Den næste Usain Bolt eller Armand Duplantis? Her er fremtidens helt store atletikstjerner

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Den næste Usain Bolt eller Armand Duplantis? Her er fremtidens helt store atletikstjerner
Den næste Usain Bolt eller Armand Duplantis? Her er fremtidens helt store atletikstjerner
Den næste Usain Bolt eller Armand Duplantis? Her er fremtidens helt store atletikstjernerProfimedia
Efter en spændende atletiksæson har World Athletics peget på ti talenter, der er nomineret til prisen som årets gennembrud på herre- og kvindesiden. Der er spændende navne blandt de nominerede, heriblandt to unge sprintere, der allerede nu bliver sammenlignet med Usain Bolt.

Med atletiksæsonen på hæld har World Athletics offentliggjort fem nominerede herrer og fem nominerede kvinder til prisen som årets Rising Star. 

Der er vilde præstation blandt de ti nominerede, og måske er der endda kommende verdensrekordholdere i blandt. 

Se her, hvem morgendagens atletikstjerne måske kan være med denne gennemgang af de ti nominerede atletiktalenter. 

HERRER

Anthony Ammirati - 19 år, Frankrig, stangspring

Første nominerede er den 19-årige franske stangspringer Anthony Ammirati, der i løbet af sæsonen har imponeret med nogle vilde resultater. 

Han blev U20-verdensmester med et spring på 5,75 meter, 15 centimeter bedre end finske Juho Alasaari på andenpladsen. 

Dertil kan Ammirati fremvise en bronzemedalje fra de franske mesterskaber, og i løbet af året leverede Ammirati sågar et spring på 5 meter og 81 centimeter, hvilket er det næstbedste U20-spring i historien, kun overgået af den altdominerende svenske verdensrekordholder Armand Duplantis. 

Ammirati var så dominerende på U20-niveau, at han stod for de seks bedste resultater i løbet af året. I øjeblikket indtager han pladsen som nummer 22 på verdensranglisten. 

Jaydon Hibbert - 17 år, Jamaica, trespring

Mens Jamaica har stolte traditioner som sprinternation, har de ikke så gode erfaringer med at producere verdensmestre i springdisciplinerne. Godt nok vandt Tajay Gayle i 2021 VM-guld i længdespring - landets første gulmedalje i længedespring nogensinde - men i trespring har en jamaicansk mand aldrig nogensinde vundet en OL- eller VM-medalje. 

Måske kan 17-årige Jaydon Hibbert ændre på det i fremtiden. I løbet af 2022 har han i hvert fald stået for de seks bedste præstationer på U20-niveau, og da U20-VM blev afviklet vandt han med over en meters forspring ned til Ethan Olivier fra New Zealand på andenpladsen. 

Springet ved U20-VM lød på 17 meter og 27 centimeter, og det er faktisk det næstbedste spring nogensinde leveret af en jamaicaner, kun overgået af James Beckford. Og springet var faktisk ikke lige, hvad Hibbert selv havde forventet. 

”Lige nu kan jeg slet ikke forstå det. Jeg så det ikke komme, jeg er målløs. Det var en stor overraskelse, for jeg kom til konkurrencen i dag med et ømt knæ og havde ikke engang et ordentligt tilløb. Så … wow,” fortalte den unge jamaicaner efter sit vilde spring. 

Med årets præstationer har Hibbert bragt sig selv op som nummer 32 i verden i den imponerende springdisciplin. 

Erriyon Knighton - 18 år, USA, 200 meter

Når snakken falder på historiens bedste sprinter, går der næppe mange sekunder, før legendariske Usain Bolt bliver nævnt. Jamaicaneren vandt otte olympiske guldmedaljer og 11 gange VM-guld i løbet af karrieren, og var allerede som junior absurd hurtig.

Men Erriyon Knighton er hurtigere - i hvert fald på U20-niveauet. I løbet af 2022 satte det 18-årige amerikanske stjerneskud ny U20-verdensrekord på favoritdistancen 200 meter. 

Ved VM - vel at mærke VM på seniorniveau, ikke U20-VM - blev det til en bronzemedalje for den uhyggeligt hurtige floridaner, da kun landsmanden Noah Lyles og dominicanske Alexander Ogando var hurtigere end Knighton. 

Ved OL i Tokyo sidste år blev Knighton også yngste mand til at repræsentere USA i atletikken siden Jim Ryun i 1964, og i finalen var det tæt på en medalje, da Knighton tog fjerdepladsen. 

Med sin personlige rekord på 19,49 sekunder har Knighton da også allerede meldt sig i et ekstremt eksklusivt selskab, da kun fire atleter nogensinde har løbet de 200 meter hurtigere, end Knighton har: Usain Bolt, Yohan Blake, Noah Lyles og Michael Johnson.

