Interview - Thomas Johansson: Det er kun begyndelsen for Holger Rune

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Interview - Thomas Johansson: Det er kun begyndelsen for Holger Rune

Thomas Johansson i Rom
Thomas Johansson i RomProfimedia
Thomas Johansson (48), der vandt Australian Open i 2002, har aldrig klaret sig bedre end til anden runde i Roland Garros. Han håber at få mere succes som træner for Sorana Cirstea, der er nummer 31 i verden. Svenskeren, der tidligere har været træner for Caroline Wozniaki og Maria Sakkari, gav Flashscore sine indtryk af den "franske" turnering, der starter på søndag, og især af Arthur Fils og Luca van Assche, de to unge franske spillere. Derudover havde han også rosende ord om danske Holger Rune.

Flashscore: Du har været træner for Sorana Cirstea (33) i nogle måneder. Hvordan går jeres samarbejde?

Thomas Johansson : Vi startede i anden halvdel af 2022, vi synes, at det gik godt, og derfor besluttede vi at fortsætte i off-season i Monaco, hvor jeg bor, og i Dubai. Begyndelsen af sæsonen var hård med Australian Open, Doha, Dubai og Abu Dhabi. Derefter gik det videre til Indian Wells, hvor hun nåede kvartfinalen, og derefter Miami, hvor hun nåede semifinalen efter at have slået Aryna Sabalenka i kvartfinalen. Nu har hun netop vundet WTA 125-turneringen i Reus på grus. Jeg er meget tilfreds med hendes fremskridt.

Hun har lige tabt i første runde i Strasbourg mod Clara Burel (7/6 7/5), er det bekymrende?

Hun er taget afsted med sin fysiske træner, og jeg tager med hende på onsdag til Paris. Jeg havde også brug for tid med min familie, for jeg har været med hende overalt siden starten af sæsonen. Jeg så hendes kamp, og jeg må indrømme, at den ikke var fantastisk. Hun havde muligheder i begge sæt, men hun spillede ikke på sit sædvanlige niveau.

I sidste ende vil det give hende mere tid til at forberede sig til sin første kamp.

Ja, hun har spillet nok på grus, og nu gælder det om at vænne sig til underlaget på Roland Garros. Jeg tror, at hun nok skal klare sig.

Sorana Cirstea i Rom
Sorana Cirstea i RomProfimedia

Det er ikke din første tjans som kvindetræner.

Ja, jeg startede som træner med Caroline Wozniacki i seks til otte måneder, og derefter arbejdede jeg med Maria Sakkari. Jeg tror, jeg er en af de få trænere, der har været med på begge tours ( han har også været træner for David Goffin, red.).

Følger du stadig med i Sakkaris karriere?

Absolut, og jeg plejer at sige, at hun er som min anden datter for mig. Vi er stadig i tæt kontakt, fordi hun også bor i Monaco. Hun er så sød. Jeg er meget glad for hendes fremskridt og for at se, at hun er solidt placeret i Top 10.

Hun er en seriøs outsider igen i år, selv om hun har en masse op- og nedture.

Hun er stadig et stykke bag Iga Swiatek, Sabalenka og Elena Rybakina, som er på et højere niveau i denne sæson. Maria er stadig en meget svær spiller at slå på grus, så jeg glæder mig til at se, hvad hun kan præstere. Hun elsker Paris, og hun spiller godt på Roland Garros. Hun er helt sikkert en outsider til titlen.

2023 er et særligt år for Frankrig, fordi det er 40-årsdagen for Yannick Noahs sejr, den sidste Grand Slam-sejr af en franskmand. I Sverige er du i en lignende situation. Siden Robin Söderling har ingen svensker talt på banen.

I øjeblikket er der brødrene Mikael og Elias Ymer, men de er stadig langt fra Top 10. Det er en skam, at Robin ikke kunne spille længere, for hvis han havde gjort det, ville han have hævet niveauet, og andre spillere ville være kommet til. Sandheden er, at jeg ikke har nogen egentlig forklaring. Hver gang jeg bliver spurgt, ved jeg ikke rigtig, hvad jeg skal sige. Vi ser ofte, at når man har en eller to spillere på meget højt niveau, er de med til at trække de andre op.

Frankrig producerer mange gode, ja, endog rigtig gode spillere, men det lykkes dem ikke at få den supermester, der kan vinde en Grand Slam og være en udfordrer til verdens førsteplads.

Arthur Fils og Luca van Assche har potentialet til at blive mestre. Det franske forbund arbejder meget godt på at uddanne den nye generation. Men samtidig er træning en rutsjebane med op- og nedture. Det hele er et spørgsmål om tid.

Luca van Assche ved Challenger 175 i Bordeaux
Luca van Assche ved Challenger 175 i BordeauxProfimedia

Han er ikke svensk, men dansk: Holger Rune har en fantastisk grusbanesæson. Tror du, at han kan vinde French Open?

Han har været meget imponerende indtil videre, og for mig er det her kun begyndelsen. Han spiller nogle gange med grænserne for korrekthed, men det er derfor, folk kan lide at se ham på banen.

Du var en hard court-spiller, og grusbanen på Roland Garros bragte dig sjældent held.

Jeg klarede mig aldrig bedre end anden runde, og det var en joke med min kone, at vi ankom fredag, og mandag aften var vi allerede hjemme igen (griner). I løbet af min karriere kunne jeg aldrig lide at spille på grus, og når jeg ser tilbage, tror jeg, at hvis jeg havde fået orden i mit spil på dette underlag, kunne jeg have kæmpet med de bedste. Faktisk er det ikke sådan, at jeg ikke vidste, hvordan man spiller på grus, for jeg havde nogle gode sejre. Men jeg kunne bare ikke spille mit rigtige spil, og jeg hadede det.

Man må sætte pris på Daniil Medvedevs nylige udvikling, hvor han i løbet af få uger har forvandlet sit spil til et punkt, hvor han for nogle fremstår som favorit til årets French Open.

Vi kender alle Daniils spilkvalitet, selv på grus. Han har altid givet det indtryk, at der ikke skal meget til, før han bliver rigtig god på det underlag. Jeg kender ham godt, og det samme gør Gilles Cervara, hans træner. Jeg ved, hvor hårdt de arbejder, og denne udvikling gør mig endnu gladere. Jeg kan godt lide at se ham spille, fordi han bringer den elektricitet ind på banen. Derefter er Carlos Alcaraz for mig stadig favoritten, og så er der selvfølgelig også Novak Djokovic, og selvfølgelig Rune. Og vi må ikke glemme, at det er bedst af fem sæt, og det giver også en fordel til de spillere, der er mentalt stabile i hele kampen.