Tennis er ikke udelukkende glimmer og glitter, store teams omkring sig og store pengepræmier. Det handler også om at kæmpe sig vej frem via sponsorer, som for mange er altafgørende for overhovedet at kunne komme ud og spille turneringer.
ATP-touren løftede for nylig sløret for deres ”Baseline”-program. Et udspil, som udgøres af tre ben bestående af minimumsløn for spillere i top 250, økonomisk støtte ved skader, og til sidst det såkaldte ”Newcomer Investment”, hvor unge spillere kan søge om økonomisk støtte til at bryde ind i top 125.
En af dem, der knokler for karrieren i udkanten af verdens 400 bedste spillere, er 20-årige Elmer Møller. Inden Davis Cup kampen mod Brasilien, ligger danskeren nr. 406, som den næstbedste dansker på ATP-touren efter Holger Rune.
Netop Rune har for nylig udtalt, at der nærmest har været for mange trænere omkring ham. Den luksus har Møller ikke, siger han i en samtale med Flashscore.
”Det varierer jo selvfølgelig fra turnering til turnering. Nu er jeg til Davis Cup, så i denne turnering er teamet det største for mit vedkommende, men der er også uger, hvor jeg rejser rundt på egen hånd”, lyder det fra Elmer Møller.
Selvom det kan være en bekostelig affære at hyre en træner til at rejse med rundt, så er det ikke udelukkende en monetær udfordring at få sammensat et team omkring sig for Møller.
”Hvis det er muligt, så vil jeg selvsagt gerne have en træner med rundt. Det handler meget om økonomi, men også om logistik, da jeg ikke er deres eneste spiller. Så de skal jo også have hul i deres kalender”.
Den unge KB-spiller har da også recepten klar i forhold til at tiltrække sponsorer.
”Det bedste, jeg kan gøre, er at vinde nogle turneringer, og vise flaget når jeg er ude. Det handler også om at opføre sig på en måde, som sponsorer kan have lyst til at støtte. Det er det, jeg som spiller bedst kan gøre, udover at have folk omkring mig, der kan hjælpe med at finde sponsorer”, siger Elmer Møller.
Selvom hans holdkammerat i denne uge, Holger Rune, ikke engang er to måneder ældre end Møller, mener Elmer Møller stadig at han har masser af tid til at komme fremad på ranglisterne.
”Nu er jeg jo kun 20, så det skal nok nå at komme – forhåbentlig. Sponsorer er afgørende for den rejse. Der er også mange andre på min alder, der heller ikke har en kæmpe økonomi og jeg ser stadig mig selv som ret ung i gamet”.
For at undgå at lade udfordringerne udenfor banen få indflydelse på spillet, har Møller også indført et mantra, han arbejder efter.
”For at jeg kan være den bedste udgave af mig selv, forsøger jeg så vidt muligt at tage økonomien ud af ligningen, for at kunne spille bedst muligt”, siger Møller og uddyber: ”Al hjælp, man kan få, er naturligvis værdsat, men det er ikke noget, jeg har sat mig så meget ind i (Baseline-programmet, red.). Hvis det er muligt at få hjælp til rejseudgifter, kunne det i hvert fald være skønt”.
Holdkaptajn Frederik Løchte Nielsen er klar i mælet omkring Baseline-programmet, men medgiver dog ikke at have helt styr på netop ”Newcomer-investment”-delen.
”Det virker lidt mere som et PR-stunt end noget andet. I hvert fald for den del, der handler om rangering i forhold til udbetaling. Spillere med de rangeringer tjener det, de skal alligevel”, lyder det fra den tidligere Wimbledon-mester i double.