Tysker overraskede alle i australsk endagsløb: Tog første sejr siden juniorrækkerne

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Tysker overraskede alle i australsk endagsløb: Tog første sejr siden juniorrækkerne

Flere favoritter måtte strække gevær, da Marius Mayrhofer først fik gange i benene natten til søndag.
Flere favoritter måtte strække gevær, da Marius Mayrhofer først fik gange i benene natten til søndag.Chris Putnam/AFP
Man havde formentlig tjent mange penge, hvis man havde sat en flad 10'er på tyske Marius Mayrhofer som vinder af Cadel Evans Great Ocean Road Race, der blev afviklet natten til søndag. Ikke desto mindre var det netop tyskeren, der krydsede målstregen som første mand efter et hårdt løb, som det flyvende belgiske Intermarché-Circus-Wanty var med til at skabe.

Det blev ingen af de to australske hjemmebanefavoritter, Caleb Ewan og Michael Matthews, der sejrede natten til søndag, da der blev kørt Cadel Evans Great Ocean Road Race i omkring Geelong sydvest for Melbourne. Det blev heller ikke lynhurtige britiske Ethan Hayter.

I stedet blev det, til alles overraskelse, måske også sin egen, 22-årige tyske Marius Mayrhofer, der som en trold ud af en æske dukkede op og vandt karrierens allerførste professionelle sejr, da han krydsede målstregen som første mand efter 174 hårde kilometer. Det til trods for, at Mayrhofer tidligere i løbet havde været en tur i den australske asfalt.

Undervejs skulle rytterne tackle over 1.500 højdemeter, og på de afsluttende runder i Geelong skulle den cirka én kilometer lange og ganske stejle Challambra Crescent forceres fire gange.

På fjerde og sidste omgang første flere ryttere at køre væk på netop Challambra Crescent, og det lykkedes faktisk to mand at slide sig væk fra det allerede stærkt reducerede felt.

Formstærkt belgisk mandskab animerer

Intermarché-Circus-Wanty formåede således at være med til at animere løbet, ligesom det belgiske mandskab i allerhøjeste grad har gjort på Mallorca i den forgangne uge, hvor holdet har vundet tre sejre i det såkaldte Challenge Ciclista a Mallorca, der søndag afsluttes med Trofeo Playa de Palma.

Holdets 31-årige erfarne nordmand og forhenværende U23-verdensmester, Sven Erik Bystrøm, satte nemlig et stærkt angreb ind, og der skulle trædes mange watt, før end Soudal-Quick Steps Mauro Schmid kunne gøre nordmanden følgeskab. Schweizeren blev i seneste weekend samlet nummer fem i Tour Down Under, årets første WorldTour-løb.

De to, Bystrøm og Schmid, formåede næsten at holde det jagtende og nu endnu mere reducerede felt, bestående af omtrent 30 ryttere, stangen, men på løbets afsluttende kilometer blev hullet lukket, ansporet af INEOS Grenadiers’ australske mester, Luke Plapp, der forsøgte sig med et angreb.

Få hundrede meter før mål røg tre ryttere i asfalten i hver sin side af vejen. I den ene side mistede franske Dorian Godon grebet om sit styr og tog belgiske Dries Devenyns, vinderen af løbet i 2020, med i faldet, mens en af favoritterne til sejren, britiske Ethan Hayter, styrtede i den anden side.

Vinder Marius Mayrhofer var tidligere i løbet nede at lægge, da han styrtede sammen med Soudal-Quick Steps italienere Mattia Cattaneo.
Vinder Marius Mayrhofer var tidligere i løbet nede at lægge, da han styrtede sammen med Soudal-Quick Steps italienere Mattia Cattaneo. Chris Putnam/AFP

Første sejr siden juniorrækkerne

Og pludselig sad tyske Marius Mayrhofer altså allerforrest, og den unge Team DSM-rytter formåede at holde fronten indtil målstregen, som han passerede foran Bystrøms franske holdkammerater, Hugo Page, og Israel-Premier Techs bundrutinerede australier, Simon Clarke.

”Det her betyder alt for mig. Senest jeg vandt var som junior, og jeg blev cykelrytter, fordi jeg ville vinde løb. I hele U23-tiden kunne jeg ikke vinde, og nu tager jeg endelig min første sejr, og det betyder bare alt for mig. Alt,” kommer det fra tyskeren ovenpå den overraskende sejr.

Team DSM kunne med sejren sætte punktum for et succesrigt døgn, hvor Sam Welsford først sejrede på flot vis i argentinske Vuelta a San Juan sent lørdag aften dansk tid, da australieren slog blandt andet Sam Bennett og Fernando Gaviria i en spurt, før Mayrhofer altså satte prikken over i’et med sin sejr i Australien natten til søndag.

Tre danskere var til start, men kun to af dem kom over målstregen. Mikkel Frølich Honoré fra EF Education-EasyPost kom ind med forreste gruppe og sluttede som nummer 17, mens Bystrøm og Pages danske kollega, Julius Johansen, der åbnede sæson med en fornem podieplads, trillede over målstregen otte og et halvt minut efter første mand. Trek-Segafredos Asbjørn Hellemose udgik. 

Marius Mayrhofer var grædefærdig - af glæde, vel at mærke - efter årets udgave af Cadel Evans Great Ocean Road Race.
Marius Mayrhofer var grædefærdig - af glæde, vel at mærke - efter årets udgave af Cadel Evans Great Ocean Road Race.Chris Putnam/AFP

Med afviklingen af Cadel Evans Great Ocean Road Race sættes der punktum for to uger med sæsonens første WorldTour-løb i Australien, først det traditionsrige Tour Down Under, der blev vundet af hjemmebanefavorit og etapeløbskomet Jay Vine, og afslutningsvis altså endagsløbet i Geelong, der har været afviklet siden 2015, dog med aflysninger i både 2021 og 2022 grundet corona.

Næste punkt på WorldTour-dagsordenen bliver UAE Tour, der afvikles fra 20. februar. Løbet består af syv etaper og afsluttes på den hårde stigning Jebel Hafeet, hvor Tadej Pogačar har vundet de seneste tre gange, der har været målstreg på toppen.