Diplomatsønnen, der kom i Bayerns søgelys - Sådan satte Dominik Livakovic ild til VM.

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Diplomatsønnen, der kom i Bayerns søgelys - Sådan satte Dominik Livakovic ild til VM.

Livakovic er allerede godt på vej til at blive kroatisk nationalhelt.
Livakovic er allerede godt på vej til at blive kroatisk nationalhelt.GABRIEL BOUYS / AFP
Siden begyndelsen af VM har Kroatiens nummer et, Dominik Livakovic, været et af de klarest brændende lys under turneringen. Beundret af medspillerne, hadet af sine modstandere,og med en fremtid, der ser endnu mere lys ud, hans relativt unge alder taget i betragtning. Men kunne hans næste skridt være til en af Europas giganter?

Sammen med marokkanske Yassine Bounou har Livakovic været en af de bedste målmænd og en af de største overraskelser i løbet af den sidste måneds tid i Qatar.

Mod Japan og Brasilien gav kroaten ingen chance væk til modstanderne og greb eller blokerede alle deres bolde i så høj grad, at han i sidstnævnte opnåede hele 11 redninger på de 120 minutter. En foreløbig rekord ved denne slutrunde.

Livakovic havde en stor kamp mod Brasilien
Livakovic havde en stor kamp mod BrasilienFlashscore

Han har også skrevet historie på anden vis, da han har reddet - eller påvirket modspilleren til at brænde - fem gange i løbet af straffesparkskonkurrencerne ved VM. En bedrift, der ellers har været forbeholdt eliten af målmænd, som for eksempel hans landsmand og idol Danijel Subasic, argentineren Sergio Goycochea og tyskeren Harald Schumacher.

Livakovic demonstrerer sit høje niveau på verdensscenen og forbereder samtidig sin fremtid. For selvom han ikke er sikker på at vinde VM-trofæet, så kan han derimod være sikker på, at der vil komme nogen og spørge til hans tilgængelighed i det nye år.

Ifølge den tyske presse ser Bayern München ud til at være en seriøs kandidat, da de skal forberede sig på æraen efter Manuel Neuer, der som bekendt lige har lidt en alvorlig skade på skiferie og er ude resten af sæsonen.

En "Late Bloomer"

Målmanden er måske relativt ukendt internationalt, men i sit hjemland er han en feteret stjerne, med en prominent baggrund.

Udover at være søn af en tidligere kroatisk minister for søfart, transport og infrastruktur, han er også oldefætter til Josip Skoblar, en tidligere jugoslaviske angriber fra 1960'erne og Marseilles topscorer i løbet af en enkelt sæson nogensinde. Han kom til NK Zagreb i en alder af 12.

Han blev senere professionel hos dem i 2012, og steg derefter lidt efter lidt i graderne, inden han tog til til Dinamo Zagreb i den anden ende af den kroatiske hovedstad i 2016.

Han brugte EM samme år på bænken for Kroatien. I 2018, hvor Livakovic leverede fremragende præstationer for Dinamo, blev han både udtaget og startede inde ved EM 2020.

Målmanden skillede sig dog ikke særligt ud her - han og Kroatien blev elimineret af Spanien i ottendedelsfinalen efter Livakovic havde lukket fem mål ind.

Som femdobbelt ligamester i Kroatien kom han til Qatar med ambition om at gøre en forskel. Livakovic har da også været rystende sikker. Både solid på mållinjen men også i sine luftdueller. Verden har endelig lagt mærke til ham.

Nu, hvor et af hans idoler, Iker Casillas, skamroser ham, oplever han i øjeblikket en eksplosion i popularitet Hele hans nations håb er derfor knyttet til ham og hans anfører, Luka Modric.

Fejring efter sejren over Brasilien
Fejring efter sejren over BrasilienAFP

En fremtid blandt de allerstørste?

Selvom hans verdensberømmelse kun er blevet muliggjort af VM, så lægger Livakovic samtidig grundlaget for sin fremtid.

Som 27-årig er han i sit livs form og vil helt sikkert få tilbud fra europæiske topklubber efter slutrunden, hvis de ikke allerede er landet.

Stade Rennais og Montpellier har allerede forsøgt at hente ham i 2019 i. Men det kan se ud som om, at kroatens næste adresse er i Tyskland.

Han er på kontrakt i Zagreb til 2024, ligesom Neuer er det i Bayern München, og passende nok, så har 'Liva' en mulighed for at blive den legendariske målmands arvtager på Bayerns mandskab.

Tyskeren er ude i resten af sæsonen på grund af sin føromtalte skade, så Bayern leder med lys og lygte efter en afløser.

I Bundesligaen og i en af de største klubber i verden, ville Livakovic kunne foretage yderligere fremskridt, selvom det betyder, at han vil skulle gentage sine internationale præstationer kontinuerligt på klubplan.

Han er allerede vant til at spille i Champions League - eller i hvert fald gruppespillet - så han vil kun kunne lægge på sin erfaring hos et mere anerkendt hold.

Det kan man godt tillade sig at ønske for denne enestående målmand, der vil stå klar til at parere, hvad nu Lionel Messi kan sende efter ham denne tirsdag aften.

Kampen kan følges her på Flashscore fra kl. 20.00