Kantkabale venter for Jacob Neestrup: Sådan passer ny portugiser ind i København

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Kantkabale venter for Jacob Neestrup: Sådan passer ny portugiser ind i København

Diogo Gonçalves har spillet massevis af ungdomslandsholdskampe for Portugal, men på seniorniveau har portugiseren aldrig rigtigt ramt niveauet.
Diogo Gonçalves har spillet massevis af ungdomslandsholdskampe for Portugal, men på seniorniveau har portugiseren aldrig rigtigt ramt niveauet.Profimedia
Med tilgangen af portugisiske Diogo Gonçalves står Jacob Neestrup overfor lidt af et hovedbrud, når han skal sætte navn på sine kantspillere, for hvis portugiseren skal spille fast på højre- eller venstrekanten, vil det gå ud over enten store talenter eller den måske allerstørste profil.

Der er Pedro Ferreira i AaB. Tidligere var der João Pereira i Sønderjyske og OB, Tiago Targino i Randers FC, Hélder Cabral i Vejle, og så Eddi Gomes med sine bissauguineanske og portugisiske rødder.

Generelt står portugisiske spillere meget langt nede ad ranglisten over de mest repræsenterede nationaliteter i Superligaens historie. Altså fem styk i alt, hvis Eddi Gomes regnes med, hvilket selv absolutte miniputter i fodboldmæssig forstand som Litauen og Estland kan overgå med syv spillere hver.

Men nu kommer den næste i rækken altså for Portugal, for kort før årsskiftet, torsdag 29. december, kunne FC København offentliggøre, at de havde handlet ind hos mægtige SL Benfica, den portugisiske mesterklub, og havde tilknyttet Diogo Gonçalves på en kontrakt.

Men hvem er den 25-årige portugiser og hvordan kommer han til at passe ind på et FCK-mandskab, der i forvejen har nogle af sine allerstørste profiler på de offensive pladser, hvor Gonçalves som oftest har optrådt i løbet af karrieren?

Kantspiller – men også back

Der skal ikke herske nogen tvivl om, hvor Diogo Gonçalves helst spiller. Det er på kanten, og det er i en fremskudt, angribende rolle. Men sådan har det faktisk ikke altid været.

For i foråret 2021 stod daværende Benfica-træner Jorge Jesus med lidt af en kattepine på sin højreback, da det normalt klare førstevalg André Almeida sad ude med en skade. Jorge Jesus valgte at ty til en alternativ løsning, nemlig at sende Diogo Gonçalves ned som højreback, hvilket ikke nødvendigvis huede den portugisiske spiller alt for godt.

”Det har ikke været let for ham, for han kender ikke rollen specielt godt rent defensivt, og han ved ikke altid, hvordan han skal positionere sig,” fortalte Jorge Jesus dengang ifølge Mais Futebol.

Selvom Gonçalves faktisk leverede tre oplæg i sine i alt ni kampe som vikar på højrebacken hos Benfica i den sæson, så var det dog ikke noget, der skulle blive gentaget i hverken den seneste eller indeværende sæson, hvor Gonçalves har spillet samtlige af sine kampe som enten højrekant eller venstrekant.

Farlige indlæg, tvivlsomme afslutninger

Hvis FCK-fans havde håbet, at hovedstadsklubben fik fingrene i en målsluger, så vil de formentlig være skuffede over Diogo Gonçalves’ CV, for selvom karrieren fortrinsvis er blevet brugt på modstanderens banehalvdel, så har Gonçalves ikke ligefrem hamret målene ind, særligt ikke i de seneste sæsoner.

I sine sidste 54 optrædener for Benfica – kampe spillet i seneste og denne sæson – blev det således kun til én enkelt sølle scoring, og den faldt som indskifter mod FC Midtjylland i Champions League kvalifikationen tilbage i august.

Til gengæld fik Gonçalves lagt op til to scoringer i den portugisiske liga for sin nu tidligere arbejdsgiver i seneste sæson, og kigger man på statistikkerne gennem Gonçalves karriere, er netop rollen som målmager en, som portugiseren gerne indtager.

Diogo Gonçalves har ikke ligefrem har udpræget succes hos Benfica i de seneste sæsoner.
Diogo Gonçalves har ikke ligefrem har udpræget succes hos Benfica i de seneste sæsoner.Flashscore

For ifølge tal fra WhoScored har Diogo Gonçalves leveret 73 chanceskabende afleveringer i den bedste portugisiske række siden 2017, hvor det både er blevet til optrædener for Benfica og for Famalicão, hvortil Gonçalves tidligere i karrieren var udlejet.

Og ud af disse 73 chanceskabende afleveringer er de 41 af dem altså kommet på indlæg, hvilket vidner om en skarp højrefod, når det gælder om at finde pandebrasken eller støvlerne hos medspillere i boksen. Faktisk er 15 af de chanceskabende afleveringer kommet på hjørnespark, hvorfor FCK altså også kan se frem til noget af en dødboldsspecialist, der virkelig kan serve boldene ind i feltet. Netop Gonçalves’ indlæg er da også tidligere blevet rost.

”Diogo Gonçalves har forbedret sig meget i sine beslutninger, han har god kvalitet i sine indlæg og kan accelerere spillet, når han ønsker det,” fortalte Jorge Jesus ifølge O Jogo om Gonçalves, da portugiseren vikarierede som højreback.

Talenter eller Diogo

Men hvordan passer Diogo Gonçalves så ind hos FC København? Medmindre Jacob Neestrup står med planer om at omskole portugiseren til en mere central rolle, eller måske endda at sende Gonçalves tilbage til den føromtalte højreback, så får portugiserens ankomst til København formentlig betydning for ét eller flere talenter.

For på venstrekanten har FCK oftest benyttet 20-årige Mohamed Daramy, der er lejet hos hollandske Ajax, mens det på højrekanten ganske ofte har været enten 19-årige islandske Ísak Bergmann Jóhannesson eller 17-årige svenske Roony Bardghji, der har fået minutterne.

Dertil kommer Jóhannessons 19-årige landsmand Hákon Arnar Haraldsson, der også har fået fint med spilletid på højrekanten, mens 22-årige nigerianske Paul Mukairu er rosinen i pølseenden, og formentlig må se tilgangen af Gonçalves som lidt af et dødsstød, efter nigerianeren slet ikke har fået gang i karrieren hos FCK.

Spørgsmålet bliver således, hvordan Jacob Neestrup får denne kabale af offensive talenter til at gå op med tilgangen af Diogo Gonçalves, der må forventes at skulle varetage enten højre- eller venstrefløjen hos de forsvarende danske mestre.

Hvis Gonçalves er tiltænkt en rolle i højre siden af banen vil det altså gå hårdt udover nogle af klubbens allerstørste talenter, der sågar er ejet af FCK selv og potentielt kan indbringe mange penge i fremtidige salg. Vælger man at spille Gonçalves i venstre side vil det omvendt tage spilletid for klubbens måske allerstørste profil og bedste spiller, om end Daramy blot er i FCK på lånt tid i denne omgang.

En alternativ løsning ville være at spille netop Mohamed Daramy som centerforward, men her har Andreas Cornelius været sikkert førstevalg hos Neestrup, når den bomstærke spydspids ellers har været skadesfri.

Sidst kunne Neestrup være fræk og følge i Jorge Jesus’ fodspor og bruge Gonçalves på højrebacken, men med Kevin Diks, Elias Jelert og Peter Ankersen i truppen, ville det næppe give meget mening at satse på en offensivt orienteret spiller med ganske lidt erfaring på positionen. Således står Neestrup med et potentielt luksusproblem på sine to kanter.