Tre ting vi lærte fra gruppespillet ved Kvindernes fodbold-VM

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Tre ting vi lærte fra gruppespillet ved Kvindernes fodbold-VM

Opdateret
Danmark og England i aktion under Kvinde-VM
Danmark og England i aktion under Kvinde-VMProfimedia
VM-gruppespillet er slut og det er dermed blevet tid at analysere tre ting, som vi har lært baseret på de 48 VM-kampe, som hidtil er blevet spillet i Australien og New Zealand.

FIFA har gjort meget ud af at fortælle, at udviklingen i kvindernes fodbold har taget enorme skridt fremad gennem de seneste år, men spørgsmålet er om VM-slutrunden også har reflekteret det. Flashcore.dk ser tilbage på de tre mest betydningsfulde ting, som vi har lært over de hidtidige 15 dage, hvor VM-slutrunden har kastet sit stjernestøv over os siden den blev skudt i gang den 20. juli med åbningskampen mellem New Zealand og Norge.

Lene Christensens indsats mod England
Lene Christensens indsats mod EnglandOpta by Stats Perform

Målmands-standarden har næsten altid været et emne, der har været varmt debateret under VM-slutrunder, og denne VM-turnering er ingen undtagelse. Det er måske den position på banen, hvor forskellen mellem mænd og kvinder er mest synlig eftersom kvinder af naturlige årsager ikke har den samme springkraft som mændene. Derfor har man i VM-slutrunden også meget sjældent set at kvindelige målmand går ud af feltet og piller indlæg ned eller bokser bolden væk. 

De kvindelige målmænd har i feltet ikke den samme "dikterende tilstedeværelse" i feltet, som man ofte ellers ser i herrekampe og derfor er der næsten også altid fare på ved indlæg. Der har også været eksempler på mangelfuldt målmandsspil i slutrunden, f.eks karakteriseret ved at Amalie Vangsgaard kunne heade bolden i mål fra 14 meter i den første danske gruppekamp mod Kina, hvilket reelt ikke burde have været muligt. 

Alligevel har man set at målmændenes præstationer er i rivende udvikling skal man dømme ud fra VM-slutrunden og FIFAs statistik. Gennem den første halvdel af gruppespillet, havde målmænd generelt en redningsprocent på 74% af alle forsøg, hvilket er en stigning på 4% i forhold til den seneste VM-slutrunde i Frankrig og en stigning 9% i forhold til VM i 2015 i Canada

Da man havde nået halvdelen af kampene i slutrunden, havde man registreret 23 "clean sheets" i forhold de 25 "clean sheets", der blev registreret for hele VM-turneringen for fire år siden i Frankrig. Det kan tyde på, at de større ressourcer, der er til rådighed i dag i form af målmandstrænere, tekniske og taktiske analyser, bedre træningsforhold, etc.. har haft en positiv indflydelse på målmændenes ageren.

Argentinas kvinder stærkt utilfredse med dommeren
Argentinas kvinder stærkt utilfredse med dommerenLivesport

En ting, der altid er enorm fokus på VM-slutrunder er dommernes præstationer. FIFA har haft en "all-female" regel for VM for kvinder siden 1995, som en del af deres kompromis om at inkludere kvinder i alle grene af spillet. Ifølge FIFA vil i alt 33 dommere, 55 assisterende dommere og 19 videomatch officials (VMO'er) være en del af turneringen. Mens reglen om "all-female officials" er blevet kritiseret, oplyser organisationen, at "FIFA's kvinders dommerprogram har sikret en målrettet forberedelse på højt niveau i hele forberedelsesfasen" til dette VM.

Det må i bedste fald siges at være en sandhed med modifikationer. Der har igennem turneringen allerede været en del tvivlsomme dommer-præstationer, som bl.a. påvirkede Danmark i kampene mod England og specielt Haiti, hvor Danmark fuldstændigt urimeligt fik ikke færre end tre mål annulleret. 

"It is a disgrace!" Sådan lød det også fra Danmarks landstræner, Lars Søndergaard, i VM-sejren over Haiti, da han var stærkt utilfreds med dommeren. "Hvis jeg skal sige det pænt, så er det jo, som det er. Vi kan jo ikke rigtig gøre noget ved det. Men der var lidt komiske ting, hvor tingene blandt andet blev sat for hurtigt i gang, inden vi var klar", sagde Søndergaard, der også var meget utilfreds med VARs underkendelse af Pernille Harders sene scoring eftersom billederne klart viste, at der ikke blev begået frispark på Haiti's målmand forinden. 

Den sydkoreanske dommer Oh Hyeon-jeong skabte også kaotiske tilstande under kampen mellem Spanien og Zambia, da hun hun lavede en fejl i annonceringen af en VAR-dom. Det er sjældent at man ser kvinder dømme fodboldkampe på højt niveau, og det ville klæde FIFA, at indsætte mandlige dommere til kvindernes VM.

Tyske spillerere skuffede efter kampen mod Sydkorea
Tyske spillerere skuffede efter kampen mod SydkoreaProfimedia

VM-gruppespillet har også været karakteriseret ved at favoritterne på det nærmeste er faldet på stribe. Turneringens allerstørste chok kom fredag, da de dobbelt verdensmestre fra Tyskland, som før dette VM blot havde tabt en enkelt kamp i gruppespillet, allede måtte lade livet før knout-out fasen, da de sensationelt endte på tredjepladsen i gruppen efter Colombia og Marokko.

Næsten lige så overraskende var det, at Brasilien måtte rejse tidligt hjem efter at "Seleção" måtte se Frankrig og Jamaica sætte sig på de øverste placeringer i gruppen. Dermed blev i det VM-sammenhæng også sidste gang, at man fik fornøjelsen af at se den 37-årige seksdobbelte vinder af prisen som verdens bedste fodboldspiller, Marta, i aktion under VM, en turnering, som hun aldrig nåede at vinde.  

Også Canada, som der var stillet store forventninger til i turneringen er ude efter at de blev effektivt til vægs af Australien, Danmarks modstandere i 1/8 finalen i et nederlag på 4-0. Canada's forstyrrelser op til VM blev forstyrret af uenigheder med forbundet om manglende løn, men at de at de skulle forlade turneringen så hurtigt var alligevel en stor overraskelse.

Favoritterns overraskende exit er helt sikkert et signal om forskellen på de bedste og de næsbedste er blevet markant mindre. Der er givetvis en langt større taktisk forståelse for, hvordan man i dag effektivt lukker ned for favoritternes mest frygtede våben, og fysisk og mentalt har de mindre hold udviklet sig voldsomt i forhold til tidligere tiders VM.