling
Mohamed Daramy i en glidende tacklingClaus Bech/Ritzau Scanpix

I mesterskabsspillet hentede de dog hele 13 point i de seks kampe mod FCN, Viborg og AGF. En sejr mod FCN, to sejre mod Viborg, og sejr og uafgjort mod AGF var altafgørende for, at FCK kunne slutte øverst i tabellen.

Københavnerne viste sig altså virkelig stærke i de indbyrdes kampe mod forfølgerne, og særligt sejren over AGF på 4-3 i 30. spillerunde og sejren over Viborg i 31. spillerunde gjorde, at de to guldaspiranter blev hægtet af i guldkampen. ”Løverne” var bedst, da det skulle afgøres, og derfor er de vinder af Superligaen 2022/2023.