Nye samarbejder skal få Danmark frem på magtbarometer

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce
Nye samarbejder skal få Danmark frem på magtbarometer
Danmark har mistet indflydelse.
Danmark har mistet indflydelse.PHILIP FONG/AFP
Danmarks indflydelse i toppen af internationale idrætsforbund daler og er på det laveste niveau i de ti år, hvor Danmarks Idrætsforbund (DIF) har lavet et magtbarometer over nationers indflydelse i international idrætspolitik.

Den trend skal vendes ved, at Danmark finder nye samarbejdspartnere fra andre dele af verden i stedet for primært at have samarbejdspartnere fra Europa, Australien, New Zealand, USA og Canada, "som Danmark i forvejen deler et demokratisk fællesskab med".

Det siger formanden i DIF, Hans Natorp, til DR, efter at Danmark i 2023 er rykket ned som 36 på DIF's magtbarometer.

"Vi skal i høj grad også bruge magtbarometeret til at plotte ind, hvor vi kan lave de stærkeste alliancer med nationer, som vi ikke deler kulturelt fællesskab med. Det kan være med til at sikre, at vi kan få vores dagsordener bragt frem," siger Hans Natorp til DR.

Magtbarometeret er baseret på, hvilke lande der har magtfulde poster i store idrætsorganisationer og forbund. Det kan eksempelvis være Den Internationale Olympiske Komité (IOC) eller Det Internationale Fodboldforbund (Fifa).

USA topper barometeret.

Danmark lå nummer 21 på barometeret i 2019, hvilket er den højeste danske placering. Siden er Danmark faldet 15 pladser.

Det er blandt andet et resultat af, at Poul-Erik Høyer og kong Frederik ikke længere er medlem af IOC, mens Niels Nygaard i 2021 tabte præsidentvalget i Europas Olympiske Komité (EOC), forklarer Hans Natorp til DR.

Han pointerer dog også, at Danmark stadig har en tung stemme i idrætspolitik. Danmark har eksempelvis været en væsentlig stemme i, at Rusland har fået mindre idrætspolitisk indflydelse, siden russerne invaderede Ukraine, vurderer Natorp.

Omtaler