Form, erfaring og taktik: Hvad kan vi forvente i Champions Leagues ottendedelsfinaler?

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Form, erfaring og taktik: Hvad kan vi forvente i Champions Leagues ottendedelsfinaler?

UEFA Champions League 2023/24: 16 hold drømmer om at vinde titlen
UEFA Champions League 2023/24: 16 hold drømmer om at vinde titlenProfimedia
Ottendedelsfinalerne i UEFA Champions League 2023/24 skal endelig i gang. 16 hold kæmper om at løfte det europæiske trofæ i finalen på Wembley i London den 1. juni. Otte af disse hold træder ind i knockout-fasen tirsdag og onsdag. I første del af vores store Champions League-optakt tager vi et kig på holdenes form, historie og taktik.

Manchester City

FORM: Selvom City ikke udstråler den samme dominans som i sidste sæson, så er en fremragende stime. De har vundet alle deres seneste ti betydningsfulde kampe, og deres seneste nederlag kom i begyndelsen af december mod Aston Villa. Generalprøven var også en succes. Erling Haaland scorede to gange i 2-0-sejren over Everton.

Træner Pep Guardiola var dog ikke tilfreds med præstationen. De engelske mestre havde store problemer i første halvleg, og Pep kritiserede holdets sløve kropssprog.

Manchester Citys seneste resultater
Manchester Citys seneste resultaterFlashscore

ERFARING: Sidste år beviste City, at de ikke får gummiben i de afgørende øjeblikke. Pep Guardiolas hold vandt UEFA Champions League-finalen mod Inter Milan med 1-0 på en selvsikker måde. De har deltaget i UEFA Champions League hvert år siden 2011/12.

Manchester City vandt deres første CL-titel sidste år.
Manchester City vandt deres første CL-titel sidste år.AFP

TAKTIK: Guardiola er vendt tilbage til en firebackkæde i denne sæson. Catalaneren er glad for at kunne stole på fire dygtige forsvarersspillere. I angrebet følger City-spillerne det positionsspil, de har perfektioneret i de seneste år. Sammenlignet med tidligere Pep-hold, som har spillet med hurtige, direkte afleveringer, får spillerne nu lov til at drible oftere og skabe plads gennem individuelle aktioner.

Den argentinske verdensmester Julian Alvarez ' rolle er også interessant. Den 24-årige spiller ofte som en hængende centerforward bag Erling Haaland.

Guardiola har fundet den rette rolle til Julian Alvarez.
Guardiola har fundet den rette rolle til Julian Alvarez.AFP/Opta by StatsPerform

FC København

FORM: Den danske liga starter først igen den 18. februar. Så skal FC København, der ligger på tredjepladsen, møde Silkeborg IF. For at holde sig varme forud for de vigtige kampe mod Manchester City har de spillet adskillige testkampe, hvor resultaterne har været meget blandet

De formåede kun at vinde tre af deres seks venskabskampe. I torsdags besejrede de den norske traditionsklub Molde med 3-1 i den allersidste testkamp.

FC Københavns seneste resultater
FC Københavns seneste resultaterFlashscore

ERFARING : Det er bestemt ikke hverdagskost for FCK at komme med blandt de sidste 16 i Champions League. Sidste gang, de nåede ottendedelsfinalen i UEFA Champions League, var for 13 år siden, mens de i 2019/20 nåede de kvartfinalen i Europa League. Den portugisiske midtbanespiller Diogo Goncalves har mest Champions League-erfaring i truppen med 19 optrædener.

Ottendedelsfinalen er en kæmpe ære for FC København
Ottendedelsfinalen er en kæmpe ære for FC KøbenhavnProfimedia

TAKTIK: Træner Jacob Neestrup har tætte bånd til klubben. Den 35-årige kom gennem klubbens eget akademi, men måtte afslutte sin fodboldkarriere tidligt. Hans hold kan spille i en 4-2-3-1- eller 4-3-3-formation, hvor anfører Viktor Claesson har spillet en interessant rolle i den seneste tid.

