Det svenske ikon Zlatans pensionering markerer "afslutningen på en æra" i hjembyen

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Det svenske ikon Zlatans pensionering markerer "afslutningen på en æra" i hjembyen

Zlatan Ibrahimovic med brede arme og smilende gestikulerer til AC Milans fans på San Siro.
Zlatan Ibrahimovic med brede arme og smilende gestikulerer til AC Milans fans på San Siro.AFP
En lokal helt og inspiration eller en splittende figur, der vendte ryggen til sin hjemby? Uanset hvad efterlader Zlatan Ibrahimovic' afsked med fodbolden, ligesom hans karriere, kun få uberørte i hans hjemby Malmø.

"Det er meget trist, at han trækker sig tilbage.Det er afslutningen på en æra," siger 18-årige Mohammad Salem til AFP foran Eleda stadion, hjemsted for det lokale hold Malmo FF, hvor "Ibra" startede sin professionelle karriere i 1999.

En lind strøm af hyldester er strømmet ind, efter at den 41-årige fodboldstjerne sent søndag meddelte, at han ville trække sig tilbage fra sporten.

Janne Andersson, landstræner, kaldte ham"Sveriges største spiller gennem tiderne".

"Atleten og sportsmanden Zlatan er noget ud over det sædvanlige, en unik fodboldspiller, og jeg er taknemmelig for, at han valgte at vende tilbage til landsholdet, som han gjorde i 2021," sagde Andersson i en erklæring.

'Rollemodel'

I et opslag på de sociale medier kaldte Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, angriberen for en"svensk stolthed".

"Tak, Zlatan! Godbye," skrev Kristersson med henvisning til det skilt, der blev vist ved AC Milans sidste kamp i sæsonen i søndags, hvor Ibrahimovic annoncerede, at han lagde fodboldskoene på hylden.

"Jeg har fulgt Zlatan gennem hele hans karriere, og selvfølgelig har han betydet meget for mig og mine børn. Han er en stor stjerne og en stor rollemodel for børnene, så vi kommer selvfølgelig til at savne ham nu, hvor han går på pension," siger Johan Lund, 38, der bor i Malmø og arbejder i kommunen.

Selvom beboerne i Malmø udtrykte stor ærbødighed for den ikoniske fodboldspiller, var de også hurtige til at bemærke, at hans image var blevet plettet.

Hans tilhængere følte længe, at den ikoniske fodboldspiller ikke kunne gøre noget forkert, men mange følte sig forrådt af Ibrahimovic' beslutning i slutningen af 2019 om at investere i Stockholm-klubben Hammarby IF, en rivaliserende klub, der spiller i samme liga som Malmø FF.

En bronzestatue, der var rejst uden for Malmø FF's stadion, blev ødelagt og vandaliseret flere gange og endda væltet, hvilket fik byen til at tage den til opbevaring for at reparere den, hvor den er blevet stående, mens man venter på byens beslutning om en ny placering.

Ibrahimovic, der er søn af en bosnier og en kroat, voksede op i Rosengård, et hårdt arbejderkvarter i Malmø med mange indvandrere.

"Had og kærlighed

Rosengard er stedet, hvor han sparkede til sin første fodbold, omgivet af forfaldne betonbygninger. Det var også stedet, hvor hans legende først blev skabt.

Over en tunnel, et par hundrede meter fra det hus, han voksede op i, er et af hans citater blevet hængt op: "Du kan tage en fyr ud af Rosengård. Men du kan ikke tage Rosengård ud af fyren."

Men efter Hammarby-investeringen blev der tilføjet en tilføjelse til citatet med spraymaling: "Men fyren kan købe sig fri."

For Lund er følelserne over for Zlatan i Malmø en "blanding af had og kærlighed".

"Selvfølgelig elsker de fleste ham, men der vil altid være folk, der hader ham, og jeg synes, at Zlatan havde en god måde at tage sig af dem på gennem hele sin karriere," siger Lund.

Som en antydning af, at der stadig er en vis bitterhed, markerede fodboldklubben Malmö FF begivenheden med en forholdsvis afdæmpet udtalelse på Twitter.

En følelsesladet Zlatan reagerer på San Siro
En følelsesladet Zlatan reagerer på San SiroAFP

"En lang og succesfuld karriere startede i Malmø og sluttede i Milano. Held og lykke i livet uden for fodbolden," tweetede klubben, hvor administrerende direktør Niclas Carlnen fortalte nyhedsbureauet TT, at der ikke var planlagt andre fejringer på nuværende tidspunkt.

"De hardcore Malmø FF-fans vil nok ikke tilgive ham, men i mit hjerte er han altid Malmø-drengen, så det er ikke noget problem for mig," sagde 22-årige Anton Kallholm.

Salem, som arbejder på Malmø FF's stadion, var enig i, at Zlatan havde gjort mange af sine fans vrede, men sagde, at han stadig var meget populær, "fordi han har gjort så meget for holdet".

"Jeg elsker ham stadig, fordi han er en god spiller," sagde Salem.