Frederik Løchte: "Spillerne har selv et ansvar for sene tenniskampe"

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Frederik Løchte: "Spillerne har selv et ansvar for sene tenniskampe"

Opdateret
Frederik Løchte mener, at problemet med sene kampe skal ses fra flere sider.
Frederik Løchte mener, at problemet med sene kampe skal ses fra flere sider.Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Man skal se indad som topspiller, når man brokker sig meget over at skulle spille meget sene kampe, som der har været meget opmærksom hed omkring på det seneste. Det mener Frederik Løchte, der efter en lang karriere som professionel gik på tennis-pension i 2022. For det er et vilkår, der altid har været der, og hvis man vil tjene så meget som muligt som spiller, så er det vigtigt, at man indretter sig efter de kommercielle forhold.

De seneste par måneder har der været et større fokus på en særlig tendens inden for tennisturneringer, nemlig meget sene kamptidspunkter, der i flere tilfælde kan blive til deciderede nat-kampe, hvor en kamp først er færdig ved 0-3 tiden lokalt. 

Især i forbindelse med den netop overståede turnering i Cincinatti har verdensetteren Iga Swiatek været ude med kritik, i forhold til at kunne opnå den ønskede restitution inden næste kamp.Hun har decideret kritiseret WTA-touren for at være ligeglade med spillernes helbred.

"Sæsonen er så intens i forvejen(...) at det ville være godt i fremtiden at fokusere på spillerne, især næste år, hvor der vil være flere og flere obligatoriske og længere turneringer", sagde hun på et pressemøde dengang.

"I løbet af grussæsonen, i Rom og Madrid, spillede jeg fire kampe, som sluttede omkring midnat eller senere".

Ugen før udtalelelsen fra Swiatek havde Elena Rybakina spillet en kamp, der sluttede klokken tre om natten, hvilket resulterede i, at hun kollapsede af udmattelse i den følgende kamp om søndagen mod Liudmila Samsonova

Men er det virkelig et udtryk for ligegyldighed med spillernes helbred, eller et overdrevent hensyn til tilskuere og seere? Nej, mener Frederik Løchte, der ikke ser på fænomenet “nattekampe” som noget nyt, men derimod noget, der altid har været der.

I forbindelse med US Open, der netop er begyndt, har ledelsen i US Open afvist at rykke starttidspunktet for aftenkampene fra klokken 19 til klokken 18, selvom der har været massevis af opfordringer til det. 

Her har argumentet for ikke at rykke kampene været, at “det i forvejen var meget svært for newyorkere at kunne nå ud til Flushing Meadows” til klokken syv. Og ja, det kan man godt kalde at lade sporten foregå på tilskuernes præmisser, men det ER dem, der betaler gildet, mener Løchte. 

"Night sessions" er en fordel under varme himmelstrøg.

Hvis man fra arrangørenes side mente, at man ville kunne afvikle turneringerne tidligere, uden det ville påvirke økonomien, så ville de nok også gøre det. Jeg ved ikke, hvor mange der synes, at det er fedt at se en tenniskamp, eller hvor meget sportslig værdi i at spille klokken fire om natten, men sådan har det været, siden der kom kunstigt lys på banerne. Hvis det er blevet et større problem, så er det måske fordi der er kommet flere baner og deltagere i turneringerne, således at mange flere kampe skal afvikles,” fortæller Frederik Løchte, der understreger, at han aldrig har spillet kampe i de luftlag. Men for de allerstørste spillere, der kan det være en fordel, at man udelukkende spiller i “prime time”, hvilket vil sige blandt aftenens sene kampe.

“Hvis du ser på Novak (Djokovic, red), så spillede han udelukkende de sene kampe, og når du spiller Grand Slams, så er det ligemeget, fordi han VED, at han skal spille sene kampe, og dermed kan indrette sig efter det," fortæller danskeren, der selv aldrig har haft problemer med at vende døgnet lidt på hovedet, især når man har skullet rejse om på den anden side af jorden. 

Han påpeger også, at med en turnering som Australian Open undgår man også den til tider ekstreme hede, når man spiller sent om aftenen, og det er en "kæmpe fordel" for spillere af "Djoko's" kaliber. 

For spillere på lavere niveau, der kan variationen i kamptidspunkter dog være et problem i forhold til at genoplade inden næste kamp, selvom man får en hviledag. For den kan ikke bare soves væk.

"Det er ikke den enkelte, sene kamp i sig selv, der er et problem, men variationen kan påvirke. Man kan ikke rigtig planlægge sin restitution, selvom man får en dag til at komme ovenpå. For hvis du er tilbage på dit hotel klokken 06, så sover du måske til en 10-11 stykker, så skal du op at træne, og så har du kamp igen dagen efter, hvor du ikke kan sove så længe. Det forstyrrer døgnrytmen meget," siger Frederik Løchte til Flashscore.

Et faktum, som Swiatek også bragte på bane i forbindelse med turneringen i Cincinnatti.

"Det er ikke sådan, at vi er færdige og går i seng efter to timer. For mig er det over forventning, hvis jeg sover fire timer efter, jeg er færdig. Jeg har næsten en times behandling, selvfølgelig skal jeg tale med medier, jeg skal strække ud efter kampen, mad, og så er det heller ikke nemt at få adrenalinen ned. Jeg ville ønske, at det kunne ændre sig, det er alt," sagde hun.

Men hvis det skal ændre sig, så skal spillere i højere grad stå sammen og bede om at få forholdene ændret, og i hvert fald ikke regne med, at de vil kunne få samme økonomiske gevinst ud af det, mener Frederik Løchte.

Sene kampe er mere lukrative for sporten, og når de er det, så er det også lukrativt for spillerne," fortæller han, og refererer til de økonomiske forhold, der er kommet i Premier League i fodbold. For her ville spillerne også have større mulighed for at ændre tingene, hvis de ville affinde sig med en lønnedgang, og sådan er det bare ikke i sport længere," slutter den danske tennisspiller. 

Han formåede i sin aktive karriere at vinde Wimbledon i herredouble i 2012, og er nu kaptajn for det danske Davis Cup-hold i tennis.