Hack weekenden: Girona kan afslutte Sevillas stime, Sunderland stræber mod playoffs

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Hack weekenden: Girona kan afslutte Sevillas stime, Sunderland stræber mod playoffs

Opdateret
Girona slog Sevilla 2-1 i deres tidligere møde i denne sæson
Girona slog Sevilla 2-1 i deres tidligere møde i denne sæsonProfimedia
Hvem vinder kampen? Ja, det er det centrale spørgsmål, som sportsfans og eksperter verden over dagligt stiller sig selv. De fleste gange lader de sig dog mere styre af følelser og indtryk end af rå data. Det rigtige svar på dette spørgsmål kan ofte være ekstremt værdifuldt, især hvis tallene tyder på, at favoritterne falder igennem.

Derfor bringer Flashscore i samarbejde med et team af analytikere fra det tjekkiske datafirma 11Hacks hver fredag en datadrevet oversigt over, hvor de (u)forventede resultater kan forekomme i den store fodboldverden, så du i sidste ende kan få hjælp til at hacke weekenden.

Sevilla - Girona (mandag)

For ikke så længe siden var Sevilla i en alvorlig krise, som ikke skyldtes tilfældigheder, men meget dårlige defensive og offensive præstationer. Tilbage i anden halvdel af marts sad holdet ifølge den forventede pointmetrik (xPoints) på en 15. plads i LaLiga-tabellen, kun to point over nedrykningspladserne.

Det var på det tidspunkt, at klubbens ledelse afskedigede cheftræner Jorge Sampaoli, som blev erstattet af Jose Luis Mendilibar, tidligere fra Deportivo Alaves og før det Eibar.

Under hans ledelse har Sevilla spillet syv kampe, hvoraf ingen af dem er blevet tabt. Som følge heraf er de rykket op på 11. pladsen i tabellen og har endda slået Manchester United ud af Europa League-kvartfinalen.

På mandag tager det genfødte andalusiske hold hjemme imod Girona, der ligger på tiendepladsen, og fansene forventer mere succes. I virkeligheden bliver det dog slet ikke en let kamp, da Sevillas resultater ikke fortæller hele historien.

De underliggende data viser, at ud af de syv nævnte kampe har Sevilla kun domineret markant i returkampen mod United. Ellers har alle deres møder generelt været jævnbyrdige, mens hjemmesejren mod Villareal i sidste runde var statistisk set ufortjent.

Indkasserede mål og forventede mål imod i LaLiga
Indkasserede mål og forventede mål imod i LaLiga11Hacks / Flashscore

Selv om kampen endte 2-1, havde Villarreal et betydeligt territorialt overtag, hvilket de bekræftede med flere farlige skudmuligheder, mens den forventede målscore endte: 0,7-2,3.

En af Sevillas helte var målmand Marko Dmitrovic, der kun har spillet 716 minutter indtil videre i denne sæson, men som allerede har lukket fire færre mål ind end den gennemsnitlige LaLiga-målmand ville have gjort på de samme skud, ifølge matematiske modeller.

Gironas Paulo Gazzaniga er dog også blandt de bedste spillere på denne position, og denne fordel forstærkes yderligere af det faktum, at det gæstende hold har et synligt bedre forsvar, når det gælder kvaliteten af de skud, der er tilladt.

Mens Sevilla noterer et gennemsnit på 1,44 xGa pr. kamp, så ligger Girona på blot 1,12 xGa. Sevilla har heller ikke overtaget i angrebet, da begge hold genererer omkring 1,1 xGG pr. kamp fremadrettet.

Gironas store våben, udover et fornuftigt forsvar, vil være deres kontraangreb. De skaber over gennemsnittet mange chancer fra dem, mens Sevilla er det næstdårligste hold i ligaen, når det kommer til antallet af tilladte chancer fra sådanne situationer.

Desuden har de allerede lukket 19 mål ind fra kontraer, hvilket er langt det mest målrige i ligaen.

Så selvom Sevilla har været på en varm stime, kan Girona altså godt gøre dem urolige på mandag.

Sunderland - Watford (lørdag)

Det engelske mesterskab har kun to runder tilbage. Burnley og Sheffield United har sikret sig oprykning til Premier League, mens Luton og Middlesbrough har sikret sig deres plads i slutspillet. De resterende to pladser er endnu ikke afgjort.

Tabellen er ekstremt tæt, da femtepladsen Coventry og 12.-pladsen Swansea i øjeblikket kun er adskilt af fire point.

En af kandidaterne til oprykning er Sunderland, som nu ligger på sjettepladsen. De får dog besøg af Watford, der ligger på 13. pladsen, på lørdag i en kamp, der er yderst svær at forudsige.

Ifølge de forventede point - det pointantal, der bestemmes af kvaliteten af de chancer, der skabes og tillades - burde de to holds placeringer faktisk være omvendt. Watford burde ligge på sjettepladsen med 68 point, mens Sunderland burde ligge på ellevtepladsen med 63 point. Dette illustrerer yderligere, hvor konkurrencedygtig ligaen er.

Point og forventede point i Championship
Point og forventede point i Championship11Hacks / Flashscore

Mens Sunderland har en tendens til at spille primært kombinationsfodbold og generere afleveringer på jorden inden for eller tæt på modstanderens straffesparksfelt, koncentrerer Watford sig primært om diagonalbolde ind i den sidste tredjedel som en offensiv tilgang.

Sunderland har store problemer med at forsvare korsangreb, og ifølge en analyse er det de situationer, hvorfra de har tilladt modstanderne deres største chancer.

Det faktum, at de også er det dårligste hold til at opsamle returbolde , er også et problem, så der er en rimelig chance for, at Watford dermed vil udnytte dem i farlige situationer. The Hornets skaber det femtehøjeste antal chancer fra kontraangreb i konkurrencen, så det er noget at holde øje med.

Kan Sunderland rejse sig og gå videre til slutspillet, eller bliver de sprunget over i en af europæisk fodbolds hotteste kampe?

Slovan Bratislava - Trnava (fredag)

Fans af slovakisk fodbold har det held at følge et ekstremt tæt kapløb om titlen. DAC Dunajska Streda fører i øjeblikket Fortuna Ligaen med et enkelt point ned til Slovan Bratislava, og den 7. maj spiller de endnu en kamp i mesterskabsgruppen.

Den nuværende runde skal dog stadig spilles, inden det sker. Mens DAC skal møde sjetteplacerede Podbrezova, skal Slovan på fredag ud i en meget svær hjemmekamp mod Trnava.

Med hensyn til kvaliteten af skabte og tilladte chancer er begge hold meget ens i den nuværende sæson til dato. De skaber begge 1,5 forventede mål pr. kamp og lukker omkring 0,9 ind. Slovan vil have hjemmebanefordelen, men Trnava kommer til hovedstaden som et hold, der udmærker sig ved sætbolde.

De har skabt flest farlige situationer og scoret flest mål fra dødboldsituationer i denne sæson i ligaen. Til sammenligning har Slovan scoret fire gange fra hjørnespark, mens Trnava har scoret 12 gange.

Slovan er det sjettebedste hold i ligaen til at forsvare set pieces, så Trnava vil helt sikkert være en trussel på denne måde. Værterne har desperat brug for at vinde, hvilket kun vil åbne op for plads til gæsterne, som kan begå hurtige kontraangreb, hvorfra de også er det farligste hold i ligaen med 13 mål.

Pas på, for denne kamp kan også rumme et overraskende resultat.

Følg alle tre kampe tæt på Flashscore, så kan det være, at du måske får hacket weekenden!