Bombede 13 mål ind ved et enkelt VM: Fransk angriberlegende er død

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Bombede 13 mål ind ved et enkelt VM: Fransk angriberlegende er død

Selvom han kun spillede 21 landskampe, deler Just Fontaine stadig niendepladsen på alletiders franske landsholdstopscorerliste med sine 30 mål.
Selvom han kun spillede 21 landskampe, deler Just Fontaine stadig niendepladsen på alletiders franske landsholdstopscorerliste med sine 30 mål.Franck Fife/AFP
Rekordindehaveren for flest mål ved en enkelt VM-slutrunde er død. Tirsdag aften udåndede 89-årige Just Fontaine således i Toulouse. I 1958 bombede han 13 mål ind ved VM i Sverige.

Den franske angriberlegende Just Fontaine er død, 89 år gammel.

Det skriver franske Europe1 onsdag formiddag. Ifølge det fransk medie, der har været i kontakt med Fontaines kone, Arlette, døde den 89-årige forhenværende franske stjerne tirsdag aften i Toulouse. 

Just Fontaine er mest kendt for sin vanvittige VM-slutrunde i 1958. Her smadrede den dengang 25-årige angriber det ene mål ind efter det andet, og sluttede turneringen som suveræn topscorer med svimlende 13 mål i seks kampe, hvilket stadig er rekorden for flest mål ved en enkelt VM-slutrunde. Tættest på er Sandor Kocsis' 11 mål fra 1954 og Gerd Müllers 10 mål i Mexico i 1970.

Fontaine blev født i 1933 i Marrekech, dengang en del af Fransk Morokko, med en fransk far og spansk mor. Som barn flyttede Fontaine til Casablanca, hvor han indledte karrieren og fik sit gennembrud med 62 mål i 48 kampe, før han i 1953 skiftede til Nice. Også i den sydfranske kystby imponerede Fontaine, for her blev det til 51 scoringer i 84 kampe og et enkelt mesterskab. 

I 1956 rykkede Just Fontaine til Stade de Reims, der i datiden var blandt de absolut stærkeste franske klubber. Her dannede Fontaine et giftigt makkerpar med legendariske Raymond Kopa i angrebet fra sommeren 1959, og Fontaine hjalp i foråret samme år Reims til finalen i Mesterholdenes Europa Cup - nu kendt som Champions League - hvor de dog tabte 2-0 til Real Madrid, der havde netop Raymond Kopa på holdet. I alt nåede Fontaine at vinde fire franske mesterskaber, mens han også to gange vandt den franske pokalturnering, Coupe de France. 

Just Fontaine rundede VM-slutrunden i 1958 af med at score fire mål mod Vesttyskland i kampen om bronzemedaljer, som Frankrig vandt 6-3. Her fejres Fontaine af holdkammeraterne efter kampen.
Just Fontaine rundede VM-slutrunden i 1958 af med at score fire mål mod Vesttyskland i kampen om bronzemedaljer, som Frankrig vandt 6-3. Her fejres Fontaine af holdkammeraterne efter kampen.AFP

Allerede som 28-årige blev Fontaine tvunget til at indstille sin karriere på grund af tilbagevendende skader, men det blev alligevel til imponerende 288 mål i 305 kampe, herunder vanvittige 30 mål på 21 kampe i landsholdsblusen for Les Bleus, og da Pelé i 2004 udpegede de 125 største nulevende fodboldspillere, var Fontaine blandt de udvalgte.

Omtaler