Efter chok-farvel: Et kig på Jürgen Klopp og hans rekorder i Liverpool

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Klopps blændende Liverpool-æra: En rekordernes mand takker af på Anfield

Opdateret
Klopp har været en af de største personligheder i Liverpools historie.
Klopp har været en af de største personligheder i Liverpools historie.Profimedia
Når Jürgen Klopp til sommer forlader managerposten i Liverpool, så er det som en af verdens største klubbers mest succesrige managers. Flashscore har i samarbejde med Statsperform set på nogle af de rekorder, den 56-årige tysker har smadret i sin tid på Merseyside.

Jürgen Norbert Klopps tid i Liverpool er en epoke, der vil ligge nær hjertet på både tidligere, nuværende og fremtidige generationer af klubbens mange tilhængere.

Siden tyskerens ankomst fra Dortmund i 2015 har hans tid ved roret været præget af både inciterende højintensitets-spil og Gegenpress, det som Klopp selv i sin tid kaldte for “heavy metal-fodbold”, samt en lang række trofæer til det i forvejen bugnende trofæskab. 

Alene hans sejrsprocent, der i skrivende stund er på 60.7 %, er den højeste for nogen Liverpool-manager gennem historien med mindst 100 kampe i bæltet.

Men det er selvsagt ikke de eneste, interessante facts, der er værd at zoome ind på, når man panorerer ned over de knap ni sæsoner, “Der Jürgen” har stået ved roret på Anfield-klubben.

I samarbejde med Stats Perform ser vi her på et par af de tal, der stikker mest ud i en blændende managerpræstation, der har gjort en ranglet tysker fra Stuttgart til folkehelt i Liverpool og omegn (måske fraset en del Everton-fans.) 

Tre sæsoner med en sejrsprocent over 70%

I både 2018/19 samt 2019/20 ramte Liverpool en sejrsrate på over 70%, hvilket er slet og ret imponerende. I 18/19-sæsonen var kronen på værket naturligvis den meriterende Champions League-sejr på 2-0 over Tottenham, hvilket sikrede Liverpool deres sjette sejr i turneringen. Derudover var deres 97 point i ligaen i den sæson, der utroligt nok ikke var nok til at vinde mesterskabet, en statistisk anomali af de større. 

Klopp og Liverpool fejrer deres CL-titel i 2019.
Klopp og Liverpool fejrer deres CL-titel i 2019.AFP

Men man kan med god grund argumentere for, at 21/22-sæsonen var den mest imponerende fra Klopp og Liverpools hånd. 

Ikke alene spillede klubben samtlige kampe og nåede samtlige finaler, det overhovedet var muligt at nå. Det skete dertil med en sejrsprocent på voldsomme 73% i 63 kampe. 

Man endte ganske vist som “runner-up” til Klopps nemesis, Pep Guardiola og Manchester City, med blot et points afstand.  Og finalen i Champions League blev ligeledes tabt med et enkelt mål til Real Madrid.

Men alene den udholdenhed, som holdet viste i løbet af en højintensiv og kamp-spækket sæson, fortjener stor hyldest.

Et pointsnit kun overgået af Pep & Fergie

Det vidner om et konstant højt niveau, at man kan skele til Liverpools tid under Klopp og bemærke, at han med et pointsnit på 2,12 point pr. kamp siden oktober 2015. I de foreløbigt 466 kampe i spidsen for klubben har han vundet 283 kampe, spillet 105 uafgjorte og tabt 78 gange. 

I Premier League har snittet af sejre været på 62,8 point, mens det i Champions League har været på 61,5. Værst snit har han i Community Shield, hvor Liverpool kun har vundet en gang og tabt to gange under Klopps ledelse.

Vandt nærmest alt og alting

Klopp kan med ro i sindet påstå, at der ikke er mere for ham at vinde for Liverpool. For den temperamentsfulde tysker kan slå et flueben ud for nærmest alt, man kan vinde, for klubben.

Han er således den eneste Liverpool-manager, der kan prale af både at have vundet Premier League, Champions League, FA Cup, EFL Cup, VM for klubhold, UEFA Super Cup samt Community Shield. 

