Dansk ishockey står over for store udfordringer i kølvandet på generationsskifte, men eksperter er ikke i panik

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Dansk ishockey står over for store udfordringer i kølvandet på generationsskifte, men eksperter er ikke i panik
Der er stadig grund til at juble, men forventningerne skal rettes til mener eksperter
Der er stadig grund til at juble, men forventningerne skal rettes til mener eksperterProfimedia
Tidligere ungdomslandstræner og nuværende Rødovre-træner Olaf Eller, siger i et interview med Flashscore.dk, at Danmark vil blive alvorligt udfordret på landsholdets mest centrale position i kølvandet på det generationsskifte som allerede er indledt eftersom mange af landsholdets profiler befinder sig i karrierens efterår. Samtidig tror scout for NHL Central Scoutings europæiske afdeling, Jesper Schultz, ikke på, at ungdomslandene fremover vil have styrken til at tage kampen op med de bedste ti nationer i verden.

Det danske herrelandshold i ishockey står ved en skillevej. Efter at have været faste gæster i det fine selskab siden 2003, hvor Danmark for første gang deltog ved et A-VM, har flere profiler indstillet landsholdskarrieren.

Derfor er det værd at tage et servicetilsyn på de danske løver, og se, om afgangen af spillere vil kunne have betydning for Danmark i fremtiden. Flashscore.dk har derfor bedt Olaf Eller og Jesper Schultz om deres syn på landsholdets muligheder fremover.

Ishockeyens kreatør er central på banen

Positionen som center er en af de mest afgørende på banen. Positionen kan på flere måder sammenlignes med rollen som quarterback i amerikansk fodbold. Men hvad udgør egentlig en moderne center?  Efter Olaf Ellers mening er det især dette:

”Han skal være skøjtestærk, han skal læse spillet godt og evne at fordele pucken godt. Derudover skal han være god til at agere i forhold til sine backs," siger Eller der i den forbindelse nævner, at det efterhånden bliver lidt flydende blandt forwardpositionerne:

”Alle forward-positioner skal mere eller mindre kunne de samme ting, men centeren skal hele tiden kunne vurdere, hvornår han skal sende en pasning afsted og samtidig være bindeled mellem backs og wingerne.” Til sidst nævner Eller, at en center også skal være god til face-offs, da det efter hans mening får større og større betydning.

Danmark har i mange år været begunstiget af at have hele to centere som stamspillere i NHL. Frans Nielsen er en af dem, der har stoppet karrieren, men reelt set har Nielsen også kun deltaget i fire VM-slutrunder for Danmark i den tid, hvor der har stået NHL på hans kontrakt. Det samme er gældende for Lars Eller, der også har fire VM-turneringer for Danmark i sin tid i den bedste, nordamerikanske liga.

De nærmeste arvtagere til Nielsen og Julian Jakobsen på centerpositionen er alle allerede inde omkring landsholdet. Christian Wejse, der spiller i Bremerhaven i den tyske DEL-liga, rykker med sikkerhed snart opad i hierarkiet, mener Olaf Eller.

”Wejse er en rigtig god mulighed. Udover at være all around god, er han med sin højrefatning også virkeligt stærk til face-offs. Derudover kan Patrick Bjorkstrand og Nikolaj Krag også være rigtigt stærke centerkandidater," siger Eller og fortsætter: ”Jonas Røndbjerg og Alexander True, der er naturlige centere, er også oplagte, hvis de er tilgængelige”.

Han nævner dertil Søren Nielsen fra Esbjerg som en spiller, landstræner Heinz Ehlers har et godt øje til.

NHL-scouten Jesper Schultz kommer med et bud på en ung spiller, der ifølge ham kan være med omkring landsholdet allerede nu.

Oscar Mølgaard spiller allerede SHL, og jeg ville ikke ryste i bukserne, hvis jeg var Heinz Ehlers, og havde udtaget ham til seniorlandsholdet nu her,” siger Schultz og fortsætter med superlativerne:

”Han er kreativ frem af banen, og han er også god tilbage i banen. Hver gang, jeg ser ham, minder han mig mere og mere om Frans Nielsen. Han er moden og han er lydhør overfor sine trænere”.

Det kan altså vise sig at være en fordel for Danmark, at have spillere med base i Europa, fremfor på de fineste adresser i Nordamerika og Canada. I hvert fald hvis man ser på det i forhold til mulighede for at arbejde mere sammen og skabe relationer. Det er selvsagt vigtigt at have forbilleder og pejlemærker i NHL, men på landsholdsplan, især i VM regi, kan det vise sig som en god ting med kontinuitet på landsholdet, i stedet for sporadisk stjernedrys.

Godt begyndt er halvt fuldendt

Det samme gælder for målmandspositionen. Målmanden kan vinde og tabe ishockeykampe på egen hånd, og nærmest alle hold bygger spillet op fra målmanden.

Frederik Andersen er med afstand Danmarks bedste målmand, men han er ofte utilgængelig grundet slutspil. Derfor har Sebastian Dahm haft en hovedrolle på landsholdet, og de nærmeste arvtagere efter Dahms landsholdsstop, spiller i Europa.