Der spekuleres allerede i, om Knighton i fremtiden kan være manden, der slår Bolts rekord på 200 meteren. For nu kan det dog konstateres, at Knighton indtager andenpladsen på verdensranglisten på sin favoritdistance, kun overgået af føromtalte amerikaner Noah Lyles. En flot placering der blandt andet er kommet i stand, efter at Knighton i Bruxelles blev yngste vinder af et Diamond League stævne.

Kun to afrikanere, liberiske Joseph Fahnbulleh og sydafrikanske Luxolo Adams, er bedre placeret på verdensranglisten på 200 meter end Letsile Tebogo.
Kun to afrikanere, liberiske Joseph Fahnbulleh og sydafrikanske Luxolo Adams, er bedre placeret på verdensranglisten på 200 meter end Letsile Tebogo.Profimedia

Letsile Tebogo - 19 år, Botswana, 100 og 200 meter

Utroligt nok er Erriyon Knighton faktisk ikke den eneste unge sprinter, der i løbet af året har fået æren af at blive sammenlignet med legendariske Usain Bolt. 

For den 19-årige botswaner Letsile Tebogo har også løbet nogle vilde tider i løbet af 2020. Mens Knighton specaliserer sig på 200 meteren, så satser Tebogo på både 100 og 200 meter distancerne, præcis som det var tilfældet med Usain Bolt i løbet af jamaicanerens karrieren. 

Tebogo satte i sæsonens løb U20-verdensrekord på 100 meteren, da han løb vilde 9,91 i finalen ved U20-VM. Han fejrede sejren flere meter før mål, hvilket for alvor fik parallellerne til Usain Bolt til at få frit løb.

Bolt reagerede da også på Tebogos overlegne sejr med en kommentar på Instagram, og Tebogo lægger ikke skjul på, at Bolt er botswanerens helt store idol og forbillede. 

Tebogo indtager top 30 placeringer i verden på både 100 og 200 meteren, som nummer 21 på de 200 meter og nummer 27 på de 100 meter. Det gør ham til henholdsvis tredje- og femtebedste afrikaner på de respektive distancer.

Emmanuel Wanyonyi - 18 år, Kenya, 800 meter

En anden afrikaner, der viser potentiale til at blive blandt de helt store på løbebanen, er den 18-årige kenyaner Emmanuel Wanyonyi. 

Ligesom Erriyon Knighton deltog Wanyonyi i de "voksnes" verdensmesterskaber i Eugene, Oregon i sommer, og her løb den unge afrikaner sig i finalen med den fjerdehurtigste tid i semifinalernes tre heats. 

Også i finalen løb Wanyonyi uhyggeligt hurtigt på de 800 meter, der er kenyanerens favoritdisciplin, og der var da heller ikke langt til en medalje for Wanyonyi. Kun landsmanden Emmanuel Korir, algeriske Djamel Sedjati og canadiske Marco Arop løb hurtigere end Wanyoni, der sluttede som nummer fire. 

Der var til gengæld ingen, der var hurtigere end Wanyonyi, da Diamond League-stævnet i Marokko blev afholdt i juni. Wanyoni var allerhurtigste mand i Rabat, hurtigere end botswanske Nijel Amos og franske Gabriel Tual, og så hentede kenyaneren ellers karrierens første Diamond League sejr. 

Med de flotte præstationer på den hårde mellemdistance er Wanyonyi lige nu femtebedst i verden på 800 meteren, kun overgået af førnævnte Korir og Arop, mens også britiske Jake Wightman og algeriske Slimane Moula ligger bedre end Wanyonyi.

Jackline Chepkoech er tredjebedste afrikaner på verdensranglisten på de 3000 meter forhindringsløb.
Jackline Chepkoech er tredjebedste afrikaner på verdensranglisten på de 3000 meter forhindringsløb.Profimedia

KVINDER

Jackline Chepkoech - 19 år, Kenya, 3000 m forhindringsløb

Hos kvinderne skal første nominerede findes i samme disciplin, som danske Anna Emilie Møller specialiserer sig i, nemlig de 3000 meters forhindringsløb. 

Jackline Chepkoech på 19 år blev i 2021 U20-verdensmester, og i løbet af den forgangne sæson har hun fulgt op med lignende flotte resultater. Hun tog således guldet i disciplinen, da Commonwealth Games i juli løb af stablen i engelske Birmingham, mens hun også blev kenyansk mester på de 3000 meter forhindringsløb. 

Ligesom føromtalte Emmanuel Wanyonyi blev 2022 også året, hvor Jackline Chepkoech vandt karrierens første Diamond League stævne, da hun var hurtigst af alle kvinderne i Bruxelles tidligere på året. 

Med resultaterne er hun femtebedste kvinde i verden på distancen, hvor kun de to etiopiere Werkuha Getachew og Mekides Abebe, den kenyanskfødte kasakher Norah Jeruto og den ligeledes kenyanskfødte bahrainer Winfred Yavi ligger bedre placeret på verdensranglisten end Chepkoech. 

