Kasper Dolbergs angrebsmakker gjorde Marokko historisk: Første afrikanske land i en VM-semifinale

Youssef En Nesyri gjorde Marokko historisk: Første afrikanske land i en VM-semifinaleAFP
Marokko skrev lørdag aften historie, da landet blev det første afrikanske land nogensinde, der kvalificerede sig til en VM-semifinale, da de på et mål af Kasper Dolbergs angrebsmakker i Sevilla, Youssef En Nesyri, vandt 1-0 over Portugal.

På forhånd var det frygtet, at kampen ville udvikle sig til et lignende scenarie, som man så i Marokkos 1/8-finale mod Spanien, hvor afrikanerne stillede sig meget langt tilbage på banen og generelt forsvarede i 120 minutter i en kamp, der var meget fattig på målchancer.

Mod Portugal gik marokkanerne også først op i presset, når Portugal nåede 5-10 meter ind på deres halvdel. Alligevel var portugiserne i stand til at skabe en række muligheder i 1. halvleg, hvor især Atletico Madrids angriber, Joao Felix var manden i centrum i manglen på Cristiano Ronaldo, som landstræner Fernando Santos havde valgt at bænke fra start for anden kamp i træk.

Joao Felix viste for første gang sin målnæse, da han efter fire minutter kom øverst til et frispark og sendte en hård header mod nærmeste stolpe, som Bono dog reddede uden problemer. Efter en halv time var Felix på spil igen, da han sendte en halvflugter afsted fra kanten af feltet. Bolden ramte Achraf Hakimi og fangede Bono på det forkerte ben, men heldigvis for marokkanerne sneg bolden sig lige forbi mål til hjørnespark.

Marokko - Portugal
Marokko - PortugalOpta by Stats Perform

Grim fejl af portugisisk målmand

Portugiserne var godt på vej mod at skabe sig et overtag, da marokkanerne meget overraskende tog føringen efter 42 minutter. Den portugisiske målmand Diogo Costa mistimede et indlæg fra Yahya Attiat-Allah, og derfor kunne Youssef En Nesyri, stige højt til vejrs og heade Marokko i front.

Portugiserne var dog meget tæt på at svare hurtigt igen tre minutter senere, da Manchester Uniteds Bruno Fernandes fra en spids vinkel på kanten af feltet var meget tæt på at overliste Bono med en fantastisk halvflugter, som ramte overliggeren.

Fra 2. halvlegs start var der dømt storoffensiv fra Portugal, som også havde bolden mest, men det var marokkanerne, der skabte de bedste chancer for at øge føringen. Først lige efter pausen, da Costa flot reddede fra et farligt frispark fra Hakim Ziyech og dernæst efter 56 minutter, da Azzedine Ounahi sparkede langt over fra kanten af feltet efter flot marokkansk kombinationsspil.

Marokko - Spanien
Marokko - SpanienOpta by Stats Perform

Intensivt portugisisk pres

Efter 51 minutter var Ronaldo blevet skiftet ind i stedet for Ruben Neves i et forsøg på at give portugiserne endnu mere dynamik i angrebsspillet. Og Portugal burde have udlignet efter en times spil, da Bruno Fernandes i en meget lovende position på kanten af feltet sparkede over, da alle havde ventet at se bolden i nettet.

Med 20 minutter igen trak marokkanerne sig så langt tilbage på banen, at det mindede mest om en sand belejring af det afrikanske mål. Men når marokkanerne, som regel med Ziyech som den store strateg, lykkedes med at spille sig uden om det portugisiske pres, var de altid farlige.

Portugal intensiverede presset mod slutningen og mens store profiler som Ziyech og Sofiane Boufal blev skiftet ud henimod slutningen af kampen, var det op til Marokkos ekstremt uprøvede kræfter at køre kampen hjem. I tillægstiden blev Marokko reduceret til 10 mand, da Walid Cheddira fik sit andet gule kort, hvilket satte afrikanerne endnu mere under pres. Men trods en kæmpe hovedstødschance til Pepe i kampens døende sekunder lykkedes det sensationelt marokkanerne at køre sejren i land.