Slovensk fænomen vinder eftertrykkeligt Giro d'Italia i første forsøg

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Slovensk fænomen vinder eftertrykkeligt Giro d'Italia i første forsøg

Pogacar i aktion under den sidste etape
Pogacar i aktion under den sidste etapeAFP
Slovenske Tadej Pogacar (25) vandt eftertrykkeligt Giro d'Italia i sin debut, da han beholdt sin uangribelige samlede føring efter søndagens 21. og sidste etape i Rom og vandt med den største samlede margin siden 1965.

UAE Team Emirates-rytteren havde været i den lyserøde førertrøje siden sejren på anden etape, den første af hans seks etapesejre, og sluttede søndagens ceremonielle 125 km lange flade løb sikkert i feltet, da Tim Merlier vandt etapen.

"Jeg er målløs, det er svært at beskrive dette øjeblik, det er fantastisk," sagde Pogacar.

"Der er helt sikkert mange gode minder, og om et stykke tid vil jeg se, hvilket der var det bedste øjeblik, men jeg synes generelt, at det var en virkelig smuk Giro."

Merlier (Soudal-Quick-Step) oversprintede Italiens Jonathan Milan (Lidl-Trek), da belgieren vandt sin tredje etape. Milan havde kørt sig tilbage til fronten til massespurten efter at være styrtet på den sidste omgang rundt om den evige stad.

"For folk er det en virkelig stor sejr, men for mig selv føles det lidt mærkeligt, fordi alle allerede var på flyet i går og drak øl og alt muligt," sagde Merlier.

"I dag er vi nødt til at køre. Den første del var let, så var det fuld gas. For mig er denne type løb lidt speciel, for sprintere er det en rigtig god sejr."

Milan, der vandt tre etaper, kunne trøste sig med at vinde pointkonkurrencen foran australske Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), der blev nummer tre på den sidste etape.

Pogacar sluttede ni minutter og 56 sekunder foran colombianeren Daniel Martinez (BORA-Hansgrohe), mens sidste års nummer to, Geraint Thomas fra Wales (Ineos Grenadiers), var yderligere 28 sekunder efter på tredjepladsen i den samlede stilling.

Han føjer Giro-titlen til sine to Tour de France-triumfer i 2020 og 2021 og gjorde det med stil og beviste præcis, hvorfor han havde været favorit før løbet, da ingen kom i nærheden af at udfordre ham, da Pogacar satte en tidlig markering på dag to.

Sidste års vinder og slovenske Primoz Roglic var fraværende i løbet sammen med Remco Evenepoel og Jonas Vingegaard, men intet kan tage noget fra Pogacars dominans i Italien, og han vil nu sigte mod Tour de France.

Udsigt over feltet, der passerer Colosseum på 21. etape
Udsigt over feltet, der passerer Colosseum på 21. etapeReuters

Pogacar tog virkelig kontrollen på syvende etape ved at vinde den individuelle tidskørsel foran Filippo Ganna og udbyggede sin føring til over to et halvt minut, og han fulgte op ved at vinde den næste etape.

Ganna tog revanche på den næste tidskørsel, men Pogacar øgede stadig afstanden til sine rivaler, da han blev nummer to, og på 15. etape var det hele næsten forbi, da sloveneren vandt sin fjerde etape og lagde yderligere tre minutter mellem sig selv og Thomas.

Pogacar vandt den næste etape, der blev ramt af vejret, og viste ingen nåde på den næstsidste dag, da han gik solo og vandt sin sjette etape og cementerede sit greb om maglia rosa med en samlet føring, der ikke er set i næsten 60 år i Giroen.

Sloveneren vandt også bjergkonkurrencen, og Pogacar kunne slappe af på den sidste dag og nyde sin første tur rundt i den italienske hovedstads gader i sikker forvisning om, at han var Giro-vinder uden skyggen af tvivl.

Han fejrede det efter målstregen med sit hold, som alle var iført særlige lyserøde trøjer på sidstedagen, og løftede senere trofæet i skyggen af Roms Colosseum, mens den slovenske hymne lød for andet år i træk.

"Den lyserøde trøje er virkelig speciel, en vanvittig oplevelse, og hele forsvaret var utroligt godt, så ja, det var vanvittigt," sagde Pogacar.