11Hacks Dataanalyse - Lionel Messi gennem datamøllen: En elitesportsmand på alle måder

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

11Hacks Dataanalyse - Lionel Messi gennem datamøllen: En elitesportsmand på alle måder

Messi er slet og ret en helt unik spiller, viser dataen fra 11Hacks.
Messi er slet og ret en helt unik spiller, viser dataen fra 11Hacks.PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
Tirsdagens VM-semifinale bliver en mindeværdig aften uanset resultatet. Lionel Messi på Argentinas hold mod Luka Modric på Kroatiens. For et af disse fodboldikoner vil kampen højst sandsynligt være deres allersidste kamp ved et VM.

Vi har analyseret Kroatiens meget roste midtbane og Modrics evner flere gange i løbet af turneringen, mens Messis navn har fundet vej til vores artikler hist og her.

Formålet var altid det samme - at vise, hvor langt bag Messi de bedste spillere i verden er, målt på forskellige færdigheder. Og det virkede ofte, med en smule overdrivelse, som om at det, at have Messi på sit hold, faktisk er som at have to spillere på banen i én for Argentina.

En af de mest avancerede datamodeller fra eksperterne hos 11Hacks kaldes for goal probability added (GPA+), eller værdi pr. mål. Denne følger alle en spillers berøringer på bolden og evaluerer derefter hans offensive bidrag til holdet. Med andre ord, i hvor høj grad hans afleveringer og driblinger øger holdets chancer for at score et mål i en kamp.

Under den nuværende Ligue 1-sæson er et GPA+-indeks på 16 nok til at blive placeret blandt de bedste 5 % af spillerne. Messi er dog på 48, præcis det tredobbelte. Langt over Kylian Mbappe (28) og langt over Neymar (36). I Premier League er Kevin De Bruyne på 40, Mohamed Salah på 23 og James Maddison er et point under.

Der er ingen anden spiller i top-5 ligaerne, hvis bevægelser og afleveringer bringer bolden ind i farlige rum så ofte. Messi har i øvrigt opretholdt næsten samme GPA+ i Qatar for Argentina.

GPA Messi
GPA MessiOpta by Stats Perform

I den spanske La Liga leverer en elitespiller på kanten i gennemsnit tre skud på mål og to indlæg pr. kamp. Men Messis gennemsnit, mens han var i Barcelona fra sæsonen 2015/16 og frem, var på mere end fem skud og syv indlæg pr. kamp.

Hvis vi ser på en hvilken som helst spiller, der er bedre end 95 % af andre fodboldspillere, i forhold til at komme i skudpositioner, og derpå sætter denne spillers data op ved siden af Messi i den anvendte periode (hans tid i Barcelona fra 15/16 og frem), så ville de stadig kun have en halvt så stor chance for at score et mål i en kamp end Messi!

Kombiner Messis evne til at komme i de rigtige rum med hans raffinerede sparketeknik, og resultatet er tal, der simpelthen efterlader en målløs.

Fra sæsonen 2015/16 og fremefter foretog Messi 1.030 afslutninger, hvilket er lig med 142 forventede mål i LaLiga. I virkeligheden scorede han dog 188 gange, hvilket altså er hele 46 mere end den forventede, matematiske værdi, der blev tillagt ham.

Det betyder altså, at hvis en gennemsnitsspiller på hans position havde fået de samme chancer, så ville vedkommende have scoret 46 mål færre.

Af disse 188 mål kom 50 (næsten 27 %) fra uden for feltet, endnu en rekord, hvilket trodser den generelle fodboldtrend med at flytte den gennemsnitlige afstand for skud tættere på modstanderens mål. Men betyder dette så, at spillere bør forsøge at skyde oftere fra distancen? Nej.

Messi havde således brug for 521 skud til at opnå sine 50 mål, så han konverterede omkring et ud af 10 skud fra distancen. Hvis den bedste afslutter i verden kun scorede på ét ud af 10 forsøg uden for feltet, hvordan tror du så, at andre spillere ville klare sig fra distancen? Man ser her, hvorfor tendensen inden for afslutninger bevæger sig tættere og tættere på målet.

Som ekspertanalytiker Michael Cox passende beskrev det i en podcast på The Athletics hjemmeside, så kan du gøre tre ting med bolden for dine fødder - drible med den, aflevere den til en holdkammerat eller forsøge en afslutning.

Og Messi udfører ikke kun alle tre færdigheder på et fantastisk niveau, men han er også verdens bedste til at udføre alle tre over en længere periode. I denne henseende er den argentinske spiller unik, og dataene understøtter denne opfattelse.

Oven i det, så viser det også, hvor konstante hans præstationer har været gennem hele karrieren. Messi har måske sat barren højt for længe siden, men sæson efter sæson når han altid usvigeligt sikkert denne barre igen. Denne mangel på udsving i form gør ham kun til en endnu mere unik spiller.

Fodbold er en holdsport, og selv den bedste, individuelle spiller har kontrol over alt, hvad der sker på banen. Men du kan være sikker på, at med bolden for fødderne, der er der ingen andre spillere i verden, der træffer bedre beslutninger end Messi eller giver deres hold en bedre chance for at score.