Eksklusivt interview med VM-vindende Menotti: Fodbolden har ændret sig

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Eksklusivt interview med VM-vindende Menotti: Fodbolden har ændret sig

Cesar Luis Menotti i 2019 med Argentinas trøje
Cesar Luis Menotti i 2019 med Argentinas trøjeAFP
85-årige Cesar Luis Menotti var den træner, der vandt Argentinas første verdensmesterskab i 1978. Han har også trænet Barcelona og Atlético Madrid i Spanien. 'El Flaco' - som han kaldes - delte et par minutters samtale med Miguel Blazquez fra Flashscore for at tale om forskellene mellem fodbold i fortiden og i dag, såvel som situationen i Barcelona.

Flashscore: Hvor er du lige nu, er du i Rosario?

Menotti: "Nej, jeg bor i hovedstaden. Jeg har en trænerskole, og jeg bor stadig i Buenos Aires. Jeg tager til Rosario for at gå ture, for at spise med mine venner."

Spiller fodbold stadig en vigtig rolle i dit liv?

"Fodbold er stadig en kulturel faktor i mit liv, det lærte mig at lære om alt. Fodboldberømmelse, hvis du bruger den rigtigt, giver dig chancen for at møde store musikere, store journalister og store digtere."

"For mig har fodbold været et sted, der har udviklet mig kulturelt, hvilket ikke betyder, at jeg skal læse (Jorge Luis, red.) Borges (stor argentinsk forfatter, red.). Det betyder at være tæt på virkeligheden."

Hvad er det, fodbolden har givet dig, som har været mest nyttigt i dit liv, og som bliver hos dig som et minde?

"Man begynder at forstå, hvad fodbold betyder, når man begynder at lytte til det følelsesmæssige forhold mellem bolden, spilleren og folket."

"Det kan overføres til trøjernes historie. Hver trøje, selv om det ikke er Barcelona eller Madrid, har en historie, der er relateret til et kulturelt faktum. Det giver dig frihed til at være dig selv."

Hvilke minder har du fra din tid i Spanien med Barcelona og Atlético Madrid?

"Muligheden for at interagere i en verden, der er vanskelig og glæden ved at være en repræsentant, når man er træner for Barcelona eller Atlético Madrid."

Hvordan ser du på den nuværende situation i Xavis Barça?

"Det har været et øjebliks forvirring, og jeg tror, at en person, der kender Barcelonas historie som spiller, kan reparere forholdet mellem folk, spillere og træner, som var halvt fraværende."

"Alle dem, der er i Barcelona lige nu, er gode spillere, selv om klubben ikke har en frontfigur, som (Lionel, red.) Messi, (Diego, red.) Maradona eller (Johan, red.) Cruyff var på det tidspunkt."

Menotti i 2011
Menotti i 2011Profimedia

Tror du, at Jude Bellingham er klar til at blive en af de største i historien?

"Han har forudsætningerne, men man er nødt til at konkurrere og gennemleve de situationer med engagement, der følger med at bære trøjen for den klub. Der er spillere, der har reageret på manglen på de store i fodboldverdenen fra (Alfredo, red.) Di Stéfano eller (László, red.) Kubala og frem."

"Fodboldverdenen er vanskelig, forandret, forvirret ... det er ikke nemt. Før var det vigtigste La Liga og derefter pokalturneringen. Jeg husker altid de to pokalfinaler, vi vandt med Barcelona mod Madrid. Det er et øjeblik af glæde, som man aldrig glemmer, at vinde Copa del Rey og Copa de la Liga."

Di Stéfano var meget modig

Hvilke minder har du fra duellerne mod Madrid?

"På den anden side var Di Stéfano. Alfredo var hård, han beklagede sig altid, han havde altid undskyldninger, han var hård."

"Jeg håber, at den fodboldverden vil fortsætte. Den har altid været præget af respekt for spillet og for den kulturelle repræsentation, som Barcelona-trøjen har. Det er at forstå, at man bærer en trøje, der repræsenterer glæden og engagementet i et samfund - det er klubber med en masse repræsentationskraft. Det handler ikke kun om spillet og søndagen."

Hvordan tror du, at det hele har ændret sig, ikke kun fodboldspillerens liv, men selve sporten?

"Jeg tror, at samfundet har ændret sig, der er en verden af nødvendighed, bare det at repræsentere en klub som Barcelona eller Madrid er uforglemmeligt, og det er gået tabt. Før var en af de trøjer en anerkendelse."

"Hvis du havde spillet for Barcelona, gik du på restaurant, der var en tidligere spiller, de genkendte ham, respekterede ham og dekorerede ham, som om han stadig spillede. Jeg har haft tid til at se den hengivenhed, hvormed de fans, der elsker Barça, genkender nogen."

Nogle gange klager folk i Barcelona over, at der er mangel på mod og intensitet hos nogle spillere.

"Vi må begynde at erkende, at der sker en dybtgående dekulturering i samfundet. I fodbold skete det for lang tid siden. Da jeg var træner for Barcelona, gik jeg ind et sted, hvor jeg aldrig blev bedt om en autograf, men jeg blev mødt, som om jeg var født i Barcelona, og det er ikke, som om jeg havde vundet ti mesterskaber."

"Man skal være forsigtig, for nogle gange æder forretningsverdenen det forhold. Man skal være opmærksom på, hvad man repræsenterer, ikke bare at man gør det godt resultatmæssigt. Jeg er meget glad for det forhold, jeg har fået til spillerne."