EM 2024 holdguide: Et overblik over deltagerne på titeljagt

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

EM 2024 holdguide: Et overblik over deltagerne på titeljagt

Euro 2024 går i gang den 14. juli.
Euro 2024 går i gang den 14. juli.Profimedia
De sidste pladser til Euro 2024 er blevet bekræftet efter playoff-kampene i marts, hvilket betyder, at vi nu kender alle 24 nationer, der skal dyste i Tyskland til sommer.

Turneringen begynder den 14. juni og strækker sig over en hel måned frem til den 14. juli, men kun én nation kan blive kronet som europamester.

Blandt favoritterne er værterne Tyskland, de sædvanlige favoritter fra Frankrig og Gareth Southgates England - mens de nuværende mestre Italien, samt Spanien, Belgien, Portugal og Holland alle vil være blandt de største titelkandidater.

Så har vi outsiderne; Kroatien, muligvis Danmark og endda Skotland, mens resten af de "mindre" hold vil håbe på at kunne vise sig frem i det, der tegner til at blive endnu en mindeværdig EM-slutrunde.

Flashscore tager her et kig på hver af de enkelte lande, der deltager i Tyskland, hvem deres stjernespillere er, deres trænere og deres form frem mod turneringen.

Tyskland (Gruppe A)

Tyskland er vært for EM 2024, hvilket betyder, at de ikke har behøvet at gå gennem kvalifikationsfasen og i stedet har spillet venskabskampe mod andre nationer.

Deres form var noget under vanlig standard indtil landskampspausen i marts, hvor de slog konkurrenterne Frankrig og Holland - og viste tegn på fremgang under den unge manager Julien Nagelsmann.

Nagelsmann har haft sine egne problemer i løbet af det sidste års tid, hvor han først blev fyret af Bayern München og derefter kæmpede med at implementere en klar stil på landsholdet. Men tingene ser ud til at være vendt nu, og værterne er i en solid position på vej mod turneringen.

En ny generation af spillere er blevet spillet ind på holdet, bl.a. Jamal Musiala og Florian Wirtz, som udgør en meget spændende midtbane.

Skotland (Gruppe A)

I modsætning til Tyskland, der også er med i gruppe A, er Skotland gået noget tilbage i de sidste seks måneder og har ikke vundet i deres sidste syv kampe på trods af fem sejre i træk i kvalifikationsfasen.

Den formkurve bragte dem komfortabelt ind i hovedturneringen, selvom de nu står over for en kamp for at komme tilbage i form inden juni.

Manager Steve Clarke har været hos nationen i næsten fem år nu, og deres fremgang har været bemærkelsesværdig på trods af et nyligt bump på vejen.

De åbner turneringen med en kamp mod Tyskland, hvor spillere som Andrew Robertson, Scott McTominay og John McGinn vil være afgørende for deres chancer for succes.

Skotlands seneste form
Skotlands seneste formFlashscore

Ungarn (Gruppe A)

Ungarn er overraskende nok en af de mest formstærke nationer op til EM 2024, da de ikke har tabt en kamp i næsten to år og er ubesejrede i deres kvalifikationskampagne.

Marco Rossi har stået i spidsen for landsholdet siden 2018 og gjort dem til et rigtig godt hold, der har slået hold som England og Tyskland under hans ledelse.

Deres mest kendte spiller er Liverpools Dominik Szoboszlai - som er anfører for holdet - og han vil udgøre en central del af enhver form for succes denne sommer.

Schweiz (Gruppe A)

Schweiz er en del af, hvad der kan vise sig at blive en meget tæt gruppe A, hvor kun Tyskland virkelig skiller sig ud, mens de resterende tre nationer alle konkurrerer på et relativt godt og lige niveau.

Schweizerne har været fast inventar ved internationale turneringer i over et årti nu, og de er stadig stærke under Murat Yakin og har kun tabt én gang siden starten af 2023.

