Eksklusivt: Lars Friis gør status efter halvt år i Prag: "Vi har taget det til next level"

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Eksklusivt: Lars Friis gør status efter halvt år i Prag: "Vi har taget det til next level"

Lars Friis har været i Sparta Prag siden vinteren 2022.
Lars Friis har været i Sparta Prag siden vinteren 2022.Profimedia
Flashscore fik efter kampen mellem Sparta Prag og FC København lejlighed til at tale med det tjekkiske holds assistenttræner Lars Friis om, hvad de har bibragt det falmende storhold, hvad forskellen er på at træne et dansk og et tjekkisk hold, samt hans egne planer for fremtiden. Er hans tid som cheftræner ovre? Kig med her.

Sparta Prag er en af dem, hvis ikke den, største klub i Tjekkiet, hvis man ser på tjekkisk fodbold med historiske briller. Et team af danskere har fået til opgave at være med til at rejse klubben op til fordums styrker, med Brian Priske i spidsen som cheftræner samt Lars Friis, der tidligere har været cheftræner i Viborg, som assistent.

Flashscore kan i dag bringe et eksklusivt interview med netop Lars Friis, der i kølvandet på kampen mod FC København reflekterer over, hvad der bragte københavnerne videre på det tjekkiske storholds bekostning, samt hvad det danske trænerteam har bidraget til for at få Sparta på rette køl efter nogle sæsoner, hvor resultaterne langt fra har levet op til tidligere tiders succeser.

Se interviewet i dets fulde længde i videoen herunder, samt nogle af Friis' mest væsentlige pointer.

Interview med Lars Friis
Allan Hvid/campo.dk

Uddrag af interviewet med Lars Friis

"Du har fået til opgave at stå for den del af spillet, der hedder boldbesiddelse. Hvad i foretager jer med bolden, når i har den. Hvad ligger der i det?"

"Det er selvfølgelig meget af træningen i dagligdagen, men i kampsituationer er det lige fra målmanden giver bolden op, hvordan vi behandler den frem af banen og til bolden forhåbentlig ligger i målet. Priske tager sig af den defensive del, mens Christian Clarup står for den fysiske træning".

Hvad har I ændret, synes du, i forhold til at det er lykkedes at genvinde mesterskabet efter nogle skuffende sæsoner?

"Hvis jeg skal pege på to ting, vi virkelig har været voldsomt gode til, så er det den fysiske del, hvor vi er langt mere udholdende, og så spiller vi med en stor intensitet, som flere gange har givet os sejre til sidst i kampene. Der kan jeg mærke, at vi har taget det til next level siger Friis, der roser Christian Clarup for hans flotte arbejde med spillerne.

"Og så er der det med strukturen. Træneruddannelsen i Danmark er rigtig god, og der er mange ting, vi har taget med herned, hvad angår vedholdenhed i træningen, og som vi kan mærke virker, og som de selvfølgelig tager godt imod, når man går hen at vinde mesterskabet. Man kan mærke det på en type som (sportschef, red.) Tomas Rosicky, som har været både i Tyskland og England, og har fidus til, hvad vi går og laver. Det giver en mulighed for, at vi kan fortsætte med at udvikle holdet, for vi er der ikke helt endnu".

Sparta Prags bænk reagerer under kampen i Parken
Sparta Prags bænk reagerer under kampen i ParkenMads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efter lidt mere end et halvt år i Tjekkiet, hvad vil du så sige, er forskellene mellem den danske og den tjekkiske liga?

”I Danmark er man rigtigt godt med på det organisatoriske. Alle superligaklubber har et stort setup. Og det har vi også her, vi har et kæmpe setup. Det har man ikke alle steder i Tjekkiet. Inde på banen er det noget mere fysisk end hjemme i Danmark”, fortæller Friis, der også fortæller om sproglige vanskeligheder, da ikke alle tjekker har lige godt fod på det engelske.

Hvad er forventningerne til den kommende sæson?

”Det bliver en hård sæson. Vi har fået en god start med fuldt udbytte i ligaen, men vi skal spille rigtigt mange kampe. Mentaliteten skal være der, og vi skal være klar til at spille dem alle sammen. Vi har et godt udgangspunkt, men det handler ikke kun om at blive mestre, men også om at klare sig godt i Europa."

Sparta Prags næste kamp i ligaen er på udebane lørdag aften mod Teplice, der ligger nummer 7 i den tjekkiske liga. Sparta Prag ligger nummer 1 med maksimumpoint efter fire kampe. Det samme har lokalrivalerne fra Slavia Prag.

Det taler Lars Friis også om i interviewet

Hvad gik der galt i kampene mod FC København? Hvordan er det at være dansk træner på fremmed grund? Vigtigheden af at være flere danskere i klubben og at have det sjovt for at kunne holde til presset. At gå fra at være cheftræner til at være assistenttræner igen. Samarbejdet med Priske Friis' egne fremtidsplaner

Interviewet bringes i samarbejde med Allan Hvid / Campo.dk