Victor Claesson er at finde næsten overalt på banen.
Victor Claesson er at finde næsten overalt på banen.AFP/Opta by StatsPerform

Den 32-årige svensker har ofte fungeret som skyggeangriber - selvom han faktisk tidligere har haft hjemme på den centrale midtbane. Neestrups hold udstråler en stor måltrussel efter dødbolde takket være intelligent positionering i straffesparksfeltet.

Kampens centrum: FC København v Manchester City - tirsdag, 21:00

RB Leipzig

FORM: Resultaterne sejler i RB Leipzig. De har kun vundet én af deres seneste seks Bundesliga-kampe og har tabt alle deres første tre turneringskampe i det nye kalenderår. Nederlaget på 5-2 mod VfB Stuttgart i slutningen af januar var særligt smertefuldt for de røde tyre. I lørdags fik de kun uafgjort mod FC Augsburg.

RB Leipzigs seneste resultater
RB Leipzigs seneste resultaterFlashscore

ERFARING: RB Leipzigs DNA er hele tiden at løfte unge spillere op på næste niveau og så sælge dem videre med fortjeneste. Derfor er truppen relativt ung. Stamspillere som Xavi Simons (20), Benjamin Sesko (20) og Castello Lukeba (21) er ekstremt talentfulde, men tager i øjeblikket deres første skridt på den store scene. Men klubben er fast inventar i Champions League. I 2023/24 vil de være i knockout-fasen af turneringen for fjerde gang.

PSG-lejesvenden Xavi Simons er den store stjerne hos RB Leipzig
PSG-lejesvenden Xavi Simons er den store stjerne hos RB LeipzigAFP

TAKTIK: Red Bulls spiller normalt i en 4-2-2-2. Kreative spillere som Xavi Simons, Dani Olmo og Christoph Baumgartner indtager de offensive halvrum. De to forreste består normalt af en dynamisk angriber og en target-spiller - i dette tilfælde Lois Openda og Benjamin Sesko, mens Yussuf Poulsen typisk er henvist til bænken i de store kampe. I Champions League har Marco Rose også af og til valgt et femmandsforsvar.

Under Marco Rose spiller de defensive midtbanespillere en central rolle med og uden bold.
Under Marco Rose spiller de defensive midtbanespillere en central rolle med og uden bold.AFP/Opta by StatsPerform

Real Madrid

FORM: Real er inde i en god stime og har vundet fire af deres seneste fem LaLiga-kampe. I lørdags leverede de en fremragende præstation i 4-0-hjemmesejren over Girona og udbyggede dermed deres forspring.

Real Madrids seneste resultater
Real Madrids seneste resultaterFlashscore

ERFARING: Real Madrid er rekordvindere af UEFA Champions League med hele 14 titler. Alene i de seneste ti år har kongeklubben løftet trofæet hele fem gange. For spillere som Toni Kroos (144 optrædener i Champions League), Luka Modric (122) og David Alaba (117) er den fornemste turnering velkendt territorium. Træner Carlo Ancelotti kender også den verdensberømte hymne ud og ind.

Kroos ved præcis, hvordan man vinder de største europæiske trofæer
Kroos ved præcis, hvordan man vinder de største europæiske trofæerAFP

TAKTIK: Ancelotti er ikke kendt for at revolutionere de taktiske ideer. Alligevel formår italieneren som ingen anden at give sine spillere de rigtige råd og tildele dem den perfekte taktiske rolle. Som assistenttræner er hans søn Davide ansvarlig for at omsætte denne minimalisme til en passende kampplan.

Ancelotti står for enkel, men succesfuld fodbold
Ancelotti står for enkel, men succesfuld fodboldProfimedia/Opta by StatsPerform

Real spiller traditionelt i en 4-3-3, men med Jude Bellingham på banen ændres denne formation ofte til en 4-4-2 diamant. Englænderen er ude i hvert fald i den første kamp. Han vil sandsynligvis blive erstattet af Joselu, en klassisk angriber.

