Ny CIES-undersøgelse måler opspil: Midtjyder mest direkte, sjællændere mest omhyggelige

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Ny CIES-undersøgelse måler opspil: Midtjyder mest direkte, sjællændere mest omhyggelige

Ifølge CIES-rapporten har Manchester City den mindst direkte offensive spillestil blandt de analyserede hold.
Ifølge CIES-rapporten har Manchester City den mindst direkte offensive spillestil blandt de analyserede hold.Reuters
En ting, der ofte dukker op i diskussioner om fodboldtaktik, er spørgsmålet om direkthed. Specifikt, hvilke klubber er mere eller mindre direkte i deres angrebsspil? CIES Football Observatory har igen knækket tal og forsøgt at kvalificere og kvantificere denne diskussion. I Danmark fører holdene fra heden an, hvad direkte spil angår, mens de danske mestre fra FC København er mest omhyggelige i offensiven.

Den grundlæggende idé er denne - hvordan kan man objektivt afgøre, hvilke hold der spiller med en mere 'direkte' eller 'vertikal' stil i angrebet uden blot at forlade sig på sine øjne?

CIES Football Observatory præsenterede en løsning i en af deres seneste, ugentlige rapporter ved at kombinere data fra Wyscout og SkillCorner med henblik på at skabe et indeks for direkthed.

Indekset rangerer hold fra 27 ligaer verden over fra dem med den mest direkte angrebsstil til dem med det mest omhyggelige, offensive spil.

Tre variabler blev taget i betragtning til beregning af indekset - hyppigheden af spurter pr. spiller (mindst 0,7 sekunder ved over 25 km/t) under boldbesiddelse; andelen af såkaldte "call-for-the-ball"-løb ind i rummet; og antallet af kilometer, som bolden tilbagelægger under boldbesiddelse, antallet af samt den gennemsnitlige længde af vellykkede afleveringer fra et hold.

Indekset for direkte spil blev beregnet ved at gange frekvensen af spurter pr. spiller med andelen af "call-for-the-ball"-løb og derefter dividere denne værdi med antallet af kilometer, som bolden tilbagelagde under boldbesiddelse.

Denne formel producerer en numerisk værdi for hver analyseret klub, hvor de højere værdier repræsenterer de mere direkte spillestile. Værdierne blev skaleret til at ligge mellem 0 og 100, hvor 100 er den mest direkte side.

I toppen af listen, når det gælder direkthed, lå portugisiske Farense med en værdi på 100. Af de "fem store" europæiske ligaer lå Luton Town (87) i toppen, og Banfield (83) førte an for de ikke-europæiske hold.

Newcastle United (56) opnåede den højeste score blandt UEFA Champions League-deltagerne.

Hvad danske hold angår, så er FC Midtjylland det mest direkte hold i Superligaen med en score på 55,9. Det næstmest direkte er naboerne fra Viborg. 

I den anden ende af ranglisten blev de laveste værdier, som afspejler den mest indirekte angrebsstil, målt af to hold, der trænes af berømte spaniere - Pep Guardiolas Manchester City (21) og Luis Enriques Paris St-Germain (23). Mikel Artetas Arsenal (27) blev nummer fire efter det ukrainske hold Oleksandriya. Den polske klub Lech Poznan runder de fem nederste af.

Her kan man med danske briller finde FC København med en score på 30,4, mens FC Nordsjælland, ikke helt overraskende, følger kort efter med en score på 31,4.

Af interesse i rapporten er også ekstremværdierne for de specifikke variabler i indekset.

Hvad angår sprint under boldbesiddelsesfaser, havde Farense den højeste score og Freiburg den laveste. Hvad angår 'call-for-the-ball'-løb ind i rummet, havde Cercle Brugge flest og Premier League-klubben Burnley færrest.

Paris St-Germain førte an i verden med hensyn til kilometer 'dækket' af bolden i besiddelse med det tjekkiske hold Teplice i den anden ende af spektret.

Du kan se hele artiklen samt en interaktiv tabel, der viser indekset for direkte spil, her.

CIES Football Observatory er en forskningsgruppe inden for International Centre for Sports Studies (CIES), et uafhængigt studiecenter beliggende i Neuchatel, Schweiz. CIES Football Observatory har specialiseret sig i statistiske analyser af fodbold.