Slovensk stærkmand snyder Asgreen: Tæt på endnu en dansk etapesejr

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Slovensk stærkmand snyder Asgreen: Tæt på endnu en dansk etapesejr

Opdateret
Fredag hentede Matej Mohorič sin sejr nummer 19 i karrieren.
Fredag hentede Matej Mohorič sin sejr nummer 19 i karrieren.Marco Bertorello/AFP
Fredag var Kasper Asgreen tæt på at gentage torsdagens kunststykke. Den stærke dansker var kommet med i et stort udbrud, hvorfra han med slovenske Matej Mohorič og australske Ben O’Connor sammen med Asgreen fik sneget sig væk. På målstregen blev Asgreen dog slået med få centermeter af Mohorič.

I 2020 rejste Søren Kragh Andersen fra Tour de France med to etapesejre i bagagen, begge vundet med flotte og veltimede udbrud. Fredag var landsmand Kasper Asgreen lige ved at gentage kunststykket, endda to dage i streg.

For ovenpå torsdagens enormt flotte etapesejr, da Asgreen slog Pascal Eenkhoorn og norske Jonas Abrahamsen i en tremandsspurt og lige præcis fik holdt et jagtende felt bag sig, sad den stærke Soudal-Quick Step-dansker igen i finalen fredag.

Her måtte han dog se sig slået på målstregen at brølstærke slovenske Matej Mohorič, der også selv har erfaring med at vinde mere end én Tour de France-etape i samme udgave, da sloveneren i 2021 vandt to lange og hårde etaper i verdens mest prestigefyldte etapeløb.

Efter tirsdagens hårde enkeltstart og onsdagens grufuldt hårde alpedag med over 5.000 meters klatring, var der særligt denne fredag lagt op til en rigtig udbrudsetape, og der var da også fra etapens reelle start masser af ryttere, der viste interesse i at etablere et større udbrud.

Legendariske Eddy Merckx var til stedet ved dagens start og hilste blandt andet på Jonas Vingegaard i gult og Kasper Asgreen.
Legendariske Eddy Merckx var til stedet ved dagens start og hilste blandt andet på Jonas Vingegaard i gult og Kasper Asgreen.Anne-Christine Poujoulat/AFP

Blandt de særligt aktive var blandt andre Lotto Dstnys altid ivrige Victor Campenaerts, ligesom også danske Mads Pedersen gerne ville med for at forsøge at vinde sin anden etapesejr i årets Tour de France. Et større udbrud blev da også etableret, men de blev holdt i relativt kort snor af feltet.

Den snor blev dog pludselig kilometerlang, da nogle af feltets helt store navne ovenpå en indlagt spurt fortsatte med at køre og således fik vristet sig væk fra feltet. Her sad blandt andet Alpecin-Deceunincks fantastisk duo, supersprinter Jasper Philipsen og megastjernen Mathieu van der Poel.

I feltet var det nemlig Jumbo-Visma, der tog fronten og satte et meget tilgivende tempo, der tillod den efterhånden kæmpestore frontgruppe, mere end 30 mand stor, at opbygge et tilsvarende kæmpestort forspring til hovedfeltet med blandt andet Jonas Vingegaard og Tadej Pogačar.

Mange ryttere tog sig en velfortjent afslapper på fredagens etape.
Mange ryttere tog sig en velfortjent afslapper på fredagens etape.Thomas Samson/AFP

Som udbruddet nærmede sig dagens finale forsøgte flere ryttere dog at køre væk. I det den forreste gruppe fik tilslutning af Jasper Philipsen og Co. havde Victor Campenaerts nemlig sneget sig væk, og belgieren fik snart følgeskab af Israel-Premier Techs erfarne australier Simon Clarke.

De to forreste endte dog med at blive til fire, da Simon Clarke faldt fra og tre nye lykkeriddere kom til i form af AG2R Citroën Teams Ben O’Connor, Bahrain-Victorious’ Matej Mohorič, og så altså danske Kasper Asgreen, mens Victor Campenaerts fortsat sad på lidt endnu.

Mens Campenaerts endte med at springe i luften fortsatte de tre øvrige forreste, og selvom der bagved blev jagtet, blandt andet af danske Anthon Charmig, der forsøgte at iscenesætte sin norske holdkammerat på Uno-X Pro Cycling, Rasmus Tiller, var det tydeligt, at alle efterhånden er godt brugte efter snart tre opslidende uger i først Spanien og efterfølgende Frankrig.

Kun ganske få centimeter adskilte Kasper Asgreen fra dagens vinder på målstregen.
Kun ganske få centimeter adskilte Kasper Asgreen fra dagens vinder på målstregen.Tim de Waele/Pool/AFP

Det stod i sidste ende klart, at vinderen skulle findes mellem Asgreen, O’Connor og Mohorič. Ingen kunne være i tvivl om, at australieren sad med de suverænt værste kort på hånden, så med en halv kilometer til målstregen forsøgte AG2R-rytteren at åbne langt udefra med et angreb, som Asgreen dog lynhurtigt besvarede.

Måske var Asgreen dog også en smule overivrig, for kort efter åbnede danskeren selv sin spurt, men Mohorič fik lynhurtigt koblet sig på danskerens hjul, og på de afgørende meter kunne sloveneren sætte et veltimet cykelkast ind og vinde med ganske få centimeter.

Det var karrierens tredje Tour de France-sejr for Mohorič, der ligeledes har vundet etapesejre i både Giro d’Italia og Vuelta a España. I det samlede klassement skete ingen ændringer i top-10, mens både britiske Tom Pidcock og føromtalte Ben O’Connor rykkede et par pladser op grundet deres deltagelse i dagens udbrud.

Det var en stærkt bevæget Matej Mohorič, der vandt fredagens etape. Tidligere på sommeren mistede holdkammerat Gino Mäder livet efter et tragisk styr i Tour de Suisse.
Det var en stærkt bevæget Matej Mohorič, der vandt fredagens etape. Tidligere på sommeren mistede holdkammerat Gino Mäder livet efter et tragisk styr i Tour de Suisse.Tim de Waele/Pool/AFP

Nu resterer blot én etape før den traditionelle paradekørsel til Paris og massespurten på Champs-Élysées. Således venter der lørdag rytterne en svær etape i Alsace. En relativt kort etape på 133,5 kilometer, der dog byder på hele seks kategoriserede stigninger og næsten 3.500 højdemeter.

Særligt de to sidste kategoriserede stigninger, først Petit Ballon og senere Col du Platzerwasel, begge stigninger i første kategori, bliver udfordringer for rytterne, men med mere end syv og et halvt minuts forspring til Tadej Pogačar, må Jumbo-Vismas danske kaptajn, Jonas Vingegaard, formodes at klare skærene lørdag og for andet år i streg vinde Tour de France.