Anfører Granit Xhaka har haft en fremragende sæson med Bayer Leverkusen og vil være en vigtig del af at samle et solidt landshold, hjulpet af andre erfarne spillere som Yann Sommer og Manuel Akanji.

Spanien (Gruppe B)

De tredobbelte europamestre Spanien er en del af dette års "dødens gruppe" - med de regerende mestre Italien og VM-bronzevinderne Kroatien.

Spanierne er stille og roligt gået i gang med at blive en ægte udfordrer frem mod EM i 2024 og har opbygget et solidt hold med de erfarne nøglespillere Dani Carvajal, Aymeric Laporte og Rodri i spidsen, kombineret med unge talenter som Pedri, Gavi og Lamine Yamal.

Luis de la Fuente står i spidsen for landsholdet efter at have trænet sig vej gennem ungdomsholdene, før han overtog seniorholdet i 2022. Hans hold tabte kun én gang i kvalifikationen - et 2-0-nederlag til Skotland - og viste tegn på en meget god offensiv enhed, der slog Georgien 7-1, Cypern 6-0 og Norge 3-0.

Kroatien (Gruppe B)

Kroatien har haft masser af succes i de senere år under Zlatko Dalic, som nærmer sig sit syvende år i spidsen for landsholdet.

Under hans ledelse nåede de VM-finalen i 2018 og playoff-kampene om tredjepladsen i 2022.

Dalic vil håbe på at nå længere endnu en gang og få en succesfuld europæisk kampagne, selvom Kroatien endnu en gang vil blive betragtet som dark horses snarere end favoritter - især på grund af den hårde gruppe, de befinder sig i.

Luka Modric er stadig en af de bærende kræfter på holdet, og Josko Gvardiol vil hjælpe med at samle et normalt solidt forsvar, der kun lukkede fire mål ind i løbet af kvalifikationen.

Italien (Gruppe B)

De regerende mestre Italien har haft en turbulent tid, siden de løftede trofæet tilbage i 2021, hvor de ikke kvalificerede sig til VM og derefter kæmpede sig gennem kvalifikationsrunderne til dette års turnering.

Ikke desto mindre er Luciano Spallettis hold kommet til Tyskland og står nu over for en vanskelig gruppe B.

Der vil dog være fornyet selvtillid med Spalletti i spidsen efter hans Serie A-succes med Napoli i sidste sæson, og italienerne vil håbe på at nå langt endnu en gang.

Italien er et andet hold, der drager fordel af et stærkt forsvar med spillere som Gianluigi Donnarumma, Alessandro Bastoni, Destiny Udogie og Giovanni Di Lorenzo.

Italiens seneste form
Italiens seneste formFlashscore

Albanien (Gruppe B)

En overraskende deltager ved EM 2024 er Albanien, som har kvalificeret sig for blot anden gang i deres historie - og som heller aldrig har kvalificeret sig til en VM-slutrunde før.

Deres seneste store internationale turnering var EM i 2016, hvor de røg ud i gruppespillet.

De ledes af ingen ringere end den tidligere Arsenal-, Barcelona- og Manchester City-forsvarer Sylvinho, som tog over i starten af 2023 og har stået i spidsen for 11 kampe, hvor det er blevet til fem sejre, tre uafgjorte og tre nederlag.

Desværre for Albanien befinder de sig i en meget svær gruppe og får brug for de erfarne typer i form af Brentford-målmanden Thomas Strakosha og Lazio-forsvareren Elseid Hysaj, der skal træde i karakter til sommer. Hold også øje med Armando Broja i front, som er oplært på Chelseas berømte ungdomsakademi og i øjeblikket er udlejet til Fulham.

Slovenien (Gruppe C)

Slovenien har kun tabt to gange siden starten af 2022/23-sæsonen og har opbygget en hel del momentum på vej ind i sommeren.

De blev kun nummer to i kvalifikationen efter Danmark og har siden hentet store sejre mod lande som USA og Portugal.

