Danmarks kritiske VM-trøjer er blevet forbudt af FIFA - sælger dog som varmt brød.

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Danmarks kritiske VM-trøjer er blevet forbudt af FIFA - sælger dog som varmt brød.

Kasper Hjulmand udtager landsholdet, der altså nu må finde en ny tredje-trøje til det kommende VM. Men kommercielt er den en succes.
Kasper Hjulmand udtager landsholdet, der altså nu må finde en ny tredje-trøje til det kommende VM. Men kommercielt er den en succes.Profimedia
Egentlig skulle de danske landsholdsspillere løbe rundt med et Qatar-kritisk budskab om menneskerettigheder på deres træningstrøjer under VM i Qatar, men det kommer ikke til at ske.

Jakob Jensen, der er administrerende direktør i Dansk Boldspil-Union (DBU), bekræfter over for Ritzau, at Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) har afvist danskernes ønske om at træne med de pågældende trøjer.

Ordlyden på trøjerne skulle være "Human Rights for All". Men det vil Fifa altså ikke være med til.

"Vi har fået beskeden i dag", fortæller Jakob Jensen torsdag.

"Vi har sendt en ansøgning til Fifa, men svaret er afvisende, og det er vi ærgerlige over, men vi må tage det til efterretning."

I november sidste år meddelte DBU, at unionens kommercielle partnere afgav pladsen på træningstøjet til politiske budskaber.

Siden har DBU besluttet, at landsholdet skal træne i trøjer med ovenstående budskab, men den slags skal godkendes af Fifa, og det er det altså ikke blevet.

Ifølge Jakob Jensen kan DBU straffes med både penge- og pointstraf, og den risiko ønsker man ikke at løbe ved at trodse Fifa.

"Vi er nødt til at henholde os til de turneringsregler, som bliver os pålagt. Hvis vi ikke gør det, kan vi blive ramt af sanktioner og bøder, og det ønsker vi at undgå. Vi har ikke overvejet bare at gøre det alligevel. Sådan fungerer det ikke. Hvis det havde været den eneste indsats, vi havde lavet, havde vi måske anlagt andre perspektiver, men vi har gjort så mange ting for at gøre opmærksom på den kritiske dialog, vi ønsker at føre i Qatar,"siger Jakob Jensen.

Direktøren skal selv med til Qatar, hvor han vil fortsætte med at arbejde for blandt andet migrantarbejderes vilkår.

"Der er ingen, der kan være i tvivl om, hvor DBU står. Vi kommer til at fortsætte den linje, vi har haft hele vejen. Vi kommer til at føre kritisk dialog gennem mig og DBU's politikere for at skabe forandringer for migrantarbejderne, mens vi er i Qatar."

"Spillerne skal have lov til at koncentrere sig om at præstere rigtig godt og forhåbentlig vinde VM. Derfor er jeg med dernede, så jeg kan stå til rådighed for spørgsmål om det her," siger Jakob Jensen.

Sælger utroligt godt i andre europæiske lande

På trods af, at den nu slet ikke vil blive brugt i Qatar, så er det dog en kommerciel succes uden lige, da trøjen er blevet taget mildest talt godt imod i andre lande end Danmark. I Østrig og Tyskland er det faktisk den mest solgte trøje overhovedet, mens den i Frankrig og Holland ligger som nummer to. Det skriver TV2 torsdag.

"Vi ser normalt ikke sådan en hype for en trøje. Normalen er, at en ud af ti landsholdstrøjer bliver solgt uden for det nationale marked, men i dette tilfælde er der tale om hver tredje trøje, hvilket vi aldrig har oplevet før," siger Michael Burk, der er CEO i Unisport, til TV 2 SPORT.

Det omdiskuterede VM bliver sparket i gang 20. november. Danmark spiller sin første kamp 22. november mod Tunesien.