Fransk fodbold i chok efter voldsomt bus-angreb: Klubber kan ikke bremse fans' brutalitet

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Fransk fodbold i chok efter voldsomt bus-angreb: Klubber kan ikke bremse fans' brutalitet

Fabio Grosso blev offer for brutale hændelser søndag.
Fabio Grosso blev offer for brutale hændelser søndag.Olympique Lyonnais
Fransk fodbold er i chok - og under lige så stort pres efter de alvorlige episoder, der førte til aflysningen af søndagens ligakamp mellem Olympique Marseille og Olympique Lyon. Den nationale regering opfordrede mandag klubberne til at tage mere ansvar for deres fans' dårlige opførsel.

Blot tre uger efter at ligakampen mellem Montpellier og Clermont Foot måtte aflyses, fordi fyrværkeri blev kastet ind på banen og sårede målmand Mory Diaw, oplevede man i Ligue 1 endnu en eskalering af vold i forbindelse med fodboldkampe.

Ingen isolerede hændelser

Olympique Lyons holdbus blev overdænget med sten på vej til Stade Velodrome i Marseille. Lyons træner Fabio Grosso blev også hårdt ramt. Et gruopvækkende foto af hans blodige ansigt blev trykt på forsiden af den store sportsavis "L'Équipe" mandag. Et mindesmærke - og symbol på endnu et mareridt for fransk fodbold.

Grossos agent Raffaele Longo blev også såret, og flere busser fyldt med Lyon-fans blev også fanget i krydsilden. "L'Equipe" rapporterede også om racistiske sange og fagter fra Lyon-fans i udeholdets sektion på Velodrome. I en erklæring tog den kriseramte traditionsklub kraftigt afstand fra dette, men de syvdobbelte franske mestre står stadig over for alvorlige sanktioner.

Topkampen mellem Marseille og Lyon kunne ikke spilles søndag.
Topkampen mellem Marseille og Lyon kunne ikke spilles søndag.AFP

Efter at kampen officielt blev aflyst, holdt den franske ligaforening LFP et krisemøde. For LFP kommer stridighederne på det værst tænkelige tidspunkt: De er midt i forhandlingerne om tildelingen af de nationale og internationale tv-rettigheder til Ligue 1 fra og med sæsonen 2024/2025. De chokerende billeder er selvfølgelig elendig reklame ved forhandlingsbordet.

Desuden er de ansvarlige ikke i stand til at finde en bæredygtig løsning, der kan dæmme op for nogle fangruppernes brutalitet og også give fredelige familier en sikker stadionoplevelse.

Franske ministre tager klubberne i ed

Fordi hændelserne i søndags fandt sted uden for stadion, kab klubberne ikke sanktioneres i henhold til nationale regler. Ikke desto mindre opfordrede den franske sportsminister Amelie Oudea-Castera klubberne til at handle i et interview med France 2. Klubberne bør også bære"ansvaret for deres fans' opførsel" uden for fodboldarenaerne.

Indenrigsminister Gérald Darmanin tilføjede til BFMTV/RMC, at hændelserne var"uacceptable" og tilføjede, at der havde været"ni anholdelser". Han sagde også, at"500 politifolk og gendarmer blev mobiliseret" for at yde tilstrækkelig beskyttelse til fansene. Efter hans mening var der"ingen fejl" fra politiets side, fordi:"Det er op til klubben at håndtere sine fans".

FIFA's præsident, Gianni Infantino, har også grebet ind i en besked på Instagram, hvor han opfordrer de"kompetente myndigheder" til at sikre,"at de rigtige foranstaltninger bliver truffet."