Det fodboldgale Syditalien får endnu et Serie A-hold: Spørgsmålet er bare hvem

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Det fodboldgale Syditalien får endnu et Serie A-hold: Spørgsmålet er bare hvem

Imponerende så det ud, da Bari løb på banen til deres semifinalekamp mod Südtirol.
Imponerende så det ud, da Bari løb på banen til deres semifinalekamp mod Südtirol.Profimedia
Torsdag aften tager Cagliari og Bari hul på årets Serie B playofffinaler, hvor der venter først en kamp på Sardinien og efterfølgende en kamp i Apulien. Til begge opgør forventes der udsolgt, og Serie A kan således i næste sæson se frem til at få tilslutning fra et af to mandskaber, der begge har publikumsstøtten i orden.

Skellet mellem nord og syd i Italien er et kendt fænomen, et ømtåleligt emne på visse breddegrader, og i fodbold har forskellen traditionelt set være til at tage at føle på. Ganske vist erobrede Napoli i den forgangne sæson lo scudetto, men fraregnes de to hovedstadsklubber, Roma og Lazio, var der blot tre klubber i den bedste italienske række i denne sæson, der ligger syd for Empoli i det nordlige Toscana.

Det tal er stensikkert større i næste sæson. Napoli blev som bekendt mestre, Salernitana fra Campania klarede skærene for anden sæson i streg, og Lecce fra Apulien klarede ligeledes frisag med danske som anfører. Fra Serie B er Frosinone fra hovedstadsregionen Lazio allerede sikret oprykning, ligesom Genoa fra det nordlige Italien er, og nu skal den sidste oprykker så findes.

Slaget skal stå mellem øboerne fra Cagliari, Sardiniens største by, og I Galletti fra Bari, landets niendestørste by og hovedstad i føromtalte Puglien. Og selvom ingen af de to klubber ligefrem har haft succes i de seneste årtier, så bliver det med tusindvis af tilskuere på lægterne.

Torsdag aften mødes de i den første af to playoff-finalekampe, første kamp med hjemmebanefordel for Cagliari, der i slutningen af 60erne blev italienske mestre på et hold med legendariske Gigi Riva i spidsen, men som sidenhen har levet en tilværelse som lidt af et elevatorhold, og tre gange siden årtusindeskiftet er rykket ud af Serie A.

Ligesom Bari har Cagliari ingen problemer med at samle tilskuere til sine hjemmekampe. I den forgangne sæson snittede øboerne 13.500 per kamp, over 80 procent af deres kapacitet.
Ligesom Bari har Cagliari ingen problemer med at samle tilskuere til sine hjemmekampe. I den forgangne sæson snittede øboerne 13.500 per kamp, over 80 procent af deres kapacitet.Profimedia

Hjemme på Unipol Domus, et ukarakteristisk italiensk stadion, da det både ejes af klubben og tilmed er af nyere dato, bliver fyldt til randen, plads til lidt over 16.000 tilskuere, allerede udsolgt et par dage i forvejen ifølge lokale medier.

Men det er særligt returopgøret, der har trukket overskrifter, for her bliver det altså Bari, der lægger græs til halvanden times intens fodbold med ekstremt meget på højkant. For nok opfylder Stadio San Nicola meget få af kriterierne for et attraktivt stadion – det er kommunalt ejet og så er der ovenikøbet en løbebane rundt om banen – men det stopper altså ikke de fodboldgale syditalienere fra at troppe op på stadion.

Således formåede Bari at samle over 50.000 tilskuere til deres returkamp i semifinalen af årets playoff, hvor de mødte og slog Südtirol, og når der spilles returopgør af finalen mod det sardinske mandskab fra Cagliari, er der altså lagt op til en udsolgt affære, præcis som det torsdag aften bliver tilfældet i Cagliari.

Uanset hvem af de to mandskaber, der ender som oprykker, er Serie A altså sikre på at blive to syditalienske hold rigere i næste sæson, Frosinone samt enten Cagliari eller Bari, og uanset om det bliver Sardinien eller Apulien, bliver det et hold med stolte traditioner.

Med henholdsvis 42 og 30 sæsoner i Serie A, er der nemlig ikke mange klubber, der har mere erfaring fra den bedste italienske række, end Cagliari og Bari har. Til sammenligning har Sassuolo, der i de seneste år har oplevet stor succes, netop spillet deres 10. sæson i Serie A.

Torsdagens opgør, som bekendt det første af to, af Serie B playoff-finalen sparkes i gang klokken 20.30.