Atletico Madrids målmand Jan Oblak bliver anfører ved EM, mens den spændende unge angriber Benjamin Sesko bliver anfører - med den mangeårige manager Matjaz Kek til at styre holdet gennem turneringen.

Danmark (Gruppe C)

Danmark var overraskelsen ved EM 2020, men er fortsat med at forbedre sig og har kun tabt to gange i kvalifikationen denne gang, nemlig i et 2-0-nederlag til Nordirland og et chokerende 3-2-nederlag til Kasakhstan.

Der vil være en større mængde nye ansigter blandt danskerne i Tyskland, herunder Manchester Uniteds Rasmus Højlund - som tog Premier League med storm efter årsskiftet, før han blev skadet.

Kasper Hjulmand står fortsat i spidsen for landsholdet med en imponerende sejrsprocent på 63,27%, og det ser ud til, at Danmark igen kan blive en dark horse på den internationale scene - helt sikkert et hold, man skal holde øje med til sommer.

Højlunds statistik fra de sidste to år
Højlunds statistik fra de sidste to årFlashscore

Serbien (Gruppe C)

På trods af ret regelmæssige optrædener ved VM har Serbien faktisk aldrig kvalificeret sig til EM som en selvstændig nation.

Det ændrede sig langt om længe i 2024, hvor Serbien sluttede på andenpladsen i kvalifikationen efter Ungarn og dermed bookede deres plads ved turneringen i gruppe C sammen med Danmark, Slovenien og England.

Anfører og rekordholder Dusan Tadic bliver en del af et angreb, der også tæller deres all-time topscorer Aleksandar Mitrovic, og landstræner Dragan Stojkovic står i spidsen for, hvad der forhåbentlig bliver et produktivt første europamesterskab for Serbien.

England (Gruppe C)

Uanset succes ser det ud til, at dette kan blive Gareth Southgates sidste store turnering som engelsk landstræner, og på trods af noget brok i de senere år vil fansene sandsynligvis se tilbage på hans tid med glæde.

The Three Lions nåede finalen ved det forrige EM, men tabte efter straffesparkskonkurrence, og de vil forsøge at gøre det endnu bedre i Tyskland.

De gik ubesejret gennem kvalifikationen og har fået en favorabel pulje i turneringen, hvor tilhængerne håber endelig at kunne udnytte, hvad der er en fremragende generation af fodboldspillere.

Jude Bellingham, Harry Kane og Phil Foden har alle spillet fantastiske kampe, mens John Stones tilbyder en solid defensiv base at bygge videre på. Det virkelige problem for England er at få styr på de sidste få pladser på holdet, nemlig venstre back, midterforsvaret og en tredje midtbanespiller.

Englands seneste form
Englands seneste formFlashscore

Polen (Gruppe D)

Polen kom med til EM efter at have slået Wales på straffespark i kvalifikationsfinalen, og de befinder sig nu i en vanskelig gruppe D bestående af Holland, Østrig og Frankrig.

Selvom de kæmpede for at kvalificere sig til turneringen, indeholder deres trup stadig mange genkendelige stjerner som Wojciech Szczesny, Piotr Zielinski og den legendariske målscorer Robert Lewandoski, som alle får brug for store bidrag, hvis de skal komme ud af en hård gruppe.

Michal Probierz står i spidsen for holdet til sommer og blev forfremmet fra Polens U21-landshold sidste år. Den 51-årige har været manager siden 2005, men har ikke været manager uden for Polen siden 2012.

Holland (Gruppe D)

Holland har haft svært ved at gøre sig gældende ved de seneste EM-slutrunder, hvor de ikke kvalificerede sig i 2016 og kun nåede den første knockoutrunde ved EM 2020.

Cheftræner Ronald Koeman har ført dem til en vis succes i de senere år, hvor han tog hollænderne til en VM-kvartfinale i 2022 og førte dem gennem kvalifikationen til EM med kun to nederlag - begge mod Frankrig.

