Statistisk analyse: Derfor tiltrækker Bellingham de største klubbers opmærksomhed

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Statistisk analyse: Derfor tiltrækker Bellingham de største klubbers opmærksomhed
Jude Bellingham har siden 2020 spillet i Dortmund.
Jude Bellingham har siden 2020 spillet i Dortmund.
Profimedia
England åbnede VM i Qatar med en overbevisende 6-2-sejr over Iran mandag. Ifølge statistikken om forventede mål (xG; målt på kvaliteten af skabte chancer) hed scoren 2,3 til England mod 0,78 (plus et straffespark, som er 0,76 værd), hvilket betyder at kun Frankrig skabte flere farlige chancer i løbet af de indledende gruppespilskampe.

England havde afslutninger på modstanderens mål hele 13 gange, 10 af dem fra positioner inde i straffesparksfeltet, mens de selv tillod fem afslutninger i eget felt. Sammen med Frankrig var de det eneste hold til at score på en dødbold, og det ville være overraskende, hvis det var den sidste dødboldsscoring i turneringen.

England ved VM.
11Hacks

Hvem ved, måske kommer Jude Bellingham også til at score på en dødbold, for det var i hvert fald Bellingham der åbnede scoringen for the Three Lions, da han satte pandebrasken på et indlæg fra Luke Shaw efter 34 minutter.

Målet havde en vis symbolisme. Om ikke andet så fordi, at Dortmund-spilleren sammen med Jamal Musiala, Pedri, Gavi, Aurélien Tchouaméni og måske Rafael Leão er blandt de mest spændende unge spillere ved årets VM. Og statistikkerne viser tydeligt, hvorfor blandt andet Real Madrid og Liverpool meldes interesseret i at sikre Bellinghams underskrift.

Bellingham har spillet 5.636 minutter i sin Bundesliga-karriere hidtil, næsten udelukkende på midtbanen – 3.094 som otter og 1.879 som en mere defensiv midtbane. Hans brede vifte af egenskaber på begge positioner er nærmest uhørt. Ikke nok med at er en dygtig defensivspiller, så dækker han også en stor del af banen på egen hånd, ligesom han kan bringe bolden frem i farlige positioner og skabe en chance for en holdkammerat eller selv få sendt en afslutning afsted.

Han er ovenikøbet stærk i sine tacklinger og læser spillet godt trods sine blot 19 år, to evner som han kun vil forbedre med alderen. Kort sagt er al hypen omkring Jude Bellingham helt og aldeles fortjent.

Bellinghams statistikker i Bundesligaen.
11Hacks

I Bundesligaen er der ingen, der kan måle sig med ham, især når det handler om at vinde meter med sine løb og sine driblinger. Hos 11Hacks kan det udregnes, hvor meget en enkelt spillers boldberøringer øger chancen for at hans hold scorer, den såkaldte GPA+-statistik. Her er Bellingham i sin helt egen liga, for når han løber med bolden på den sidste tredjedel af banen, så stiger hans GPA+ til 5,7, hvilket ingen andre centrale midtbanespillere kommer i nærheden af.

Marcel Eggestein fra Freiburg kommer tættest på med 3,3, mens Bayern Münchens Leon Goretzka ligger på 2,8. Selvom Goretzka er den bedste spiller i ligaen, hvis man går lidt tilbage på banen og kigger på evnen til at flytte bolden fra egen defensive tredjedel af banen til midten af banen, så er Bellingham også her blandt de bedste, faktisk på en andenplads efter Goretzka. I løbet af en kamp har han flere en-mod-en-driblinger end nogen anden, men han foretrækker at skabe plads til sin næste aktion ved at flytte bolden til siden.

Når han først rammer banens sidste tredjedel, så ved han præcis, hvad han skal gøre med bolden. Ser man på forventede mål – hvor god kvaliteten af de afslutninger, han kommer til, er – og forventede oplæg – hvor god kvaliteten af de chancer, han skaber for sine holdkammerater, er – ligger han igen i top blandt centrale midtbanespillere.

Forhåbentlig trækker denne ode til Jude Bellingham ikke alt for meget i langdrag, men hans defensive evner mangler endnu at blive nævnt.

Han erobrer gennemsnitligt 3,81 bolde per kamp, mere end 85 procent af andre spillere på hans position. Yderligere erobrer han bolden 91 procent af de gange, han træder op og går ind i en duel. Ingen i Bundesligaen har en bedre succesrate, end Bellingham har. Hvis modspillere forsøger at smyge sig forbi Bellingham, lykkedes det dem kun i snit 0,88 gange per kamp – igen den bedste præstation blandt centrale midtbanespillere.

Hvis England leverer en stor præstation ved VM, og Bellingham rammer det niveau, han spiller med på klubplan, så virker det ekstremt sandsynligt, at der bliver plads til Bellingham på turneringens hold.