Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Superligaen savner målkonger og nærmer sig negativ rekord: Angribere er for trætte

Ritzau
Vallys er målløs i anden halvdel af sæsonen indtil videre.
Vallys er målløs i anden halvdel af sæsonen indtil videre.Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Superligaen savner en eller flere målkonger.

Det er således overhængende fare for, at denne sæsons topscorer ender med at have scoret 15 mål eller færre og dermed sætter ny negativ rekord i Superligaen.

Årsagerne er flere, men nogen faretruende tendens er det endnu ikke, mener de tidligere målkonger Steffen Højer og Peter Lassen.

"Men det er en skam, for det er sjovt, når en spiller laver mange mål, og det er en del af det, folk kommer på stadion for. Det er jo også derfor, at angriberne tit får lidt mere for ulejligheden end andre. Men det kuld, der er i Superligaen i år, har bare ikke helt den nødvendige målnæse," siger Peter Lassen, der er sportschef i Hvidovre.

Mere end halvvejs gennem foråret ligger FC Midtjyllands Gue-Sung Cho nummer et på topscorerlisten med 11 træffere. Men brandvarm kan sydkoreaneren med sine tre mål i otte kampe i foråret - heraf ét i åbent spil - ikke ligefrem kaldes.

Det samme gælder i den grad Brøndbys Nicolai Vallys og Silkeborgs Alexander Lind, der har lavet ti mål i sæsonen. Begge står noteret for et rundt nul i foråret.

Lidt bedre ser det ud for AGF's Patrick Mortensen og Lyngbys Andri Gudjohnsen, der har lavet henholdsvis tre og fire af deres hver ti sæsonmål i foråret.

Patrick Mortensen har holdt en vis målform i foråret.
Patrick Mortensen har holdt en vis målform i foråret.Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Men ingen former for fremskrivning af målform giver nogen spillere i Superligaen en sæsontotal på mindst 16 mål.

Skader, formnedgang og ændrede roller kan forklare, hvorfor hver enkelt kandidat ikke helt rammer de høje toner. Men der er også mere generelle årsager.

"Fodbold er anderledes, end da jeg spillede. Angriberne bruger mange kræfter på at arbejde stenhårdt defensivt. I dag løber en angriber 12 kilometer i en kamp. Var jeg heldig, nåede jeg op på 5. Vi havde mere fokus på at lave mål end defensivt arbejde hele tiden, siger Peter Lassen," der som Silkeborg-spids blev topscorer i Superligaen i 1999/2000.

U21-landstræner Steffen Højer var topscorer i tre sæsoner i træk fra 2003 til 2006.

Han peger på Superligaen som en taktisk og defensiv meget stærk liga som en anden årsag til, at topscorerne kan have det svært, hvilket målsnittet på 2,74 per kamp delvist bakker op om.

Han er derudover også på linje med Lassen. Der bliver forlangt meget af angriberne, og det betyder ofte en høj puls, når der skal afsluttes.

"Derfor er det også meget vigtigt, at vi har fokus på, at den formelle afslutningstræning foregår med rigtig høj puls. Ofte når man træner afslutninger, har man en pause mellem med dem, og så er pulsen ikke som i kampene. Angriberne skal arbejde stenhårdt og være med til at forsvare, og der er bare en gigantisk forskel på at skulle afslutte med lav puls eller med en puls på 200. Og hvis ikke man får trænet det nok, brænder man flere chancer i kampene."

Højer mener ikke, at der generelt er alarmerende problemer med at udvikle dygtige målscorere i Danmark. Hver enkelt træner skal dog finde den rette balance og udnytte de forskellige typer til gavn for holdet frem for individet.

"En fantastisk spiller som Vallys laver jo ikke kun mål. Han laver også et kæmpe stykke arbejde for holdet, og det tror jeg ikke, at man skal lave om på, for han giver sit hold fantastisk meget på alle mulige andre områder. Men hvis man finder den der specialist, kan det godt være, at man skal gå på kompromis og sige: Han skal bare have lov at ligge oppe foran og leve inde i feltet," siger Højer.

De bedste eksempler på spillere, der har så store individuelle kvaliteter foran mål, at træneren sætter andre til at lave tilbageløbene, ryger dog meget hurtigt fra Superligaen til større klubber i udlandet, erkender U21-landstræneren.

Peter Lassen savner større målnæse hos angriberne, men også længere snor til de dygtigste målscorere. Selv lavede han 48 mål i 105 kampe, og hans et mål per 155. minut er syvendebedst blandt de 100 mest scorende spillere i Superligaen nogensinde.

"Jeg kunne spille dårligt i tre gange 90 minutter i træk, men alligevel lave tre mål, og det er der bare ikke plads til i dag, for så bliver man taget ud.  Men min træner vidste godt, at hvis den stod 1-1, skulle han ikke tage mig ud, for jeg kunne dukke op ved bageste stolpe to minutter inde i overtiden," siger Lassen.

En undtagelse fra historien om den magre topscorerliste i denne sæson er forårets absolutte målmæssige højdepunkt i Superligaen, Randers-lejesvend Mohammed Fuseini.

Men selv ikke den hurtige ghaneser når op på 16 mål, hvis han fortsætter sin formidable form med syv mål i otte kampe - eller et mål per 75. minut på banen.

Det har i gennemsnit krævet cirka 20 mål at blive topscorer i Superligaen. I de tre seneste sæsoner med den nuværende struktur med 32 kampe er gennemsnittet på 18 mål.