Fra Champions League til bunden på 10 år: Fire europæiske klubber i krise

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Fra Champions League til bunden på 10 år: Fire europæiske klubber i krise

Borna Sosa fra Ajax med Utrecht-spillerne fejrende i baggrunden.
Borna Sosa fra Ajax med Utrecht-spillerne fejrende i baggrunden.AFP
I starten af 2013/14-sæsonen spillede Ajax, Basel, Lyon og Schalke alle i Champions League, den største klubturnering i europæisk fodbold. 10 år senere befinder de sig i bunden af deres respektive landes ligaer, og tyskerne er endda i fare for at rykke ned i den tredjebedste række.

I fodbold varer succes ikke evigt, og lykkehjulet kan dreje fra det ene øjeblik til det andet. Og måske er det denne uforudsigelighed, der gør det til en af de mest attraktive sportsgrene i verden.

Hvis vi går 10 år tilbage, var Ajax, Basel, Lyon og Schalke, alle hold, man skulle regne med i europæisk fodbold, med regelmæssig deltagelse i europæiske turneringer. I dag er historien meget anderledes, og hver af disse fire klubber gennemgår kriser, der har placeret dem i bunden af deres respektive ligaer.

Ajax

For den hollandske gigant er det en kæmpe omvæltning. De er vant til at dominere i Holland, og var i gang med at vinde tre titler i træk, da de i sidste sæson måtte se Feyenoord stjæle Eredivisie foran næsen på dem.

Afgangen af vigtige navne fra truppen(Edson Alvarez, Mohammed Kudus, Jurrien Timber) blev ikke håndteret ordentligt, klubbens ledelse blev svækket efter Marc Overmars' afgang, og satsningen på cheftræner Maurice Steijn (som siden er blevet fyret) fungerede slet ikke.

I 11 turneringskampe har de kun vundet to. De har ikke vundet i Eredivisie siden den første kampdag, og ligger under nedrykningsstregen (dog med to kampe i hånden).

I 2013/14 sluttede de bag Barcelona og AC Milan i Champions League og røg ud i ottendedelsfinalen i Europa League (til Salzburg), men vandt dog ligaen.

Ajax' nuværende placering i Eredivisie
Ajax' nuværende placering i EredivisieFlashscore

Basel

Den schweiziske gigants nedtur begyndte for et stykke tid siden. Siden de sikrede sig deres ottende titel i træk i 2017, har det schweiziske hold ikke formået at nå til tops i den hjemlige liga. Et stort nederlag til Young Boys på 7-1 i 2018, startede en nedtur præget af interne stridigheder mellem ledelse og trænere.

COVID-19-pandemien bidrog til atmosfæren, denne gang med spillere, der hævdede, at de blev presset til at opgive lønninger. I 2021, hvor resultaterne blev værre og værre, blev anfører Valentin Stocker endda suspenderet, og et skænderi med præsident Bernhard Burgener endte med managerens afgang.

Basel dominerer ikke længere Schweiz
Basel dominerer ikke længere SchweizAFP

David Degen tog kontrol over klubben, og forsøger nu at få den schweiziske gigant på fode igen, men starten på sæsonen har været forfærdelig. Efter 10 kampe havde holdet kun vundet én kamp, og de blev slået ud af Conference League af Tobol fra Kasakhstan.

I 2012/13 sluttede de på tredjepladsen efter Chelsea og Schalke i Champions League, men vandt ligaen igen. De blev slået ud i kvartfinalen i Europa League af Valencia.

Basels nuværende placering i Schweiz
Basels nuværende placering i SchweizFlashscore

Lyon

Lyon dominerede fransk fodbold i starten af århundredet (med syv titler i træk mellem 2002 og 2008), men er aktuelt i alvorlige problemer. Efter den sæson, hvor de ikke vandt titlen efter den ekstraordinære stime, mistede klubben sine største stjerner (Juninho og Karim Benzema), og de har forsøgt at genskabe balancen lige siden.

2019/2020 viste sig at være den sæson, hvor alt begyndte at falde fra hinanden, efter at have vundet et par titler, og regelmæssigt deltaget i europæiske turneringer. En niendeplads betød, at de gik glip af europæisk deltagelse, og det var klubbens værste sæson siden 1997.

Lyons problemer bliver større og større
Lyons problemer bliver større og størreAFP

Den følgende sæson førte Peter Bosz holdet til en fjerdeplads, og trods en vis bedring, så var det kortvarigt. Ankomsten af den amerikanske forretningsmand John Textor i 2022, virkede som noget, der ville vende tingene for altid, men tingene fortsatte med at styrtdykke.

Klubben er igen ude af de europæiske turneringer, og ligger nu på 18. pladsen i Ligue 1, uden en sejr efter ni kampe.

I 2013/14 røg de ud af Champions League i knock-out-fasen (til Real Sociedad), men endte i kvartfinalen i Europa League (slået ud af Juventus). De sluttede på femtepladsen i Ligue 1 det år.

Lyons nuværende placering i Ligue 1
Lyons nuværende placering i Ligue 1Flashscore

Schalke

Schalke er en af de største klubber i tysk fodbold, men de er havnet i en alvorlig, finansiel krise, og sidder fast i landets næstbedste række, efter en kort tilbagevenden til Bundesligaen i sidste sæson, hvor det ikke lykkedes dem at undgå endnu en nedrykning.

COVID-19-pandemien har været særligt kompliceret for klubben, som var tæt på at gå konkurs. Som følge af stigende gæld og drastisk faldende indtægter, besluttede klubben at sætte et lønloft på 15 millioner kroner om året, hvilket resulterede i et fald i truppens kvalitet.

Den første nedrykning fandt sted den 20. april 2021. For at gøre tingene værre, mistede klubben i februar 2022 sin kontrakt med Gazprom, dens hovedinvestor, på grund af Ruslands invasion af Ukraine. Ikke desto mindre vendte de tilbage til den bedste række i slutningen af året - kun for at rykke ned igen.

Schalkes tilbagevenden til Bundesligaen varede kun én sæson
Schalkes tilbagevenden til Bundesligaen varede kun én sæsonAFP

På den sidste kampdag i 2022/23 blev nedrykningen officiel, og i denne sæson har klubben blot to sejre i 10 kampe. De ligger nummer 16 i tabellen med syv point, hvilket blot er fem fra nedrykningsstregen.

I 2013/14 røg de ud af ottendedelsfinalen i Champions League, hvor de blev slået af Real Madrid (9-2 sammenlagt). I ligaen sluttede de på tredjepladsen.

Schalkes nuværende placering i 2. Bundesliga
Schalkes nuværende placering i 2. BundesligaFlashscore