Flashscore Awards: Aitana Bonmatí kåret til årets spiller 2023

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Flashscore Awards: Aitana Bonmatí kåret til årets spiller 2023

Aitana Bonmatí var den bedste spiller ved VM.
Aitana Bonmatí var den bedste spiller ved VM.AFP
Midtbanespilleren vandt for nylig Ballon d'Or og er spidskandidat til The Best, en pris, hun sigter efter at modtage i februar.

Flashscore News-redaktionen, der består af journalister fra mere end et dusin lande, har kåret Aitana Bonmatí som årets spiller i 2023.

Hendes holdkammerat Alexia Putellas havde været den store stjerne i de foregående to år, men den alvorlige knæskade, hun pådrog sig i optakten til EM 2022, betød, at hendes navn blev fjernet fra listen over kandidater til de individuelle priser.

Ikke desto mindre forbliver prisen i familien, da FC Barcelona har etableret sig som den toneangivende klub i Europa efter at have vundet Champions League.

Aitana, ligesom Iniesta

Alle fodboldfans kender til Lionel Messi, Erling Haaland eller Kylian Mbappé, men når det gælder kvindelige fodboldspillere, er kendskabet ikke så stort. Den spanske Manchester City-manager Pep Guardiola kender dog meget til de kvindelige fodboldspillere, og han er "forelsket" i Aitanas evner på bolden og sammenligner hende med en spansk legende: "Jeg vil sige, at hun er kvindefodboldens svar på Iniesta".

Aitana Bonmatís statistik.
Aitana Bonmatís statistik.Flashscore

Hun er god med begge ben, hvilket gør det er svært for modstanderne at læse, hvilken vej hun vil drible. Som hendes statistik viser (16 mål og cirka 20 assists for sin klub i sidste sæson), er hun meget dygtig til både at sætte sine holdkammerater i scene, men også selv at score det afgørende mål.

En leder uden grænser

Uanset om hun bærer anførerbindet eller ej, opfører hun sig altid som en leder. Man ser hende ofte opmuntre sine holdkammerater på banen, og holde presset højt oppe på modstanderens banehalvdel.

Aitana ved Ballon d'Or-gallaen.
Aitana ved Ballon d'Or-gallaen.AFP

På banen har hun gjort det til en vane at toppræstere i de store kampe, hvilket blandt andet kunne ses i kampen mod Benfica i Champions League eller hendes exceptionelle præstation mod Real Madrid.

Bonmatí har allerede scoret otte mål og leveret seks assists i denne sæson. Hendes gennemsnitlige rating fra Flashscore ratingsystemet (7,5 i Liga F og 8,6 i Champions League) er mere end imponerende.

Forvandlingskuglen til VM: Fra tvivlsom til MVP-titel

Konflikten mellem spillerne og det spanske fodboldforbund, som brød ud i 2022, har holdt nogle af landsholdets nøglespillere ude, såsom Patri Guijarro og Mapi León.

Aitana Bonmatí var oprindeligt heller ikke en del af de spillere, der skulle have været med, men en ændring i sidste øjeblik betød, at hun blev inkluderet på holdet. Hun havde misset næsten 365 dage på landsholdet, før hun kom med slutrunden til allersidst.

At Jorge Vildas hold vandt i Australien og New Zealand, skyldes i høj grad Aitana, som blev kåret til turneringens bedste spiller af FIFA. Hun knuste Costa Rica i åbningskampen, var relativt anonym i de efterfølgende gruppekampe, strålede mod Schweiz (to mål og to assists) og lyste op for sit hold i de efterfølgende knockoutkampe.

Hun sluttede turneringen med tre mål og to assists - hvilket er det tydeligste bevis på, at det ville være forkert at bedømme hende på tal alene. For at vende tilbage til den sammenligning, som Guardiola lavede for et par uger siden, skal vi bare huske på, at Iniesta kun scorede to gange under den uforglemmelige turnering i Sydafrika i 2010, hvor Spanien blev verdensmestre, ligesom hun gjorde denne sommer.