Derfor er Europas største klubber ude efter Lyons seneste vidunderbarn Rayan Cherki

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Derfor er Europas største klubber ude efter Lyons seneste vidunderbarn Rayan Cherki

Opdateret
Rayan Cherki i aktion for Frankrigs U21-hold
Rayan Cherki i aktion for Frankrigs U21-holdProfimedia
Teenageren Rayan Cherki har sat sig selv forrest i transfervinduet, efter en fremragende sæson med Lyon blev fulgt op af en stærk præstation for Frankrig ved sommerens U21-EM.

Lyon er en af Europas bedste talentfabrikker. De er ansvarlige for at have skabt spillere som Anthony Martial, Alexandre Lacazette, Nabil Fekir, Houssem Aaour, Corentin Tolisso, Loic Remy og Karim Benzema. Deres seneste stjerne har dog potentialet til at overstråle dem alle.

Cherki er hurtigt ved at blive en af de mest omtalte unge fodboldspillere i Europa, især på baggrund af hans stærke præstationer for Frankrig ved sommerens U21-EM.

Han kan prale af at være den yngste målscorer i UEFA Youth Leagues historie (15 år og 33 dage), den yngste målscorer i Lyons historie (16 år og 140 dage), den yngste spiller til at spille i en Champions League-semifinale (17 år og tre dage) og den første spiller født i 2003 til at spille i Ligue 1 (16 år og 63 dage).

På trods af hans åbenlyse potentiale havde det indtil sidste sæson været småt med seniorminutter på banen for Lyon. Teknisk set var han med i 49 Ligue 1-kampe for det franske hold mellem 2019/20 og 2021/22, men kun ni starter i den periode signalerede, at han ofte var tvunget til at nøjes med akademi-optrædener og seniorindhop.

Det ændrede sig dog i sidste sæson efter ankomsten af træner Laurent Blanc, som gav Cherki muligheden for at vokse og begynde at udfolde sit fulde potentiale. Teenageren spillede 1.872 Ligue 1-minutter i sidste sæson, hvilket svarer til ca. 55% af Lyons kampe. Det var et spring fra blot 440 minutter (13%) i sæsonen før.

Cherki belønnede tilliden fra sin træner med fire mål og seks assists, hvilket gjorde ham til den yngste spiller med ti eller flere mål-involveringer i Ligue 1 i sidste sæson. Et imponerende afkast, men det er kun begyndelsen, når det gælder om at fremhæve hans talent.

Han er ekstremt teknisk begavet. En stor faktor i det er, at han er utroligt stærk med begge ben, hvilket gør ham til en dødbringende dribler.

Ingen spiller i Ligue 1, der spillede over 1.500 minutter, forsøgte sig med flere driblinger end Cherki i sidste sæson (7,6 pr. 90), og husk på, at dette var i en liga, der huser superstjerner som Lionel Messi, Neymar og Kylian Mbappe. Cherki førte også ranglisten med hensyn til det højeste antal progressive afleveringer pr. 90 (6,4).

Vi kan se et eksempel på, hvordan hans evne til at være så uforudsigelig på bolden kan skabe kaos for modstanderens forsvarere nedenfor, taget fra Lyons 3-0-sejr over Reims i maj. Bemærk, hvilken retning Cherki vender, når han modtager bolden. Han er vendt mod sit eget mål og under pres fra en forsvarsspiller.

Rayan Cherki viser sine færdigheder
Rayan Cherki viser sine færdighederFlashscore

Lyon-spilleren vender 180 grader og dribler væk fra presset, før han begynder at angribe modstanderens forsvar.

Cherki på bolden
Cherki på boldenFlashscore

Forsvarsspilleren foran ham begynder at dreje sin krop for at skærme Cherki ned ad linjen og forhindre ham i at lave et farligt løb gennem midten. Det er standard at se forsvarsspillere forsøge at tvinge angribere i en bestemt retning, hvor de føler sig mere komfortable med at forsvare.

Cherki tager kampen op med en forsvarer
Cherki tager kampen op med en forsvarerFlashscore

Men med lynets hast skærer Cherki ind foran forsvarsspilleren, som er for langsom til at reagere og efterfølgende bliver tvunget til at nedlægge ham, hvilket giver et gult kort.

Cherki bliver fældet
Cherki bliver fældetFlashscore

Selvom Cherki er ekstremt farlig i det opbyggende spil, skal man ikke glemme, at han kombinerer det med et flot slutprodukt. Hans ti ligamål i sidste sæson understreger det til dels, men et dyk ned i de underliggende tal illustrerer det yderligere.

Sidste sæson i Lyon havde han den højeste forventede assist (xA) pr. 90 i gennemsnit (0,34), og han var også nummer to i klubben til at forsøge det højeste antal skud pr. 90 (2,93).

Med et så velafrundet angrebsartilleri er det ingen overraskelse, at offensivspilleren fik en meget fri rolle for Lyon i sidste sæson. Han spillede til venstre, til højre, bag angriberen og nogle gange endda selv i front.

Som et resultat af alt dette har Cherki sat sig selv på radaren hos mange topklubber i hele Europa. Lyon er forståeligt nok ivrige efter at beholde teenageren på Groupama Stadium, men det ser ud til at blive svært.

Ikke mindst fordi det i denne måned blev annonceret, at den franske klubs transferaktivitet og lønudgifter vil blive overvåget af fransk fodbolds finansielle vagthund, Direction Nationale du Controle de Gestion (DNCG) på grund af økonomiske problemer, hvilket betyder, at klubben måske bliver nødt til at sælge for at forbedre deres regnskab.

Det menes, at Cherki er vurderet til cirka 434 millioner kroner, efter at hans kontrakt i april automatisk blev forlænget med et år frem til 2025, da en klausul blev udløst. Men i betragtning af hvor højt teenagerens topniveau ser ud, kan det være en værdifuld investering for enhver interesseret klub.