Kampens centrum: RB Leipzig v Real Madrid - tirsdag, 21:00

Bayern München

FORM: Bayern München har haft et par svære uger. Efter et pinligt 1-0-nederlag til Werder Bremen i midten af januar blev træner Thomas Tuchel allerede kritiseret. Det blev endnu værre lørdag aften. De indkasserede et 3-0-nederlag i topkampen mod Leverkusen. Som følge heraf virker det tyske mesterskab nu langt væk, og Champions League er måske den eneste tilbageværende chance for at vinde en titel i denne sæson.

Bayern Münchens seneste resultater
Bayern Münchens seneste resultaterFlashscore

ERFARING: FC Bayern München har kun to gange siden 2008/09 ikke formået at nå kvartfinalen i Champions League. De tyske rekordmestre vandt sidst det europæiske trofæ i 2019/20-sæsonen. Dengang kloden var plaget af COVID-19.

Thomas Müller (147) og Manuel Neuer (134) kan begge se tilbage på over 100 optrædener i den prestigefulde turnering. Træner Thomas Tuchel har vundet 38 af sine 61 CL-kampe til dato, hvilket svarer til en sejrsprocent på over 62%.

Veteranen Thomas Müller
Veteranen Thomas MüllerAFP

TAKTIK: Thomas Tuchel prøvede noget helt nyt i weekenden af frygt for Leverkusens offensiv. Så Bayern-træneren droppede den traditionelle 4-2-3-1, som lover en masse stabilitet og overlegenhed på midtbanen. I stedet forsøgte han at spejle Alonsos Bayer Leverkusen - uden succes.

Problemet er, at de to seksere ikke har givet den reel balance på holdet gennem første halvdel af sæsonen. Den rigtige partner til Joshua Kimmich er endnu ikke fundet. Både Leon Goretzka og Raphael Guerreiro har en masse angrebslyst i sig og er ikke skabt til at hjælpe Kimmich i den defensive del af spillet.

FC Bayern spiller normalt i en asymmetrisk 4-2-3-1
FC Bayern spiller normalt i en asymmetrisk 4-2-3-1AFP/Opta by StatsPerform

Lazio

FORM: I den italienske Serie A kæmper hovedstadsholdet for at holde trit med topholdene. Efter en 3-1-sejr over Cagliari i lørdags er Lazio stadig fem point efter Atalanta på fjerdepladsen. I løbet af sæsonen har italienerne gentagne gange haft svaghedsperioder.

Lazios seneste resultater
Lazios seneste resultaterFlashscore

ERFARING: For Lazio er det ikke en selvfølge at nå ottendedelsfinalerne i Champions League. Sidste gang romerne nåede så langt var i 2020/21-sæsonen, hvor de mødte Bayern, men tabte både første og andet opgør.

I de senere år har de spillet i Europa League, men det er aldrig lykkedes dem at nå semifinalen. Den mest erfarne Champions League-profil i truppen er spanske Pedro med 82 optrædener.

Lazios avancement til ottendedelsfinalerne er ikke en selvfølge
Lazios avancement til ottendedelsfinalerne er ikke en selvfølgeProfimedia

TAKTIK : Maurizio Sarri foretrækker generelt en 4-3-3-formation, som er præget af et par særlige træk. Den tidligere Frankfurt-spiller Daichi Kamada har for eksempel en interessant rolle. På papiret er japaneren en central midtbanespiller, men i praksis spiller Kamada næsten altid på den ene fløj.

Kamadas rolle under Maurizio Sarri er ekstremt spændende
Kamadas rolle under Maurizio Sarri er ekstremt spændendeAFP/Opta by StatsPerform

I boldbesiddelse foretrækker Sarri et direkte pasningsspil, hvor der gang på gang dannes trekanter. Målet er at lokke modstanderen ud af deres forsvarsformation ved hjælp af stejle pasningskombinationer og derefter hurtigt overspille dem. I forsvaret bliver der ofte strammet op på midten, hvilket igen betyder, at fløjene hele tiden skal deltage i det defensive arbejde. Ciro Immobile er fast inventar i det centrale angreb. Den 33-årige har en høj status hos Sarri og har derfor stor taktisk frihed.