Faith Cherotich - 18 år, Kenya, 3000 m forhindringsløb 

Vi bliver ved de 3000 meter forhindringsløb. Og vi bliver såmænd også i Kenya. For Jackline Chepkoech er ikke det eneste store kvindelige kenyanske løbetalent, der har gjort sit bemærket i denne sæson. 

Også 18-årige Faith Cherotich har således imponeret. Hun tog nemlig guldmedaljen ved årets U20-VM i noget så dominerende stil, 14 sekunder hurtigere end etiopiske Sembo Almayew, 26 sekunder hurtigere end Almayews landsmand Meseret Yeshaneh på tredjepladsen. 

Men også på seniorniveau har Faith Cherotich imponeret, for da Diamond League finalen blev afholdt i Zürich, viste Cherotich at hun sagtens kan lege med de helt store på de 3000 meter forhindringsløb. 

Kun verdensetteren Werkuha Getachew og verdenstreeren Winfred Yavi løb hurtigere end Cherotich, der altså sluttede som treer ved Diamond League finalen i Zürich. 

Derfor er hun da også at finde i top ti i verden, som nummer otte, tre placeringer dårligere end føromtalte Chepkoech. 

Miné De Klerk - 19 år, Sydafrika, kuglestød og diskoskast

I kastedisciplinerne rammer man ofte først sit topniveau, når man er kommet lidt op i alderen. Danske Joachim B. Olsen var 27 år, da han vandt OL-sølv i 2004 og satte sin danske rekord som 30-årig i 2007. Den ældste verdensmester i atletikkens verden er belarussiske Ellina Zvereva, der i 2001 vandt VM-guld i diskoskast som 40-årig. 

Og det er lige netop i de to kastediscipliner, kuglestød og diskoskast, at 19-årige sydafrikanske Miné De Klerk gør sig. 

I løbet af sæsonen stod hun for syv af de ti bedste kuglestød på U20-niveau, hun blev U20-verdensmester i kuglestød og tog bronzemedaljen ved samme mesterskaber i disciplinen diskoskast. 

Den sydafrikanske teenager har altså mange år til at udvikle sig, men allerede nu indtager hun pladsen som nummer 65 på verdensranglisten i favoritdisciplinen kuglestød. 

Kerrica Hill - 17 år, Jamaica, 100 meter og 100 meter hæk

Det skulle da være mærkeligt, hvis ikke listen her inkluderede en jamaicansk sprinter. Så her kommer den nærmest obligatoriske lynhurtige jamaicaner. 

Kerrica Hill på blot 17 år blev således U20-verdensmester på 100 meter hækkeløb, ligesom hun var en del af det jamaicanske stafethold på 4x100 meter, der også tog guldet ved verdensmesterskaberne for U20-atleter. 

Jamaicaneren har sat verdensrekord for U18-atleter på favoritdisciplinen 100 meter hæk, hvor hun efter en fin sæson indtager position 91 på verdensranglisten. 

Serbiske Adriana Vilagoš vandt EM-sølv i München tidligere på året. Kun græske Elina Tzengko var bedre.
Serbiske Adriana Vilagoš vandt EM-sølv i München tidligere på året. Kun græske Elina Tzengko var bedre.Profimedia

Adriana Vilagoš - 18 år, Serbien, spydkast 

Vi slutter med en sjælden europæer, blot den anden på denne liste. Ligesom sydafrikanske De Klerk er vi tilbage ved kastedisciplinerne, denne gang spydkast, hvor 18-årige serbiske Adriana Vilagoš har imponeret stort. 

Hvis man lavede en top ti over de længste spydkast for U20-atleter i den forgangne sæson, ville serberens navn stå ud for samtlige ti placeringer - og hendes navn ville i øvrigt også stå som nummer 11. 

Det gav en ret sikker guldmedalje ved U20-VM, hvor Vilagoš fra det nordlige serbien slog colombianske Valentina Barrios med næsten fem meter. 

Vilagoš tog ligeledes en sølvmedalje ved de "voksnes" europamesterskaber, hvor kun græske Elina Tzengko var bedre end Vilagoš. Netop Tzengko er en af blot fire europæere, der ligger bedre på verdensranglisten, end Vilagoš gør med sin niendeplads. De øvrige tre er 29-årige lettiske Līna Mūze, 28-årige lituaiske Liveta Jasiūnaitė og 41-årige tjekkiske Barbora Špotáková, der alle bekræfter idéen om, at man topper sent i kastedisciplinerne. 

Med det in mente kan vi måske se frem til en del drabelige dueller mellem Vilagoš og føromtalte græske Elina Tzengko, der med sine blot 20 år bryder føromtalte idé om at toppe sent.