Ida Karstoft er et godt bud på dansk OL-finale, men akillessenen kan slukke alle drømme

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Ida Karstoft er et godt bud på dansk OL-finale, men akillessenen kan slukke alle drømme

Ida Karstoft er ovenud lykkelig efter bronzemedaljen.
Ida Karstoft er ovenud lykkelig efter bronzemedaljen.Profimedia
På trods af dårlige træningsbetingelser har den danske sprinter Ida Karstoft på kort tid gjort sig til en af de mest profilerede danske atleter ved både at slå rekorder og vinde medaljer. Den tidligere Brøndby-spiller fortæller til Flashscore, at hun drømmer om at kvalificere sig til OL, men at en spændt akillessene kan spænde ben for alle hendes drømme.

Der er helt stille på det atletikstadion i München den 19. august 2022, hvor kvindernes EM-finale på 200 meter-disciplinen skal afvikles.

”Set.”, lyder det over højtalerne. De otte finalister indtager den velkendte foroverbøjede position i startblokken.

Herefter lyder startskuddet. Sprinterne sætter af. Tilskuernes begejstring stiger, der hujes fra lægterne, sprinternes kroppe bevæger sig hurtigere og hurtigere, mens de nærmer sig målstregen.

Knap 23 sekunder senere er finalen forbi. Atleterne kigger i spænding op på storskærmen og afventer den endelige afgørelse.

Resultatet står klart: Ida Karstoft har løbet den tredjebedste tid.

Den lykkelige dansker tager Dannebrog om sig og omfavner og lykønsker den schweiziske vinder.

Ida Karstoft leverede en forrygende tid, der lød på 22,72 sekunder. Det sikrede hende en bronzemedalje, og dermed løb hun sig ind i historiebøgerne, da det kun var fjerde gang, at Danmark har vundet en medalje ved EM i atletik på kvindesiden.

Ida Karstoft efter sin EM-bronzemedalje.
Ida Karstoft efter sin EM-bronzemedalje.Profimedia

Flotte resultater mod alle odds

Den flotte bedrift af Ida Karstoft bliver endda endnu vildere, når man kigger på, at konkurrencen i udlandet er voldsomt hård, og at de danske atletikudøvere ikke har samme faciliteter i Danmark, som de har andre steder i Europa. Netop de manglende faciliteter gør, at Ida Karstoft må søge over Øresundsbroen om vinteren.

”Når man kigger på faciliteterne i Danmark, så er der jo ikke nogen indendørshaller med en rund løbebane på Sjælland, hvilket kan gøre det besværligt for en 200 meter-løber. Derfor tager jeg til Malmø hen over vinteren og træner indendørs der. På den måde kan man godt mærke, at det er en nichesport i Danmark.”, fortæller Ida Karstoft og fortsætter:

”På trods af det, så klarer vi os jo godt, og der er nogle gode resultater for tiden. Det ligner lidt, at vi er inde i en guldalder. Flere danske rekorder og vi har flere med end nogensinde, så der er en god udvikling i sporten i Danmark.”

Selvom faciliteterne ikke er på samme niveau, som de konkurrerende lande, så nyder Ida Karstoft at være sprinter i Danmark. Der er dog visse udfordringer ved at dyrke en ”nichesport” som atletik.

”Der er selvfølgelig stor forskel i den økonomiske del, hvis man sammenligner det med fodbold. Atletik er jo lidt en nichesport i Danmark og ligesom med andre nichesportsgrene, så kan det være svært at få det til at køre rundt økonomisk. Heldigvis gør jeg det ikke for pengenes skyld.”

I starten af januar blev Ida Karstoft hyldet for sine præstationer i 2022, da hun modtog ’Intet er umuligt-prisen’ ved den årlige sportsgalla, ’Sport 2022’. Her vandt hun blandt andet foran Christian Eriksen og Holger Rune. Med prisen fulgte også en check på 75.000 kroner.

Fodbold lagde grundstenen til atletikkarriere

Ida Karstofts vej ind i atletikken er ret speciel. Den 27-årige sprinter spillede nemlig fodbold på højt plan og var på kontrakt i Brøndby IF, indtil hun i en alder af 20 år skiftede fodboldstøvlerne ud med pigsko. En sen alder at starte med en ny sportsgren, men Ida Karstoft mener, at hendes tid som fodboldspiller har givet hende en masse positive elementer, som hun kunne bruge til hurtigt at blive god på løbebanen.

”Fordelen ved, at jeg har dyrket andre sportsgrene er, at jeg rent motorisk stod et godt sted, inden jeg startede med atletik. Derudover havde jeg også en rigtig god grundform og var vant til at presse mig selv fysisk.”

Nogle vil måske påstå, at hvis Ida Karstoft var startet i en tidligere alder, så kunne hun være på et endnu højere niveau nu. Det tror den danske sprinter dog ikke nødvendigvis er rigtigt.