Kampens centrum: Lazio v Bayern München - onsdag, 21:00

Paris Saint-Germain

FORM: I starten af sæsonen kæmpede holdet fra Paris stadig med at vænne sig til stilen under Luis Enrique. Efter skuffende præstationer i Ligue 1 så Nice overraskende ud til at lægge sig lunt i svinget til ligatitlen.

Men PSG er nu ubesejret i 16 ligakampe. I det nye kalenderår har de vundet syv sejre i otte kampe. I lørdags havde de ingen problemer hjemme mod Lille og vandt 3-1.

PSG's seneste resultater
PSG's seneste resultaterFlashscore

ERFARING: PSG og UEFA Champions League har et spøjst forhold. Trods massive investeringer har de franske mestre aldrig vundet trofæet. Men med træner Luis Enrique og spillerne Keylor Navas, Achraf Hakimi, Lucas Hernandez og Marco Asensio har de et par tidligere Champions League-vindere i truppen.

Den nye sommersigning Asensio har allerede vundet mesterskabet flere gange.
Den nye sommersigning Asensio har allerede vundet mesterskabet flere gange.AFP

TAKTIK: Luis Enrique er kendt som fortaler for et ekstremt boldbesiddende spil - men et spil, der nogle gange mangler offensiv gennemslagskraft. I den franske liga har PSG i gennemsnit bolden i 15 sekunder ad gangen. Men de har sjældent travlt på vej mod mål. Kylian Mbappe er naturligvis en af de helt store spillere for PSG. Den 25-årige stjerneangriber har allerede scoret 29 mål i 28 kampe i denne sæson.

Mbappe dominerer Ligue 1
Mbappe dominerer Ligue 1AFP/Opta by StatsPerform

Real Sociedad

FORM: Imanol Alguacils hold har set bedre dage. Deres seneste sejr i LaLiga kom mod Celta Vigo den 20. januar. De har ikke scoret i deres seneste fire kampe - men har også kun lukket ét mål ind. At kvalificere sig til Champions League igen virker urealistisk, da de allerede er 11 point efter fjerdepladsen.

Real Sociedads seneste resultater
Real Sociedads seneste resultaterFlashscore

ERFARING: At nå ottendedelsfinalerne i UEFA Champions League er en kæmpe succes for baskerne. Sidste gang Real Sociedad opnåede dette var i 2003/04-sæsonen, og angriberen Andre Silva har mest Champions League-erfaring i truppen med kun 22 optrædener.

Sociedad spillede et fremragende gruppespil og sendte sidste års finalister Inter ned på andenpladsen.
Sociedad spillede et fremragende gruppespil og sendte sidste års finalister Inter ned på andenpladsen.AFP

TAKTIK: Efter at David Silva gik på pension sidste sommer, blev træner Alguacil tvunget til at genoverveje sin tilgang. Uden den legendariske playmaker fokuserer baskerne igen mere på at angribe over kanterne. Det passer den japanske spiller Takefusa Kubo rigtig godt. Den driblestærke 22-årige er altid på udkig efter en-mod-en-situationer og skaber dermed plads til sine holdkammerater.

Kubo er Sociedads vigtigste offensive spiller
Kubo er Sociedads vigtigste offensive spillerAFP/Opta by StatsPerform

De centrale midtbanespillere Mikel Merino og Brais Mendez tager ofte farlige løb ind i modstanderens straffesparksfelt. Defensiven, som er organiseret af Robin Le Normand, har også sine styrker. Med kun 22 indkasserede mål har Real Sociedad i øjeblikket det fjerdebedste forsvar i Spanien.

Kampcenter: PSG v Real Sociedad - onsdag, 21:00