Som fod i hose? Sådan kan Kylian Mbappé falde til i Real Madrid og nå nye højder

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Som fod i hose? Sådan kan Kylian Mbappé falde til i Real Madrid og nå nye højder

Kylian Mbappé har allerede som 25-årige opnået 75 landskampe og 45 scoringer for det franske A-landshold.
Kylian Mbappé har allerede som 25-årige opnået 75 landskampe og 45 scoringer for det franske A-landshold.AFP
Det er ikke kommet som nogen overraskelse, at 25-årige Kylian Mbappé har besluttet sig for at forlade Paris Saint-Germain efter en række succesfulde sæsoner i den franske hovedstad. Men nu, efter flere års spekulationer om hans næste destination, virker det næsten sikkert, at svaret er Real Madrid. Hvad kan Mbappés nye tilhængere forvente af ham? Hvor skal han spille? Og hvordan kan han gøre Real Madrid bedre?

Udviklingen af Mbappé

Franskmanden vil helt sikkert gerne gøre en forskel i Spanien, som han gjorde i Frankrig, hvor han debuterede for AS Monaco i 2015-2016, men virkelig begyndte at blomstre i den efterfølgende sæson. Under Leonardo Jardim nåede Monaco semifinalen i Champions League den sæson og vandt overraskende Ligue 1 foran storfavoritterne fra Paris Saint-Germain.

Mbappé var indbegrebet af det Monaco-hold, en febrilsk angriber, der virkede umulig at dæmme op for, og som begejstrede fodboldfans verden over med sin energi, uforudsigelighed og ubestridelige gennemslagskraft.

Siden da har Mbappé dog aldrig genfundet den spontanitet, han først udviste: 2016-2017-sæsonen er ikke kun hans bedste sæson med hensyn til overpræstation på Expected Goals (+8,1), men også den sæson, hvor han var mest klinisk, med sin skudpræcision (77,8%) og skudkonverteringsrate (28,9%) den højeste i hans karriere over en enkelt sæson.

Kylian Mbappé fik for alvor sit gennembrud for AS Monaco tilbage i 2016.
Kylian Mbappé fik for alvor sit gennembrud for AS Monaco tilbage i 2016.AFP

Det var også i den sæson, at han registrerede sine bedste defensive statistikker (3,4 bolderobringer per 90 minutter samt 0,24 bolde opsnappet).

I sommeren 2017 skiftede Mbappé til Paris Saint-Germain og gjorde sig hurtigt bemærket som ligaens stjernespiller. Han har mere og mere tendens til at tage kampene i egen hånd og blive mere og mere solist, som det fremgår af det øgede antal skud og driblinger, han præsterer per kamp.

Og det lader til, at der i det mindste er noget om snakken; hans stratosfæriske tal fra hans første sæson er kun steget. I løbet af de otte fulde sæsoner, Mbappé har tilbragt i Ligue 1, har han unægteligt været den mest dominerende offensive kraft.

Ingen har været direkte involveret i flere Ligue 1-mål end Kylian Mbappé i de seneste otte sæsoner.
Ingen har været direkte involveret i flere Ligue 1-mål end Kylian Mbappé i de seneste otte sæsoner.Opta by StatsPerform
Kun holdkammeraten gennem mange år, Neymar, kommer bare tilnærmelsesvis i nærheden af Kylian Mbappés driblingstotal siden 2016.
Kun holdkammeraten gennem mange år, Neymar, kommer bare tilnærmelsesvis i nærheden af Kylian Mbappés driblingstotal siden 2016.Opta by StatsPerform

Nye omgivelser

I Paris har Kylian Mbappé været den absolutte stjerne i en sådan grad, at han til tider har virket større end klubben. Og selvom holdet har haft nogle af de bedste spillere nogensinde at vælge mellem, har det til tider virket som om, at alting er skræddersyet til Mbappés ønsker, mens andre er kommet i anden eller tredje række.

Forståeligt nok for en klub, der er relativt ny i konstant succes, og som er desperat efter at holde en af de bedste spillere i verden glad. Men når Mbappé vælger Real Madrid som sin næste destination, bliver han medlem af en klub, der er større end nogen spiller, uden tvivl den mest succesrige klub i verdens fodbold, og en klub med flere spillere, der kan kæmpe med Mbappé om at blive verdens bedste spiller i løbet af det næste årti eller deromkring.

Real Madrids manager ved også en ting eller to om succes, da Carlo Ancelotti er den eneste manager, der nogensinde har vundet fire Champions League trofæer.

Det bliver interessant at se, hvor Mbappé vil passe ind. Franskmanden har en tendens til at spille med udgangspunkt på venstrefløjen, selv når han på papiret spiller som angriber, men med den altid fremragende Vinicius Junior på venstre fløj, ser den plads allerede ud til at være besat. Faktisk er de tos heat maps i denne ligasæson slående ens.