Anfører Virgil van Dijk er utvivlsomt deres vigtigste mand på banen og styrer deres bagkæde med sin sædvanlige kommanderende tilstedeværelse som en af verdens bedste forsvarsspillere.

Hold øje med det unge talent Xavi Simons i angrebet, som har udmærket sig i løbet af de sidste to sæsoner i både PSV og Leipzig.

Østrig (Gruppe D)

Østrig har kun tabt én gang i deres seneste 14 kampe - et 3-2-nederlag i kvalifikationen mod Belgien - og kommer til EM i 2024 i god form, hvilket der bliver brug for i en hård gruppe D bestående af Polen, Holland og Frankrig.

Den tidligere Stoke- og West Ham-angriber Marko Arnautovic er deres rekordindehaver og næsttopscorer nogensinde, men gik glip af den seneste landskampspause på grund af en skade - selvom han skulle være klar igen med masser af tid til overs forud for sommeren.

Det er en anden historie for anfører David Alaba, som pådrog sig en korsbåndsskade i slutningen af 2023. Det er endnu uvist, om han når at blive klar til sommer, men det ser usandsynligt ud.

Østrigs cheftræner vil være velkendt for mange tilhængere - den tidligere Manchester United-chef Ralf Rangnick.

Frankrig (Gruppe D)

Frankrig er måske turneringens absolutte favoritter og ser igen ud til at gå hele vejen og vinde endnu en stor ære under Didier Deschamps.

De vandt verdensmesterskabet under franskmanden i 2018 og nåede finalen i 2022, mens de ikke klarede sig helt så godt under Euro 2020 - de tabte i ottendedelsfinalen til Schweiz.

Les Bleus vil sætte deres lid til Kylian Mbappe for at nå deres mål, og angriberen vil endnu en gang brillere på den store scene, da han nærmer sig Frankrigs topscorertitel med alarmerende hast.

Belgien (Gruppe E)

Tiden synes at være løbet fra Belgiens "gyldne generation" til at sætte deres præg på international fodbold, og EM i 2024 kan blive deres sidste chance for at vinde æren.

Med Kevin De Bruyne ofte hæmmet af skader og den inkonsekvente Romelu Lukaku, der ser ud til at holde sig væk fra de største lejligheder, ser det ud til, at belgierne står over for en sidste chance for at triumfere på den internationale scene.

Dominic Todesco er dog indtil videre ubesejret som belgisk landstræner, og han har skabt en solid stime frem mod turneringen.

De har spillet lige op med England og Tyskland i det seneste år og kan opbygge yderligere momentum med en ret overskuelig gruppe ved EM - måske bliver dette endelig året, hvor Belgien kan tilføje nyt sølvtøj til deres trofæskab.

Slovakiet (Gruppe E)

Slovakiet sluttede på andenpladsen i deres kvalifikationsgruppe efter Portugal med syv sejre, en uafgjort og to nederlag.

Deres form fik dog et knæk i den seneste landskampspause, hvor de tabte til Østrig og kun fik uafgjort mod Norge.

De var dog uden Milan Skriniar i disse kampe, som er deres anfører og klart bedste spiller, og som vil være afgørende for deres chancer ved EM i 2024.

Interessant nok er deres manager Francesco Calzona, som for nylig er blevet udnævnt til midlertidig cheftræner for Napoli i Serie A - en rolle, han vil udføre ved siden af sine pligter som landsholdstræner.

Rumænien (Gruppe E)

Det er den første store turnering siden 2016 for Rumænien efter at have toppet deres gruppe i kvalifikationen med en ubesejret rekord og kun lukket fem mål ind i processen.

Edward Iordanescu har fået sit hold til at spille nogle gode kampe, selvom de endnu ikke har slået nogen højt rangerende modstandere, bortset fra en 1-0-sejr over Schweiz i slutningen af 2023.