”Måske jeg kunne have været der, hvor jeg er nu, i en tidligere alder, hvis jeg var startet tidligere og havde fået mere specifik træning, da jeg var yngre.”, fortæller Ida Karstoft og fortsætter:

”Jeg kunne også have mistet lysten til at dyrke sporten, hvis jeg var startet som helt ung. For mig er atletik stadig nyt og spændende, så jeg synes ikke, at der er nogle ulemper ved at være startet som 20-årig.”

Den individuelle sport passer bedre

Det kan være noget af en omvæltning, når man pludselig skifter fra en holdsport som fodbold til en individuel sport som atletik. For Ida Karstoft har det dog givet hende mulighed for at se, at hun faktisk passer bedre ind i den individuelle sportsgren til trods for, at hun kun havde prøvet kræfter med holdsport som håndbold og fodbold.

”Jeg har egentlig altid troet, at jeg trives bedst i holdsport, men efter jeg er startet til en individuel sportsgren, så kan jeg mærke, at det passer bedre til mig mentalt.”, Forklarer Ida Karstoft og uddyber:

”Det er megafedt at være en del af et hold og den gode stemning i et omklædningsrum, men på banen er man meget afhængig af andre, og hvis jeg laver en fejl, så går det også ud over holdet og omvendt. På den måde kan både løfte hinanden, men man kan også trække hinanden ned.”

Nu er hun kun afhængig af sig selv, og det er noget, hun nyder.

”I individuel sport er det dig selv, der styrer præstationen, og det er meget tilfredsstillende. Hver gang jeg træner, så træner jeg udelukkende for, at jeg bliver bedre.”

Selvom Ida Karstoft er alene på banen, når hun løber mod nogle af de dygtigste sprintere i verden, så har hun stadig følelsen af at være en del af et hold. Hun træner nemlig sammen med en masse andre atletikudøvere, hvor der er et godt socialt sammenhold, hvilket kom lidt bag på den hurtige vestjyde.

”Jeg er dog blevet positivt overrasket over, hvor socialt det er i atletik. Selvom jeg er alene på banen, så træner jeg med et hold stort set hver dag. Derudover møder man også en masse nye mennesker, når man rejser meget rundt, så der er et megafedt fællesskab i atletik.”

Skade og ambitionen om OL

Ud over bronzemedaljen ved EM, så vandt Ida Karstoft også Diamond League-stævnet Oslo. Derudover satte hun ved flere lejligheder ny dansk rekord på 200 meter-distancen.

De forrygende resultater fra 2022 har naturligvis tiltrukket stor interesse og nysgerrighed på, hvad det kan blive til i år. Desværre for Ida Karstoft har hun måttet melde fra til indendørssæsonen grundet en drilsk skade.

”Jeg har haft bøvl med akillessenen i fire år nu. Sidste år gik det rigtig godt med den, men på træningslejren i januar kunne jeg godt mærke, at det hele spændte op og gjorde ondt.”, fortæller Ida Karstoft og fortsætter:

”Jeg kunne godt løbe, og jeg tror også, at jeg kunnet have gennemført indendørssæsonen, men det ville ikke have været optimalt. Derfor har jeg valgt at fokusere på at blive klar til udendørssæsonen.”

Ida Karstoft er begyndt at løbe igen, og hun bygger stille og roligt på, så hun kan være klar til udendørssæsonen, som starter i midten af maj. Til august er der VM i Budapest, hvor hurtigløberen forventer at være klar og præstere godt.

Ida Karstoft efter sit løb, der sikrede hende EM-medaljen
Ida Karstoft efter sit løb, der sikrede hende EM-medaljenDeca text&bild

Det eneste, der nok kan overgå VM, er OL. I sommeren 2024 skal nemlig afholdes OL i Paris, hvor de allerbedste atleter verden skal kæmpe om at blive udødeliggjort. Den regerende EM-bronzevinder er da heller ikke i tvivl om, hvad hendes ambitioner er, når snakken falder på de ikoniske lege.

”Jeg skal med. Der er ikke så meget der.”

Karstoft ligger lige nu nummer 13 på verdensranglisten, og hun er sikker på, at niveauet er godt nok til at komme med. Hun har da heller ikke grund til tro andet. Hendes fænomenale 2022 ville nemlig have givet hende en OL-plads, hvis legene var blevet afholdt i sommer.

”Hvis der havde været OL sidste år, så havde jeg været med. Så hvis jeg kan holde samme niveau som sidste år, så burde jeg kunne kvalificere mig til OL.”

Det vides endnu ikke, om danskerne får mulighed for at se Ida Karstoft til OL til næste år. Det er dog stensikkert, at der er mange, der glæder sig til at se, hvor hun står, når hun vender tilbage til startblokken i udendørssæsonen til maj.