Fra kæmpe Köln-fiasko til rekordmålmager: Sådan blev Serhou Guirassy Stuttgarts stjerne

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Fra kæmpe Köln-fiasko til rekordmålmager: Sådan blev Serhou Guirassy Stuttgarts stjerne

Også i landsholdsregi har Serhou Guirassy fået gang i målscoringen. I sommerpausen scorede han to mål for Guinea, det ene mod selveste Brasilien.
Også i landsholdsregi har Serhou Guirassy fået gang i målscoringen. I sommerpausen scorede han to mål for Guinea, det ene mod selveste Brasilien.Ina Fassbender/AFP
I seneste weekend skrev den franskfødte guineanske angriber Serhou Guirassy sig i historiebøgerne, da han slog en fornem Bundesliga-rekord, der hidtil havde tilhørt selveste Robert Lewandowski. Den 27-årige VfB Stuttgart-spids er brandvarm, men for blot ganske få år siden fik han tilegnet sig et uheldigt øgenavn i en anden tysk klub; et øgenavn der understregede, hvor uskarp han dengang var foran mål.

Da 1. FC Köln i 2018 rykkede ned med et brag med en sidsteplads i Bundesligaen, var det blandt andet ovenpå en mareridtssæson for dengang 22-årige Serhou Guirassy. Den franskfødte angriber med guineanske forældre kunne slet ikke finde kassen i Köln. 

Faktisk stod det så galt til, at de lokale fans døbte ham ”Chancentod,” chancernes død. Det var dog heller ikke nødvendigvis de nemmeste vilkår for en ung, relativt uprøvet fransk angriber, for Guirassys tid som førstevalg i Köln fulgte direkte i kølvandet på én stor succeshistorie. 

Guirassy overtog nemlig depechen fra Anthony Modeste, den otte år ældre succesangriber, der i 2016-2017-sæsonen scorede mål som var det nu det nemmeste i verden. 27 scoringer i 37 kampe bragte Köln i europæisk fodbold med en femteplads i Bundesligaen, men i samme sommer blev Modeste skudt af, sendt til Kina for en pæn pose penge. 

Og Guirassy var åbenlyst ikke klar til at løfte den tunge arv. Chancer blev brændt på rad og række, franskmanden, der nu repræsenterer Guineas landshold, var det endda i flere omgange nede på klubbens andethold at vende. 

I seneste sæson blev Niclas Füllkrug Bundesliga-topscorer med 16 scoringer. Allerede nu er Serhou Guirassy tæt på at nå samme måltotal.
I seneste sæson blev Niclas Füllkrug Bundesliga-topscorer med 16 scoringer. Allerede nu er Serhou Guirassy tæt på at nå samme måltotal.Opta by Statsperform & Thomas Kienzle/AFP

I dag er situationen helt anderledes for den nu 27-årige angriber. Da Guirassy lørdag kun skulle bruge et kvarter på at score hattrick mod Joakim Mæhle, Jonas Wind og resten af VfL Wolfsburg, satte den brandvarme angriber nemlig ny Bundesliga-rekord for flest scoringer i sæsonens første syv kampe. 13 scoringer i alt, to mere end den hidtidige rekordholder, selveste Robert Lewandowski, formåede på syv kampe. 

Intet under, at Köln-fans ikke kan genkende den fysisk imposante angriber, men i kølvandet på fiaskoopholdet hos Die Geißböcke har Guirassy faktisk ikke oplevet ret meget andet end succes, heller ikke selvom han siden dengang har oplevet endnu en nedrykning. 

Den omtalte nedrykning oplevede Guirassy hos den franske klub Amiens SC, som han tilsluttede sig i vintertransfervinduet i 2019, efter endnu en skidt halvsæson i Köln, denne gang i 2. Bundesliga. Og selvom Guirassy faktisk ikke ligefrem bombede løs i sit første halve år i Amiens, så kunne den franske klub åbenlyst se perspektiver i ham. 

For i sommeren 2019 betalte Amiens til Köln-fansenes store overraskelse hele 37 millioner kroner for den ellers så uskarpe angriber, der i 13 kampe for Amiens scorede blot tre mål i det første halve år i klubben. Men sæsonen efter ramte Guirassy endelig den form, som man i Köln havde håbet at se. 

Serhou Guirassys præstation mod VfL Wolfsburg understreger, hvor skarp angriberen er. På blot seks afslutninger scorede Guirassy således tre mål.
Serhou Guirassys præstation mod VfL Wolfsburg understreger, hvor skarp angriberen er. På blot seks afslutninger scorede Guirassy således tre mål.Opta by Statsperform & Thomas Kienzle/AFP

Ni Ligue 1-scoringer i 23 optrædener for et hårdt prøvet Amiens hold, der endte med at rykke ned. Godt nok kunne Guirassy ikke forhindre endnu en nedrykning til CV’et, men præstationen var nok til at Stade Rennais FC tredoblede Amiens’ købspris fra 2019 og hentede Guirassy for 111 millioner kroner. 

Succesen fortsatte i Rennes, og i seneste sæson bød en ny traditionsrig tyskerklub sig så til, da VfB Stuttgart sikrede sig Guirassy på en lejeaftale, en lejeaftale hvor den nu guineanske landsholdsangriber gennemsnitligt scorede et mål i hver anden kamp, 11 i 22, nok til at sikre Stuttgart endnu en sæson i den bedste tyske række. 

Heldigvis for Die Schwaben var der en købsoption på den pludselig brandvarme angriber, og den udløste sydtyskerne altså i slutningen af maj, hvilket resulterede i en treårig aftale mellem Stuttgart og Guirassy, en aftale der allerede i starten af indeværende sæson har givet pote. 

To hattricks, det ene mere imponerende end det andet, Bundesliga-rekord for flest scoringer i sæsonens første syv kampe, stærkt medvirkende til at Stuttgart i øjeblikket indtager en fænomenalt flot andenplads i Bundesligaen, kun overgået af Xabi Alonsos stærke Bayer 04 Leverkusen-mandskab. 

I Köln må man klø sig i nakken over, hvordan i alverden en rekordvarm angriber var så uskarp for fem år tilbage, men i Stuttgart er formand Alexander Wehrle og cheftræner Sebastian Hoeneß aldeles ligeglade med angriberens fortid, for med Guirassy på toppen med sin nuværende form, er det ikke til at sige, hvor højt i tabellen det schwabiske mandskab vil ligge, når sæsonen er spillet til ende.