Frederik Dichow spiller jævnligt i SHL og har tidligere spillet fremragende kampe for Danmark. Han er en brandvarm kandidat til at blive førstemålmand”, siger Olaf Eller og nævner også Mathias Seldrup, Nicolaj Henriksen og George Sørensen fra Metal Ligaen som emner.

”Dark horse i det puslespil er Mads Søgaard, der er på kontakt i Ottawa Senators, hvis han kan blive tilgængelig. Han har ikke den store landsholdserfaring, men er en dygtig målmand,” mener Olaf Eller.

Forventninger til fremtiden skal nedjusteres

Hvor der ikke umiddelbart er grund til bekymring for A-landsholdets status blandt de allerbedste, så er Jesper Schultz suikker på fremtiden for Danmarks ungdomslandshold, som er den direkte fødekæde til A-landsholdet. Han mener, at forventningerne i forhold til fremtiden trænger til at blive nedjusteret en smule

"Nogle har måske vænnet sig til, at vi kunne dyste i top-10 i en årækker, men det er nok mere naturligt, at vi ”kun” en gang i mellem ligger i top-10 og noget oftere ligger 12-15 stykker”, siger han, og understreger, at selv ved en eventuel nedrykning, så bør Danmark komme hurtigt op igen.

"Det er eksempelvis unaturligt, at vi har været bedre end fx Østrig og måske især Norge gennem en del år. Det er ret sigende for, hvordan vi har overpræsteret. De har langt flere haller og flere penge, end Danmark har”.

En anden grund til, at diskussionen først kommer nu, og ikke for nogle år siden, beskriver NHL-scouten sådan her:

”Vi skal begynde at fokusere på at være i top 14 over hele linjen. På den måde kommer hverken U18, U20 eller seniorholdet i nedrykningsfare. U18 har ikke været ude af top 14 siden 2002, og U20 ikke siden 2003,” siger Schultz, men pointerer samtidigt at uden COVID-19 kunne det have set ganske anderledes ud for især U20 holdet:

”Begge årgange er i problemer, og hvis covid-19 ikke havde aflyst nogle af slutrunderne, så var de rykket ned. 2003-årgangen er en historisk tynd årgang”.

Selvom U-landsholdene er lidt pressede for tiden, så maner Jesper Schultz til besindighed og kommer her med sin vurdering af det nuværende U20-hold.

”Det var et meget ungt hold i år. Der var mange med på 18 år og sågar en på 17. Gennemsnitsalderen siger meget om et hold, og danskerne havde et af de laveste ved VM. Og der er markant forskel på at have en U16-spiller med på et U18-hold i forhold til en U18-spiller med på et U-20 hold,” siger Schultz.

Det nye kuld - Fremtidens spillere høster erfaring i Sverige

Det danske U20-mandskab har netop deltaget i VM, og det blev kun med nød og næppe til overlevelse efter en sejr i den sidste kamp på 4-3 over Frankrig. De var endda bagud med 3-2 med knap fem minutter igen kampen, hvor sejren var altafgørende.

Det er også på dette hold, vi finder flere af de spillere, der kan komme til at danne fremtiden for A-landsholdet.

Om Oscar Mølgaard, som er 17 år gammel og oprindeligt fra Frederikshavn, siger den danske scout, at han ikke er et sekund i tvivl om, hvorvidt han bliver draftet til sommer. Enten sidst i første runde, eller i starten af anden runde.

En anden tidligere frederikshavner, der bliver nævnt, er Albert Schioldan, der også er på kontrakt i HV71, nøjagtigt som Mølgaard. Dog i første omgang på U20-holdet. Præcis som Mølgaard, så lavede Schioldan et mål og to assists ved U20-VM i december, trods det faktum, at de begge er 17 år. Schioldan er også med i draftpuljen til sommer, men ifølge Schultz, så er det ikke nær så sikkert, at Schioldan bliver draftet.

Også i 2024 vurderer scouten, at der vil være danskere, der bliver valgt af en af de 32 NHL klubber.

”Næste år tror jeg, at Anton Linde og Hjalte Kruse Thomsen bliver valgt. Begge er gode wings, de er hurtige på skøjterne, kreative og begge målfarlige”.

Både Linde og Thomsen er på kontrakt i Sverige hos henholdsvis Växjö og Malmö, og de var begge med til U20-VM i december. Anton Linde er bare 16 år, og Hjalte Kruse Thomsen er 17.

Dermed kan alle de nævnte spillere altså deltage ved det kommende U18-VM i Frankrig, og på den måde høste vital slutrundeerfaring for Danmark. En erfaring, der bliver guld værd for de kommende A-landshold.

Danmarks næste kampe bliver en træningsturnering i Danmark den 10. og 11. februar med deltagelse af Frankrig, Norge og Østrig.

Danmark spiller fredag mod Frankrig i Rungsted, og kan enten møde Østrig eller Norge lørdag i Rødovre.