Bo Henriksen rider på succesbølge i Zürich, men ikke alle er begejstrede i Schweiz

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Bo Henriksen rider på succesbølge i Zürich, men ikke alle er begejstrede i Schweiz
Bo Henriksen rider på bølge af succes i Schweiz, men medierne er ikke altid begejstrede
Bo Henriksen rider på bølge af succes i Schweiz, men medierne er ikke altid begejstrede
Profimedia
Da Bo Henriksen for 13 måneder siden overtog FC Zürich lå de suverænt i bunden af den schweiziske Super League. Nu fører de tabellen foran Champions League-holdet Young Boys, men på trods af succesen på fodboldbanen er det ikke altsammen ros, som schweizerne har til overs for den fodbold-gale fynbo.

Efter lidt over et år hos FC Zürich i den schweiziske bankmetropol har medierne i alpelandet givet Bo Henriksen tilnavnet ”Happy Bo”. Det er formentlig ikke så overraskende for danskere, der årene i gennem har stiftet bekendtskab med den fynske humørbombe.

Det er heller ikke overraskende, at smilet hos Bo Henriksen i de forgangne 13 måneder på Hallenstadion bestemt ikke er stivnet, men snarere er blevet endnu bredere, når man ser den imponerende statistik, som Bo Henriksen kan fremvise efter et kort men voldsomt succesrigt ophold i byen, hvor også det internationale fodbold forbund, FIFA, har til huse. 

I alt er Bo Henriksen noteret for 22 sejre, 16 uafgjorte og 9 nederlag efter han kom til og det mest bemærkelsesværdige er, at klubben i denne sæson kun har lidt et enkelt nederlag, mens man har vundet 11 og spillet seks uafgjort. 

Journalisten Matthias Dubach, der arbejder for det største medie i Schweiz, "Blick" anerkender også, at Bo Henriksen var det helt rigtige valg som erstatning for Franco Foda, der blev fyret, da det tidligere mesterhold var isoleret i bunden af tabellen i efteråret sidste år. 

FC Zürichs form-tabel
Flashare

"Han er en fantastisk træner, og han arbejder meget med det mentale aspekt hos spillerne. Så han behandler spillerne som mennesker, og ikke som robotter. Så han ved at hvis de skal levere på banen, så må de også trives uden for banen, og særligt i truppen."

"Da han kom til var der gået mange mål ind i få kampe, og det første Bo fokuserede på var, at få forsvaret til at fungere, så man fik lukket af bagude. De scorede ikke så mange mål i den første periode, men han formåede at få stabiliseret forsvaret", siger Matthias Dubach til Flashscore.dk. 

"Da han overtog dem lå de helt i bunden, men sæsonen forinden havde de vundet mesterskabet. I løbet af denne sommer var der ikke mange transfers, så kernen på holdet udgøres stadig af spillere, der har vundet mesterskabet. Så der er meget kvalitet i holdet, og hans opgave var at få kvaliteten tilbage på banen. "

Det er dog ikke alting, der har været en dans på roser for den danske træner i FC Zürich for det kan være sin sag for en temperamentsfuld, til tider ilter og passioneret fodbold-nørd at lande midt i diskretionens mekka, hvor befolkningen ikke altid har forståelse for den vildskab, der følger i Henriksens kølvand. 

Det kom til udtryk, da Henriksen på et pressemøde før en en kamp mod St.Gallen i april på ægte bombastisk Henriksen-maner skulle beskrive forventningerne til kampen. "Det bliver en kamp, et slag, en krig", sagde danskeren og det faldt på ingen måde i smag hos Henriksens kollega i St.Gallen, Peter Zeidler, som bestemt ikke var imponeret over danskerens ordvalg.

FC Zürichs form-tabel
Flashare

"Fodbold er et spil, men det her ordvalg dur slet ikke. Jeg vil ikke engang lægge det i min mund.  Som træner har man en rollemodelfunktion over for børn, og er det sådan, vi vil opdrage børn?", sagde Zeidler således. 

Sproget har i det hele taget været noget af en udfordring for Henriksen, hvis man skal tro Matthias Dubach. For foruden Henriksens besvær med at tilpasse sig schweizernes diskrete facon og ikke beskrive fodboldkampe som en forlænget version af "Counter-strike", så er fynboens forkærlighed for at udtrykke sig på engelsk ikke noget han høster ekstra points for blandt schweiziske journalister.

"Mange af journalisterne er trætte af, at de skal tale engelsk med ham. Jeg går ud fra, at man også lærer tysk i Danmark, men Bo vil altid kun snakke engelsk, og det er medierne ikke så lykkelige for i Schweiz. Det gør at man er nødt til at oversætte video (i den tysktalende del af Schweiz) og radiostationerne kan ikke bruge lydoptagelserne, så det skaber nogle problemer", siger Dubach.

Dubach roser dog Henriksen for hans udvikling af holdet på trods af store udfordringer. For det første måtte Henriksen i den første periode arbejde ikke kun som træner men også som sportsdirektør ind til Milos Malenovic blev ansat. Samtidig har FC Zürich stadig ikke hentet en rigtig angriber efter at Leeds hentede den italienske landsholdsspiller Wilfried Gnonto fra den schweiziske klub i september sidste år.

FC Zürich har reelt spillet uden en ægte angriber i lang tid
Profimedia

"Det er et spørgsmål, mange medier stiller i Schweiz. Hvordan kan man føre ligaen, når man ikke har en ægte ”tor-jäger”, det er virkeligt ret forunderligt", siger Dubach, der på samme tidspunkt understreger at har være kritik af, at Henriksen aldrig henter spillere op fra ungdomsafdelingen. 

Efter at BT i juli afslørede, at Henriksen angiveligt ønskede at forlade klubben ved slutningen af denne sæson et år før kontrakten udløber, har der hersket uro omkring træner-situationen på trods af klubbens gunstige position. "Der har været rygter, at han ønsker at forlade klubben, men jeg ved ikke om rygterne holder vand og Bo ønsker ikke at svare på noget som helst omkring hans kontrakt, så derfor ser vi meget frem til en udmelding fra Bo", slutter Matthias Dubach.

FC Zürich møder i den kommende weekend Wintherthur på udebane.