Et navn, som tilhængerne vil genkende, er Ianis Hagi - Rangers-midtbanespiller på lån hos Alaves og søn af legendariske Gheorghe Hagi.

Rumæniens seneste form
Rumæniens seneste formFlashscore

Ukraine (Gruppe E)

Gruppe E fuldendes af Ukraine, som slog Bosnien-Hercegovina og derefter Island i playoff-kvalifikationen for at sikre sig en plads i Tyskland.

De havde en meget positiv kvalifikationskampagne og sluttede á point med Italien, og de mistede kun den automatiske kvalifikation på grund af deres indbyrdes opgør med italienerne.

Uanset hvad befinder de sig i en meget jævnbyrdig gruppe E, måske som favoritter til at gå videre på andenpladsen efter Belgien.

Ukraine ledes af Serhiy Rebrov, som har haft en glimrende karriere som aktiv i Dynamo Kiev, Tottenham Hotspur og West Ham United.

Tyrkiet (Gruppe F)

De berygtede 'dark horses' fra EM 2020 er tilbage igen denne gang og håber på at gøre det bedre end sidste gang, hvor de tabte alle kampe og ikke scorede et eneste mål.

Tyrkiet kom stort set uskadt gennem kvalifikationen og toppede en gruppe med Kroatien og Wales, selvom de tabte begge kampe i marts - inklusive et 6-1-nederlag til Østrig.

Arda Guler er det største talent at holde øje med efter nogle lovende præstationer for Real Madrid i denne sæson, selvom den 19-årige får brug for hjælp fra sine erfarne holdkammerater.

Deres manager er Vincenzo Montella, som har stået i spidsen for holdet siden 2023 og har erfaring fra store klubber som AC Milan og Sevilla.

Georgien (Gruppe F)

Georgien skabte stor forvirring, da de kvalificerede sig til EM 2024 efter at have slået Grækenland på straffespark i playoff-finalen.

De vil sandsynligvis få det svært til sommer, og forventningerne er lave, men den omskiftelige Napoli-fløj Khvicha Kvaratskhelia vil give dem lidt håb i Tyskland.

Kvaratskhelia har udmærket sig i løbet af de sidste to sæsoner, især i 2022/23, hvor han scorede 11 mål og lavede 10 assists i Serie A.

Den femdobbelte Bundesliga-mester og tidligere Bayern München-forsvarer og midlertidige træner Willy Sagnol står i spidsen og bringer en vindermentalitet med sig, som bliver nøglen til succes til sommer.

Portugal (Gruppe F)

Portugal vil være klare favoritter til at gå videre fra gruppe F efter en perfekt kvalifikationskampagne, hvor de vandt alle 10 kampe og kun lukkede to mål ind.

De har også en af de stærkeste trupper i turneringen - i hvert fald på papiret - med spillere som Ruben Dias, Bernardo Silva, Rafael Leao og den legendariske Cristiano Ronaldo.

Under ledelse af den erfarne landstræner Roberto Martinez kan Portugal blive en rigtig magtfaktor, når turneringen starter i juni.

Ronaldo skyder stadig mål som 39-årig
Ronaldo skyder stadig mål som 39-årigFlashscore

Tjekkiet (Gruppe F)

Tjekkiet har været en fast bestanddel af EM lige siden 1996, hvor de sluttede som nummer to, og de har haft relativ succes siden da, hvor de nåede semifinalen i 2004 og kvartfinalen sidste gang.

Landstræner Ivan Hasek har kun stået i spidsen for holdet siden starten af 2024, men har indtil videre 100% succes og har vundet 2-1 over både Norge og Armenien.

Patrik Schick vil sandsynligvis gå forrest for Tjekkiet - et navn, som tilhængerne vil genkende fra hans præstationer ved det seneste EM, hvor han scorede fem mål i fem kampe.

Angriberen har gjort det godt for Leverkusen i denne sæson, hvor han har scoret 11 mål i alle turneringer.