Nok står Kylian Mbappé som regel listet som central angriber, men franskmanden foretrækker at have udgangspunkt i venstresiden.
Nok står Kylian Mbappé som regel listet som central angriber, men franskmanden foretrækker at have udgangspunkt i venstresiden.Opta by StatsPerform
Vinicius Jr. har i de seneste sæsoner vist sig som en ganske målfarlig spiller, men brasilianeren tager stadig sit udgangspunkt særdeles bredt i banen.
Vinicius Jr. har i de seneste sæsoner vist sig som en ganske målfarlig spiller, men brasilianeren tager stadig sit udgangspunkt særdeles bredt i banen.Opta by StatsPerform

Mbappé vil højst sandsynligt have udgangspunkt som angriber og blive bedt om at fastholde en mere central position end normalt. Real Madrids seneste signings på transfermarkedet - eller rettere manglen på visse signings - ser også ud til at pege på en mere central rolle for Mbappé.

Florentino Perez har ikke hentet en klassisk nummer ni i et stykke tid, hvor Joselu tydeligvis er en backup, og det brasilianske vidunderbarn Endrick sandsynligvis starter sit ophold i Madrid på Castilla, Reals andethold.

Med Mbappés ankomst vil pragmatikeren Carlo Ancelotti sandsynligvis vende tilbage til et 4-3-3-system med en sandsynlig fronttrio bestående af Vinicius, Mbappé og Rodrygo med Jude Bellingham tæt bagved, med mulighed for at vende tilbage til deres nuværende to-angribere med en 10'er-opstilling, når der er brug for mere defensiv sikkerhed.

Puslespillet med hensyn til positionering bliver meget interessant, men kan vise sig at være frugtbart. Paris Saint-Germains mest succesfulde sæson med Kylian Mbappé er uden tvivl 2020-2021-sæsonen, hvor kantspillerne Neymar og Angel Di Maria byttede position med Mbappé, og modstandernes forsvar havde svært ved at få fat i den sprudlende trio.

Med det offensive talent og den intelligens, som Real Madrid har, og hvor alle fire har en forkærlighed for at finde og udnytte plads, kan der potentielt opstå en endnu mere skræmmende udgave.

Hvad angår den overordnede spillestil, vil Mbappé ikke få svært ved at passe ind i Madrid. Ancelotti kræver ikke, at hans angribere presser eller forsvarer for meget, og Paris Saint-Germains opbygningsspil foregår i samme tålmodige tempo som Real Madrids.

Real Madrid og Paris Saint-Germain er de to absolut mest tålmodige spilopbyggende hold på tværs af Ligue 1 og La Liga.
Real Madrid og Paris Saint-Germain er de to absolut mest tålmodige spilopbyggende hold på tværs af Ligue 1 og La Liga.Opta by StatsPerform

Succes i Champions League

Den eneste store titel, som Kylian Mbappé endnu ikke har vundet i sin strålende karriere, er Champions League, og hvem er bedre at slutte sig til end den klub, der har vundet flest af dem, og som ledes af den mest succesrige manager i turneringen?

Mbappés indflydelse på turneringen siden sin debut har været ubestridelig, og han er blandt de allerbedste spillere, Champions League har set de seneste otte år, selvom han kun fyldte 25 år i december sidste år. Faktisk er ingen af de spillere, der er rangeret over ham i nogen af kategorierne nedenfor, yngre end 31 år.

Foruden sin skarpe sans for scoringer, har Kylian Mbappé også et godt øje til sine medspillere.
Foruden sin skarpe sans for scoringer, har Kylian Mbappé også et godt øje til sine medspillere.Opta by StatsPerform

Mbappés opstigning til en af verdens bedste spillere er gået så hurtigt, og de efterfølgende forventninger har været så høje, at de blændende tal, han leverer, stadig har en tendens til at skuffe, så længe han ikke parrer det med det passende sølvtøj.

Det minder om situationen for brasilianske Ronaldo Fenômeno, en spiller, Mbappé ofte er blevet sammenlignet med, som først vandt sin første ligatitel 10 år inde i karrieren, og passende nok gjorde det med Real Madrid.

Men selv om Mbappé leder efter den kronende Champions League-sejr, har den franske angriber helt sikkert gjort nok for at retfærdiggøre en fremtrædende plads ved diskussionsbordet for 'Verdens bedste spiller.'

Hans nuværende sæson med Paris Saint-Germain i Ligue 1 minder stilmæssigt mest om Lionel Messis mest produktive LaLiga-sæsoner, og hvis Kylian Mbappé kan overføre sin Ligue 1-form til Real Madrid, kan ligaen meget vel igen blive hjemsted for verdens bedste spiller.

Kylian Mbappés spillestil kan sammenlignes med en række spillere.
Kylian Mbappés spillestil kan sammenlignes med en række spillere.Opta by StatsPerform

Note: Yderligere rapportering af Albert Valor og Damien Shernetsky.