Derudover er det blevet til to tabte finaler i Champions League (lad være med at nævne Lorius Karius i den forbindelse), samt en tabt finale i Europa League, hvor de tabte med 1-3 til Sevilla i 2015-16. Men det lever de fleste Liverpool-fans nok også fint med.

I det store regnestykker ligger han dog, hvad større titler angår, med sine fem af slagsen stadig bag Bob Paisley (13 titler) samt Bill Shankly og Kenny Dalglish, der begge har vundet seks, større titler. 

Hade- og yndlingsmodstanderne

Klopp har selvfølgelig mødt et bredt udsnit af engelske klubber, primært orienteret om de to øverste rækker. Her er det måske lidt overraskende, at det ikke er Manchester City, men derimod Chelsea, der har været skrækmodstanderen for Liverpool under Klopp.

I 22 kampe har Liverpool kun vundet 27,3 % af kampene, især på grund af en statistisk overvægt af uafgjorte (6-12-4). 

Blandt klubber, som Liverpool har mødt 10 kampe eller derover under Klopp, er det Bournemouth, der har været den sjoveste oplevelser for fans af The Reds. I de 15, indbyrdes opgør har Liverpool vundet de 12, spillet en enkelt uafgjort og tabt to.

At opgørene mod Manchester United ikke nødvendigvis har afspejlet ærkerivalernes krise gennem de seneste mange sæsoner kan ses på, at Liverpool kun har en sejrsprocent på 36,8 % mod United. (7-8-4).

De tro følgesvende

Mange vil nok mene, at Liverpool var på deres mest seværdige niveau, da angrebstrioen hed Roberto Firmino, Sadio Mané samt Mohammed Salah.

Salah har været særdeles værdifuld for Klopp.
Salah har været særdeles værdifuld for Klopp.AFP

De to af dem har i den grad været tro væbnere for Klopp, i og med at Firmino med 355 kampe er den, der har spillet flest kampe under Klopp, mens Salah, der som bekendt stadig er i klubben, indtil videre har scoret 204 mål for klubben under Klopp i 332 kampe. 

Salahs seneste sæsoner
Salahs seneste sæsonerFlashscore

Heraf er de 151 faldet i Premier League, mens 42 er faldet i Champions League. Det gør Salah til den mest scorende Liverpool-spiller i begge turneringer (under deres nuværende navne).

Oven i dette har Salah også stået for flest assists for Liverpool i tiden under Klopp, hvor han har lagt op til hele 82 mål på tværs af turneringerne.

Udover de to er James Milner med 323 kampe samt Jordan Henderson med 304 kampe på tværs af alle turneringer, de spillere, der især har formet Klopp-æraen på Anfield.

De individuelle kåringer

På det personlige plan kan Klopp prale med at være blevet kåret som månedens manager i Premier League hele ni gange (september 2016, december 2018, marts 2019, august 2019, september 2019, november 2019, december 2019, januar 2020 samt maj 2021) og Årets Manager i England ved to forskellige lejligheder (2019/20, 2021/22).

Både i 2019 og 2020 blev han dertil årets som årets manager i verden ved FIFA-kåringen "The Best". Herudover kan han glædes over at være blevet kåret som æresborger i Liverpool, den såkaldte "Freedom of the City". 

Du kommer næppe til at finde en mere populær tysker i Liverpool end Klopp
Du kommer næppe til at finde en mere populær tysker i Liverpool end KloppProfimedia

Den ære deler han blandt andet med føromtalte Bob Paisley, Nelson Mandela, Gerry Brown fra "Gerry & The Pacemakers", der skrev Liverpool-hymnen "You'll Never Walk Alone - samt naturligvis The Beatles.

Det vil være synd at sige, at det er nogle store sko, den kommende manager i sædet skal fylde ud. I skrivende stund tipper de fleste, at det bliver den ekstremt succesrige tidligere Liverpool-midtbanegeneral Xabi Alonso, der tager over.

Spanieren er godt i gang med at føre Bayer Leverkusen frem til en chokerende titel som tysk mester i denne sæson, blandt andet ud fra mange af de samme dyder, som Klopp står og har stået for.