Danmarks næststørste badmintonklub har fundet løsning på medlemsflugt i sporten

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Danmarks næststørste badmintonklub har fundet løsning på medlemsflugt i sporten

Trods stor medlemstilbagegang i badminton har Roskilde Badminton knækket koden til at tiltrække unge.
Trods stor medlemstilbagegang i badminton har Roskilde Badminton knækket koden til at tiltrække unge.Profimedia
Badmintonsporten er udfordret og bløder medlemmer, mens flere andre sportsgrene går frem. Formanden for landets næststørste badmintonklub sætter i et interview med Flashscore.dk ord på, hvad der virker i den sjællandske klub og forklarer endvidere hvor farerne lurer.

Tallene viser, at der i 2023 var 109.917 registrerede medlemmer af badmintonklubber i Danmark. Det er en tilbagegang på cirka 4363 medlemmer i forhold til året forinden, lyder den nedslående melding fra Badminton Danmark.

Der er dog midt i nedgangen stadig succeshistorier i sporten, og en af dem er Badminton Roskilde, der trods dalende medlemstal på landsplan oplever fremgang i badmintonklubben.

”I Badminton Roskilde er vi ikke ramt af faldende medlemstal og går tilsyneladende imod landstendensen. Jeg er selvfølgelig ked af, at det går den vej for sporten som helhed på landsplan, men glæder mig da over fremgangen i min egen klub”, lyder det fra klubbens formand Anders Pallisager til Flashscore.dk.

Det er særligt i alderen 0-18 år, at medlemstallet i badmintonsporten er dalet. Cirka 2.800 personer i denne målgruppe er stoppet i en badmintonklub det seneste år. Også her, går den sjællandske klub imod landstendenserne.

”En ny ting, vi har succes med, er for de yngste, hvor de har deres forældre med. Der er måske ikke så meget badminton i det, da det primært er leg, men så kan man lege med fjerbold og prøve at svinge med en ketcher”, fortæller Pallisgaard.

Indsatsen er ikke kun med fokus på de yngste badmintonspillere. Der skal kigges i begge ender af både alders- og kvalitetsspektret, hvis man som klub skal fastholde medlemmerne.

”Vi har også startet noget motionsbadminton op, et koncept der ligger meget op ad DGIs Voksen Fjer. Her kan man komme og deltage helt uden forudgående kendskab og prøve at træne med instruktører. Det har vi ikke haft i mange år, men det har vi startet op igen. Det har været en stor succes”, fortæller Pallisgaard.

Den danske verdensstjerne Viktor Axelsen har i et opslag på sin Instagram-profil for nyligt givet sit besyv med på, hvad der er galt i badmintonsporten. Den 30-årige etter på verdensranglisten harcelerer over den stigende privattræning, samt den store fokus på ranglister og tidlig specialisering.

Det billede kan Pallisgaard ikke helt genkende i sin  klub, men vil da heller ikke skjule at muligheden for privattræninger også findes i Roskilde.

”Jeg vil sige, at hvis lysten er der, så har vi som klub ikke noget imod det. Vores trænere kan sagtens lave ekstra tilbud, men det er bestemt ikke vores udgangspunkt. Vores hovedfokus er, at det skal være sjovt og på vores fællestræninger”.

Netop i et landskab, hvor der er konkurrence om medlemmerne, mener Pallisgaard ikke, at man kan vælge de muligheder fra som klub.

”Det kan man godt miste medlemmer på, for ellers er der jo andre klubber, der tilbyder det”, vurderer formanden.

På de netop offentliggjorte tal fra DGI, der viser medlemstal i de danske sports- og idrætsforeninger, er det blandt de store sportsgrene kun badminton, der viser tilbagegang. Kigger man på de ni største forbund målt på medlemmer, er badminton den eneste, der kan melde om tilbagegang. Pallisgaard mener, at der kan være flere grunde til tilbagegangen.

”Konkurrencen er stor på mange områder. Computere og mobiltelefoner er klart et konkurrenceparameter, men den helt store medlemsrøver er padel. Der kan muligvis ligge noget af forklaringen”, siger Anders Pallisgaard, der i 2022 kunne åbne for fire udendørs padelbaner i Roskilde for at kunne favne padelspillerne. Den nye afdeling under badmintonklubben har et medlemstal på omkring 700, men tæller ikke med på listen over badmintonspillere.

Randers Badminton Klub er landets største klub målt på medlemmer, hvor Badminton Roskilde er nummer to.

I 2023 havde Badminton Roskilde 829 medlemmer mod 702 i år 2020.